Revista Tehnium nr.1 - International, 2000

Revista Tehnium nr.1 – International, 2000 – Ce este un indicator auto?

Timp de citit: 2 minute

Principalele subiecte discutate:

1. Emitator pentru telecomanda

Cu statia prezentata se pot comanda prin radio diverse aeromodele, navomodele si automodele, raza de actiune fiind de cca. 1 Km sol-aer sau sol-apa. Bine realizata si corect reglata, aceasta aparatura va da satisfactie majoritatii constructorilor amatori. Partea de radiofrecventa este alcatuita din trei etaje si anume: oscilatorul, etajul amplificator-separator, etajul de putere.

2. Indicator auto

Tensiunea la bornele bateriei de acumulatoare auto – pe care este bine să o cunoaştem aproximativ în orice moment, pentru a nu avea surprize neplăcute la drum – poate fi "supravegheată" continuu, simplu şi eficient cu ajutorul indicatorului cu LED-uri descris in cele ce urmează. Având un consum redus de curent (circa 20 mA), indicatorul poate fi lăsat în funcţiune permanent, bineînţeles cu excepţia cazurilor când maşina nu este folosită mai multe zile la rând.

Varianta propusă este de tipul „punct" luminos, adică – spre deosebire de cele gen "bară" luminoasă – în permanenţă va ilumina unul singur din cele cinci LED-uri prevăzute, în funcţie de domeniul în care se află în momentul respectiv tensiunea bateriei. La variaţia tensiunii într-un sens sau altul, "punctul" luminos se deplasează corespunzător, mai precis "fuge" spre dreapta când tensiunea creşte, respectiv spre stânga când tensiunea scade.

3. Tester pentru baterie

La un automobil, unul din elementele cele mai importante este bateria. In cele ce urmează vom vedea cum se poate controla electronic acest element. Pentru aceasta, vom construi un monta simplu, care are capacitatea de a indica starea medie de încărcare a bateriei şi eventual, de a avertiza apariţia unor defecţiuni.

Vizualizarea acestei stări se face cu ajutorul unui sistem de LED-uri (diode electroluminiscente). Un LED de culoare verde ne va indica un regim normal de încărcare a bateriei.

Un altul, galben, va semnaliza că bateria are o tensiune aproape normală, adica 12 V (de fapt, o baterie bună are aproape 14 V). In fine, un LED de culoare roşie se aprinde când tensiunea este de circa 10 V, indicând în acest caz, fie o "epuizare" a baterei, fie o întindere corespunzătoare la cureaua alternatorului.

4. Sursa de curent constant

Montajul propus este o sursa reglabila de curent constant, foarte stabila si usor de realizat. Poate fi utilizat ca incarcator de acumulatoare de diferite tipuri (de la curenti de cateva zeci de miliamperi pana la aproape 10A), ca element de protectie limitativ de curent, ca generator de curent continuu de calibrare a sunturilor aparatelor magnetoelectrice etc.

5. Calculul transformatoarelor de retea (I)

Primul lucru pe care trebuie sa-l stabilim precis atunci cand construim un transformator este destinatia sa. Acesta presupune cunoasterea tensiunii maxime si a curentului maxim care urmeaza sa le debiteze infasurarea secundara…

6. Service: Radioreceptorul Royal I

7. Special auto: Ce trebuie sa stim despre inspectiile tehnice periodice

Surse:

http://blog.copcea.ro

https://archive.org/details/Tehnium_201801

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here