Revista Hobby Petrosani - nr16 - 2007

Revista Hobby Petrosani – nr16 – 2007 – Montaj cu LED-uri tricolore

Timp de citit: 3 minute

Autor: Clubul Copiilor Petrosani
Revista trimestriala a cercului de constructii electronice si radioamatorism
Coordonator: prof. Kovacs Imre – YO2LTF

Structura revistei

I. Programa concursului de electronica – Editia 2007 – Pitesti

1. Notiuni fundamentale despre curent electric, marimi electrice, elemente de circuit pasive

1.1. Electrocinetica
1.2. Rezistoare
1.3. Condensatoare
1.4. Bobine
1.5. Electromagnetism

2. Elemente de circuit active

2.1. Diode semiconductoare
2.2. Tranzistoare bipolare
2.3. Tranzistoare unipolare (TEC-J, TEC-MOS)
2.4. Tiristoare. Triace
2.5. Dispozitive optoelectronice

3. Circuite electronice

3.1. Redresoare
3.2. Stabilizatoare

4. Amplificatoare

4.1. Oscilatoare
4.2. Circuite basculante

5. Electronica digitala

5.1. Elemente de algebra logica
5.2. Porti logice integrate
5.3. Registre
5.4. Numaratoare

6. Masurari electrice si electronice

6.1. Procesul de masurare
6.2. Clasificarea si structura aparatelor electrice de masurat
6.3. Dispozitive de masurat ale aparatelor analogice
6.4. Osciloscopul
6.5. Masurari electrice in curent continuu
6.6. Masurari electrice in curent alternativ monofazat

II. Sa interpretam corect unitatile de masura neconventionale

Decibelul este o unitate de masura pentru raportul intre doua marimi = valoare relativa. Daca este vorba de raportul a doua puteri, valoarea matematica a raportului exprimata in decibeli este: [dB]=10xlog(P2/P1), iar daca este vorba despre tensiuni sau curenti: [dB]=20xlog(U2/U1) sau [dB]=20xlog(I2/I1);

Aceasta unitate de masura a aparut atunci cand s-a constatat ca urechea umana are o perceptie logaritmica a intensitatii sonore. Urechea umana percepe dublarea intensitatii sonore atunci cand puterea sursei de semnal creste de patru ori…

III. Amplificatoare Stereo cu TDA 2003

Acest montaj a fost realizat la concursul interjudetean – Constanta 2007. Amplificatorul stereo TDA 2003 este un montaj destinat aparaturii audio-radio-TV stationara sau auto, acolo unde o putere de maxim 10 W se considera suficienta.

Pentru a putea functiona corespunzator, acest montaj se va alimenta cu o tensiune foarte bine filtrata si eventual stabilizata, in domeniul +12 V … +18 V, absorbind un curent de 2.5 … 3 A la putere maxima. Montajul se poate folosi intr-un aparat in care este necesar un etaj final, sau cu o carcasa dedicata…

IV. Montaj cu LED-uri tricolore

Montajul a fost realizat practic de catre copiii de la cercul de electronica de la Palatul copiilor din Botosani. Piesa principala este circuitul integrat de tip CMOS – CD 4060, care este un numarator asincron binar, ce contine in capsula si un oscilator.

Divizarea maxima ce se poate obtine este 16384 in functie de iesirile "Q". Tensiunea de alimentare este intre 6-15 V, frecventa de lucru este de maximum 5 MHz, curentul maxim de iesire este de 15 mA.

V. Cabluri seriale

Despre constructia cablului folosit pe Nokia 3210 (schema completa); este utilizat circuitul integrat MAX232.

VI. Fotografia digitala pentru incepatori (sfaturi, tutoriale, idei)

Cum sa facem oamenii sa arate bine in fotografii:

Lumina: de obicei nu ne gandim prea mult la iluminare cand avem de fotografiat un subiect care este grabit sau nu coopereaza cu fotograful. Lumina folosita insa ajuta cel mai mult la redarea unei imagini de buna calitate. Daca subiectul este in aer liber, stim cu totii zicala: "cu soarele in spate". Dar asta nu ajuta prea mult pe subiect, care in mod sigur o sa inchida ochii din cauza luminii directe prea puternice.

Solutia este de a ruga subiectul sa nu priveasca direct in Soare, si sa compensam umbrele aparute pe fata cu un flash. In interior, aseaza subiectul aproape de fereastra si foloseste lumina difuza de afara. Un film de sensibilitate mare, 400ISO/ASA, o sa ajute la reducerea contrastului si la obtinerea unui timp de expunere suficient de mic pentru o expunere clara.

Unghiul de fotografiere: alege un unghi care favorizeaza subiectul. Aparatul trebuie sa fie la nivelul ochilor subiectului, dar daca vrem sa "ascundem" niste imperfectiuni, putem sa schimbam unghiul. Incadreaza cat mai mult subiectul: eliminand elementele neesentiale din imagine, ajuta la accentuarea subiectului. Vino aproape de subiect, incadreaza de la mijloc in sus, foloseste un tele obiectiv sau zoom tele…

VII. Curiozitati

Surse:

http://kovacsfam.ro/yo2kqk/

Daca doriti sa colaborati cu aceasta revista va rugam sa accesati sectiunea contact din ultima pagina a fiecarei publicatii.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here