Revista Tehnium nr.2 – 2005

Revista Tehnium nr.2 – 2005 – Multiplicatoare de frecventa cu diode varactor

Timp de citit: 4 minute

Principalele subiecte discutate

1. Setari de BIOS

BIOS-ul (Basic Input/Output System – in traducere aproximativa sistem de baza de intrare/iesire) reprezinta un set de instructiuni scrise pe un cip cu memorie de tip ROM, iar informatiile suplimentare se stocheaza intr-o memorie tip RAM. Adesea cip-ul este montat intr-un soclu care permite schimbarea cu usurinta.

Informatiile cu privire la setarile suplimentare specifice respectivului sistem sunt pastrate datorita alimentarii permanente a BIOS-ului printr-o baterie cu litiu (de 3V, in principiu) montata pe placa de baza.

In momentul consumarii bateriei, BIOS-ul revine la setarile implicite. Un indiciu ca batetria este descarcata il reprezinta faptul ca nu mai pastreaza corect data si ora.

Acest articol prezinta aspecte generale privind configurarea BIOS-ului; in amanunt ele pot diferi in functie de producator si versiune. Este indicat sa nu se faca modificari asupra setarilor de BIOS decat atunci cand calculatorul porneste cu erori sau nu porneste deloc. In general setarile implicite cu care acesta vine de la producator sunt suficiente.

2. Multiplicatoare de frecventa cu diode varactor

O definitie simpla, foarte generala, clasifica diodele varactor, sau varicap, ca fiind dispozitive semiconductoare care prezinta o capacitate a jonctiunii variabile cu tensiunea de polarizare.

Familia acestor diode este destul de mare, functie de tipul semiconductorilor folositi, de tehnologia de fabricatie, precum si de destinatia varactorilor.

Principalele aplicatii ale diodelor varactor sunt: acord, modulatie de frecventa, multliplicare de frecventa, comutatie in inalta frecventa la niveluri mici si mari (in emitatoare).

Pentru astfel de aplicalii se folosesc diode special proiectate in acest scop, care suporta semnale de amplitudine relativ mare (pana la 250 V) si curenti de ordinul amperilor in conductie directa.

3. Sistem de alarma prin telefonul mobil

Alarma propusa poate utiliza in birouri, apartamente sau autoturisme. Montajul este simplu si are un consum redus, utilizand doar patru circuite integrate MOS de uz general si un telefon mobil chiar de veche generatie, dar in stare de functionare.

Ea permite conectarea unui numar nelimitat de senzori care poseda un contact normal deschis, toate contactele fiind montate in paralel.

4. Tuburile catodice OR/100/2 (B 10 S1) – Caracteristici si utilizare

Piesa principala a oricarui osciloscop este tubul catodic. Varietatea tuburilor catodice este foarte mare, dar posibilitalile de alegere foarte mici, deoarece nu se fabrica in tara si importurile sunt practic inexistente.

Un tub relativ raspandit este cel notat in titlu, fabricat in fosta R.D.G. si are urmatoarele caracteristici:

  • UI = 4V; If = 0.9 A;
  • Ua2 = 2kV;
  • Ua1 = 425 – 675V;
  • Ug2 = 360 – 440V;
  • Ug1 = 0…-110V;
  • Sensibilitate: H = 0.14 mm/V; V = 0.17 mm/V;
  • Culoarea ecranului: verde;
  • Dimensiuni: Phi 103 mm, L = 254 mm;
  • Deflexie: electrostatica simetrica.

Este un tub simplu, cu un singur spot, fara anod de postaccelerare, are dezavantajul unei sensibilitati relativ mici, dar si avantajul unui spot fin si stabil in timp.

5. Stabilizator variabil de inalta tensiune

Alimentatorul descris debiteaza o tensiune slabilizata variabila intre 60 si 350 V (eventual 400 V) la curent maxim de cca. 100 mA si este prevazut cu protectie la suprasarcina si indicatie optica. Cu exceptia tranzistorului final BUX 84 (800V; 2A; 40W), toate celelalte piese au fost recuperate din diverse montaje.

6. Jocuri de lumini pentru bradul de craciun

Se prezinta constructia mai multor montaje electronice cu diferite jocuri de lumini care sunt bine venite cu ocazia sarbatorilor de craciun.

Montajele propuse pot fi folosite cu succes de copiii care vor merge cu steaua de Craciun. Ele se aplica pe stea, atat in centrul ei, cat si pe colturile stelei, creand un spect foarte placut pentru cei din jur care o privesc.

7. Adaptor ohmmetru bifunctional

In revista Tehnium nr. 3/2003, la pag. 9, a fost prezentat pentru constructorul incepator un adaptor ohmmetru simplu.

Schema, reprodusa in articol, este interesanta in principiu, si utila mai mult in cazul masurarii de rezistente de valori mici, de ordinul ohmilor sau al zecilor de ohmi, unde este nevoie de mai multa precizie. Pentru alte situalii de uz curent, utilizarea AVO-metrului obisnuit este suficienta.

8. Frecventmetru 30 MHz

Aparatul este destinat masurarii frecventelor inalte pana la 30 MHz cu o rezolulie de citire de 10 sau 100 Hz.

Frecventa maxima masurata este dictata de performanlele primului numarator CI-7 (vezi schema electrica). Daca se foloste circuitul integrat CD 4029E (produs Texas Instruments) pot fi masurate frecvente de pana la 35-36 MHz.

9. Variator – inversor de turatie

Majoritatea navomodelelor propulsate de motoare electrice trebuie sa aiba in dotare un variator electronic de turatie, care sa permita si inversarea sensului de rotatie al elicei sau zbaturilor.

Un astlel de variator trebuie sa permita un reglaj continuu al turatiei elicei, mai ales in manevrele de acostare. In magazinele de specialitate se vand astfel de variatoare de viteza, dar la preturi prohibitive pentru majoritatea tinerilor constructori amatori.

In articol este prezentata schema de principiu a unui astlel de variator-inversor, care este capabil sa comande motoare electrice cu puteri de pana la 60W.

Contactele releului miniatura REL trebuie sa suporte curenti de rupere de minimum 10A.

10. Utilizarea cristalelor de cuart in statiile de telecomanda

Once statie de telecomanda digital-proportionala, realizata industrial, este prevazuta cu o pereche de cristale de cuart: unul pentru pilotarea oscilatorului de inalta frecvenla din emitator si celalalt pentru receptorul superheterodina.

Diferenta dintre frecventa de oscilatie a cuartului din emitator si a celui din receptor este in majoritatea cazurilor de 455 kHz, ca de exemplu la statiile Futaba, Robe, Skyleader, Sanwa, Conrad, Multiplex etc. Aceasta difereta poate avea si alte valori. Astfel, la Graupner ea este de 457 kHz iar la Piko-FM 27 este de 460 kHz etc.

Ca regula generala, trebuie stiut ca nu orice cuart din emitatorul de telecomanda merge cu orice cuart din receptor. Statiile moderne prezinta, aproape fara exceptie, facilitatea schimbarii perechii de cristale (din emitator si respectiv receptor).

Surse:

http://blog.copcea.ro

https://archive.org/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here