Revista Tehnium nr.3 – 2003

Revista Tehnium nr.3 – 2003 – Sistem surround de mare performanta

Timp de citit: 4 minute

Principalele subiecte discutate

1. Punte pentru imperecherea tranzistoarelor

In ultima vreme se folosesc tot mai mult la constructia amplificatoarelor de AF etajele finale in contratimp (push-pull), cu tranzistoare complementare pnp si npn. Inainte de montare, aceste tranzistoare trebuie sortate cu grija, cautandu-se o pereche cu caracteristici cat mai apropiate, pentru a reduce pe cat posibil distorsiunile introduse in etajul final.

Sortarea se face din tipurile complementare prin fabricatie (de exemplu, BD139 – BD140), masurand la betametru factorul de amplificare in curent, B(beta).

In afara de faptul ca precizia acestor masuratori nu este prea mare, conditiile de functionare in montaj sunt mult diferite de cele din schema betametrului. Astfel, doua tranzistoare gasite ca "identice" la betametru pot avea factorii de amplificare mult diferiti cand sunt puse sa functioneze la curenti.

Montajul propus nu estepropriu-zis un aparat de masura. Este doar un tester care compara cu o foarte buna sensibilitate, doua tranzistoare complementare, din punct de vedere al factorului de amplificare in curent.

2. Sistem surround de mare performanta

Pentru posesorii de calculatoare personale recomandam realizarea sistemului audio prezentat. Nu este un sistem extrem de complicat cum ar parea la prima vedere, dar se adreseaza in special audiofililor cu ceva experienta in constructiile de audiofrecventa. Este inutil sa mai spunem ca va da satisfactii deosebite odata terminat.

Statia are cateva atuuri fata de sistemele ce au invadat piata IT:

  • ofera un sunet cald, "moale", deoarece preamplificatorul are in componenta sa tuburi;
  • distorsiunile sunt extrem de mici datorita posibilitatii folosirii unor operationale precum OPA2604, OPA2134 sau TL072, cel din urma fiind mai ieftin, insa nu se poate compara cu primele, care sunt profesionale.
  • amplificatoarele finale garanteaza o putere care la majoritatea produselor pentru sistemele de calcul de pe piata e fictiva (gen 1200W PMPO!);
  • datorita componentelor poate fi considerat un sistem High-End, ce trece cu usurinta de standardul HI-FI;
  • poate fi folosit si de cei care nu detin un calculator (e drept, cu performante mai slabe).

3. Variator de putere

Elementul principal al montajului este un tiristor care asigura puterea variabila pe sarcina, in functie de unghiul de deschidere.

Tiristorul este alimentat de la reteaua monofazica de 220V, inseriat cu sarcina si asigurand conductia curentului prin aceasta la fiecare alternanta a tensiunii redresate.

Puntea redresoare si tiristorul sunt alese in functie de sarcina comandata. Astfel, cu o punte redresoare de 3A si cu tensiunea minima de lucru de 400V (la fel si pentru tiristor), se asigura comanda unei sarcini de 500W.

Montajul are diverse aplicatii: reglarea intensitatii luminoase a becurilor dintr-o locuinta, reglarea turatiei unui ventilator sau a unei masini de gaurit, incalzirea unei rezistente, in domeniul fotografic sau pentru orice echipament la care forma tensiunii de alimentare nu are o importanta foarte mare.

4. Comanda senzoriala

Senzorul de atingere realizat cu un minimum de componente ofera posibilitati multiple de utilizare, de la comenzi de pornire / oprire a diverselor servomecanisme, pana la actionarea unei alarme sau circuit de avertizare.

Montajul utilizeaza senzori cu o singura borna de intrare, nu se utilizeaza contacte mecanice in miscare, deci este fara uzura mecanica.

Senzorul poate avea diverse forme si marimi, de la un mic disc de metal la floarea unui cui sau capul unui surub, deci se poate masca foarte usor pentru a comanda o alarma.

Circuitul utilizat in schema (MMC 4011 sau MMC 4093) este de tip CMOS, avand impedanta foarte mare de intrare si un consum de curent de 10 uA.

5. Cod acces

Montajul poate functiona independent sau cuplat la un interfon. Alimentarea circuitului este cuprinsa intre +3V si +15 V.

Codul este format din trei cifre plus o tasta de validare (BV) care poate fi utilizata si ca buton de sonerie. La montaj se poate cupla si un buton de deschidere (BD) din interior, care prin apasare declanseaza comanda de actionare a electromagnetului sau circuitului de deschidere si in acelasi timp resetul schemei. Cu cele trei cifre se pot forma maximum 1000 de combinatii de cod.

Tastele care nu intervin in combinatia codului sunt validate ca taste capcana. O apasare a oricarei taste capcana valideaza declansarea alarmei (soneriei) chiar daca a fost introdus ulterior codul corect. Schema este prevazuta cu reset automat dupa actionarea circuitului de deschidere sau soneriei prin diodele D6, D5.

Formarea corecta a codului presupune apasarea in ordine a cifrelor din combinatie, de exemplu pentru codul 290 + BV, prima tasta apasata este 2, urmata de 9, apoi O si ultima BV.

Memorarea tastelor apasate se realizeaza cu patru bistabile D, actionate pe frontul crescator de ceas, din doua capsule de tip MMC 4013. O dioda LED semnalizeaza apasarea unei taste.

6. Sa realizam un detector de metale

Desigur ca articolul prezentat nu-si propune un "Know-How" complet despre un detector de metale ultraperformant, cu care, cel ce-l va construi sa poata descoperi comorile regelui Decebal de la Sarmisegetuza.

Scopul articolului este mult mai modest, acela de a prezenta cititorilor principiile descoperirii (detectiei) metalelor "ascunse" prin mijloace electromagnetice si sa le prezinte, totusi, cateva scheme de principiu ale unor detectoare simple precum si unele indicatii de realizare practica.

7. Scheme de becuri economice

Becurile cu consum redus de energie au o larga raspandire, au durata de viata mare, aproximativ 8000 de ore, cu puteri intre 15W-36W, cu iluminare echivalenta becurilor cu incandescenta de 75W-175W.

In articol se prezinta cateva scheme electronice dupa becurile produse de firma HUA YI GRUP, care sunt mult mai ieftine decat cele produse de firme consacrate.

La baza acestor scheme este un oscilator realizat cu doua tranzistoare de tip MX 13001 sau MX 13003, care lucreaza pe frecventa de 30kHz-5OkHz. Circuitul de reactie si comanda tranzistoarelor este un transformator realizat pe un tor de ferita cu diametrul de 8mm-10mm, cu trei infasurari.

Alimentarea circuitului se realizeaza prin redresarea dubla alternanta a tensiunii de retea si filtrarea cu un condensator de 3.3uF – 10uF / 400V.

Surse:

http://blog.copcea.ro

https://archive.org/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here