Revista Tehnium nr.3 – 2005

Revista Tehnium nr.3 – 2005 – Mentinerea umiditatii solului

Timp de citit: 3 minute

Principalele subiecte discutate

1. Portul SCSI

SCSI (Small Computer System Interface) se poate traduce drept interfata de sistem pentru computere mici (o interfata de tip paralel).

Pronuntia curenta este "scazi". Acest tip de port poate echipa computerul sub diferite forme, dupa cum urmeaza (sunt prezentate versiunile de echipare externa, cele interne sunt similare, cu deosebirea ca nu au sistemul de prindere cu suruburi sau cleme).

Un SCSI pe 8 biti are 50 de pini iar cel pe 16 biti are 68 de pini.

Pentru a face conexiuni cu conectori diferiti ca numar de pini este necesar un convertor (acesta realizeaza si functia de "terminare" pentru pinii ramasi liberi), care insa nu este timpul indicat.

Spre exemplu, din 68 in 50 se poate face conexiunea, dar din 80 (SCA) in 68 sau 50 nu este foarte recomandat, putand aparea probleme.

In modul in care este tratata in articol, notiunea de port SCSI cuprinde conectori, cablul de legatura si convertorul (adaptorul sau controler-ul) necesar gestionarii datelor vehiculate pe acea magistrala.

2. Preamplificatoare audio Hi-Fi

In articol sunt prezentate schemele de principiu a doua preamplificatoare audio si o varianta de bloc de alimentare.

Primul este un preamplificator care utilizeaza circuitul corector de ton realizat cu potentiometrele, P2 ("treble") si P3 ("bass") si piesele aferente conectat in bucla de reactie negativa a unui circuit integrat TL092.

Performantele obtinute sunt:

  • Nivel de intrare: 150 mV;
  • Nivel de iesire : 1V;
  • Corectie ton "bass": +/- 16 dB la 20 Hz;
  • Corectie ton "treble" +/- 16 dB la 20 kHz;
  • Distorsiuni armonice: </= 0.02%
  • Raport semnal-zgomot: 80 dB.

Al doilea circuit prezentat este un preamplificator realizat cu circuitul integral TL072. Comutatorul K1 serveste la selectarea surselor de semnal, al caror nivel de intrare se stabileste cu semireglabilele S1 si S2.

Performanlele obtinute sunt:

  • Nivel de intrare: 200 mV;
  • Nivel de iesire: 750 mV;
  • Corectie ton "bass": 15dB la 20Hz;
  • Corectie ton "treble" : 15dB la 20kHz;
  • Distorsiuni armonice: </= O.02%;
  • Raport semnal / zgomot: 80dB.

3. Receptor sincrodina pentru 7 sau 14 MHz

Articolul prezinta un receptor cu conversie directa (sincrodina) destinat receptionarii benzilor de 40 m sau 20 m. VFO este un oscliator Colpitts urmat de un repetor pe sursa. Frecventa este reglata cu ajutorul unei diode varicap, iar drept scala se fotoseste un instrument de 50uA.

4. Termoregulator universal

De nenumarate ori suntem pusi in situatia in care trebuie sa racim un radialor de sursa de tensiune sau amptificator de putere (audio sau RF), industrial sau home made, care nu a fost bine dimensionat din punct de vedere termic, cea mai la indemana solutie este montarea unui ventilator care sa raceasca.

Ce fel de ventilator? La ce tensiune? De curent continuu sau alternativ? Ventilatorul sa functioneze tot timpul sau intermitent? Daca trebuie sa functioneze intermitent, atunci sa functioneze cu o viteza variabila sau "ON-OFF"? Ce debit este necesar pentru o racire optima? Acestea sunt doar cateva intrebari la care trebuie sa raspundem in astfel de situatii.

5. Mentinerea umiditatii solului

Acest articol prezinta un sistem automat dintre cele mai simple, care asigura mentinerea permanenta a unui grad constant de umezeala a solului, fara interventia directa imediata a operatorului uman.

Functionarea se bazeaza pe analiza efectuata continuu, a starii de umiditate a solului de catre un montaj electronic. Exista doua situatii distincte, si anume: solul este uscat: solul este umed.

Sesizarea acestui lucru este efectuata de catre un traductor de umiditate, realizat cu ajutorul a doua placute metalice, una din cupru (cea dispusa la partea inferioara) si cealalta de aluminiu (dispusa in partea superioara), amandoua fiind ingropate in sol, la cca. 2/3 din grosimea totala a solului (practic a ghiveciului in care se afla plantele).

6. Releu regulator de tensiune

Acest releu electronic de tensiune poate echipa orice autovehicul din productia interna sau din import, care utilizeaza alternatoare cu puteri de pana le 500W pentru tensiuni de 12 sau 24 Vcc.

Autorul a construit mai multe exemplare pe care le-a montat pe diverse autovehicule, incepand cu 1993. Nici unul din aceste exemplare nu s·a defectat, in conditiile unei exploatari rationale.

Tensiunea reglata, de 14.25V in cazul majoritatii turismelor si, respectiv, 28.4V in cazul instalatiilor auto de 24V ale autocamioanelor (ROMAN, DAC etc.) se mentine constanta, avand abateri de max. 0.1V, indiferent de numarul consumatorilor electrici care functioneaza simultan la un moment dat.

Surse:

http://blog.copcea.ro

https://archive.org/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here