Revista Tehnium nr.2 – 2003

Revista Tehnium nr.2 – 2003 – Microvoltmetru pentru tensiuni continue

Timp de citit: 4 minute

Principalele subiecte discutate

1. Verificarea rapida a tiristoarelor

Pentru a intelege mai bine metoda de verificare prezentata, se impune o scurta trecere in revista a tiristoarelor si a catorva din modalitatile de testare a acestora.

Tiristorul sau dioda comandata, dupa cum se mai numeste in literatura de specialitate, se caracterizeaza prin proprietatea principala de a conduce numai la o polarizare directa. Exista doua cazuri semnificative:

  • cand tiristorul trece in stare de conductie la atingerea unei tensiuni de autoamorsare si curentul anodic creste considerabil, avand ca efect distrugerea tiristorului, daca nu se iau masuri de protectie.
  • cand tiristorul trece in stare de conductie numai la aplicarea unei tensiuni de comanda pe poarta, numita si grila de comanda. Aceasta situatie este cel mai frecvent intalnita in practica, in cele mai diverse aplicatii: variatoare de curent, contactoare statice, invertoare, redresoare reglabile etc.

In articol se prezinta trei metode simple care pot fi utilizate pentru testarea tiristoarelor.

2. VU-metru cu AN6884

Se prezinta o aplicatie a circuitului integrat KA 2284 prezent frecvent in aparatura audio comercializata pe piata romaneasca. El este echivalent pin la pin cu BA 6124 si AN 6884.

Montajul poate comanda 5 LED-uri care au un consum de 15 mA. Plaja de alimentare variaza de la 3.5 V la 16 V, fara influente negative asupra intensitatii luminii emise de LED-uri.

Constructia practica nu pune probleme deosebite, montajul avand putine componente pasive.

3. Introducere in calculul retelelor de separare

Necesitatea utilizarii unei retele de separare a aparut o data cu conceptul de utilizare a unor traductoare (difuzoare) specializate pe domenii de frecventa.

Termenul in cauza provine din limba engleza: "crossover network", la care se adauga tipul acestei retele:

  • Pasiva pentru reteaua formata din bobine, condensatoare si rezistente;
  • Activa, atunci cand avem o retea ce contine componente electronice active si care presupune utilizarea de amplificatoare de putere dedicate fiecarui domeniu de frecventa. Acest tip de retea a fost mult timp utilizat aproape exclusiv de profesionisti, in ultimii ani acesta raspandindu-se si in randul audiofililor cu pretentii sustinute de posibilitati materiale corespunzatoare.

Articolul prezinta aproape exclusiv retelele de separare pasive. Primele retele de acest tip au fost proiectate avand la baza teoria filtrelor dezvoltata de inginerii Zobel si Campbell de la Bell Telephones.

Hilliard si Kimball, de la departamentul de sunet al studiourilor de film MGM au publicat in 1936 un articol intitulat "Retele divizoare pentru sisteme de difuzoare". In 1941, Hilliard publica in "Electronics Magazine" un alt articol, "Retele divizoare pentru difuzoare", in care sunt listate formulele de calcul pentru retelele de tip Butterworth, serie si paralel, de ordinul I si III, retele utilizate preferential in anii '50.

In anii '60 si '70, Small si-a adus o contributie importanta atat la definirea parametrilor difuzoarelor, dar si la proiectarea retelelor de separare. Ulterior, contributii importante au avut in acest domeniu Linkwitz, Riley, Marshall Leach si Robert Bullock.

4. Amplificator de microfon

Folosind un circuit TL082 care contine doua amplificatoare operationale se poate realiza un amplificator de microfon, care asigura un nivel de cca. 1 V la iesire cand este utilizat cu un microfon dinamic standard, avand impedanta de 600 ohmi.

Nivelul de iesire este reglat printr-un potentiometru de 10 KOhm si este suficient pentru un modulator SSB.

5. Circuit de temporizare

Multe baterii reincarcabile necesita un timp anumit pentru incarcare. Circuitul prezentat reprezinta un temporizator ce permite incarcarea unor acumulatoare sau alimentarea unor sarcini in intervale de timp cuprinse intre 2 si 12 ore.

Functionarea se bazeaza pe un circuit ICM7242 montat ca monostabil. Prin intermediul unui tranzistor PNP care asigura separarea si un curent de cca. 5 mA, este actionat triacul cu comanda optica TLP3063. Acest triac asigura un curent maxim de cca. 100 mA, curent suficient pentru incarcarea multor baterii.

6. Grid-dip-metru (Dipper)

Grid-dip-metrul sau mai exact Drain Dip este un oscilator.

Circuitul se bazeaza pe dispunerea in unul din bratele unei punti Wheatstone a unui oscilator avand ca element activ un BC245 (tranzistor cu efect de camp) cu reactie dubla, inductiva si capacitiva, in timp ce in celelalte trei brate ale puntii sunt folosite rezistente .

In acest mod sensibilitatea Dipper-ului creste foarte mult, iar amplitudinea oscilatiilor este mult mai constanta. Consumul de curent este mic, asa incat pentru alimentare se poate folosi o baterie de 9 V de tip PP3, a carei durata de functionare in acest aparat este de cca. un an.

Pentru conectarea bateriei se poate folosi o placa cu contacte scoasa de la o alta baterie (veche) sau firele de legatura pot fi sudate direct.

7. Filtru digital

Circuitul poate realiza separarea unor benzi sau frecvente dorite si este folosit ca filtru trece-sus, trece-jos, trece-banda sau filtru crestatura (filtru de rejectie cu banda ingusta si atenuare mare la frecventa centrala).

Trebuie mentionat ca semnalul de iesire este digital (0-1), in acelasi timp si semnalul de intrare trebuie sa corespunda nivelelor logice de tensiune.

8. Microvoltmetru pentru tensiuni continue

Pentru masurarea tensiunilor continue de ordinul microvoltilor nu se mai poate folosi un simplu amplificator operational, deoarece, la amplificari mari, anumite fenomene interne (dintre care unele destul de complexe si neavand cauze termice) vor determina o relativ importanta deriva de la zero a tensiunii de iesire.

De aceea, in practica se foloseste transformarea tensiunii continue intr-una alternativa, amplificarea ei cu amplificatoare separate galvanic, apoi redresarea sau demodularea semnalului obtinut.

Functionand pe acelasi principiu, circuitul prezentat realizeaza amplificarea de 1000 de ori (60 dB) a unei tensiuni continue de pana la 3 mV, putand transforma un voltmetru analogic obisnuit, intr-un aparat extrem de sensibil, gama 0-0.1 V devenind astfel gama 0-100 uV etc.

9. Electrostimulator digital

Dispozitivul este un generator de impulsuri rectangulare utilizat in tratamentul prin acupunctura (stimuleaza punctele de acupunctura) ca optimizator biologic la recuperarea dupa efort fizic sau intelectual, fie ca neurostimulator transcutanat in scheme de tratament care reclama electromasajul.

10. Indicator de tensiune

Montajul propus indica conducatorului auto starea circuitului electric – baterie, alternator, releu regulator.

Pentru aceasta, 3 diode LED sunt dispuse in bordul vehiculului si permit un control eficace al instalatiei. Daca tensiunea a scazut sub + 12.5 V, LED-ul LD1 (galben) lumineaza atragand (galben) lumineaza atragand atentia conducatorului auto.

In cazul ca tensiunea urca la +15 V, LED-ul rosu LD3 se aprinde indicand ca este nevoie de o verificare a circuitului de incarcare.

Daca tensiunea este cuprinsa intre cele doua limite, singurul LED care lumineaza este cel verde.

Surse:

http://blog.copcea.ro

https://archive.org/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here