Revista Tehnium nr.8, 2000

Revista Tehnium nr.8, 2000 – Ce este un ruptor electronic?

Timp de citit: 3 minute

Principalele subiecte discutate:

1. Preamplificatoare audio de calitate cu LM833

LM833 face parte din categoria circuitelor integrate proiectate la NATIONAL SEMICONDUCTOR, special pentru accentuarea performantelor in sistemele audio.

LM833 este un dublu amplificator operational pentru a carui realizare s-a apelat la circuite si tehnici de procesare speciale, in scopul obtinerii unui zgomot redus, viteza mare si banda larga, fara a mari numarul componentelor externe si fara a afecta stabilitatea.

Cele doua amplificatoare operationale sunt compensate intern pentru orice castig in bucla inchisa si sunt optimizate in vederea folosirii lor in diferite tipuri de preamplificatoare sau etaje de semnal mare, din sisteme HiFi sau PCM…

2. Receptor SBB cu 3 circuite integrate

  • urmare din numarul trecut;

Deoarece nu se dispune de un cuart adecvat (uneori nici de cel original), iar "tragerea" frecventei cuartului de 500 kHz cu aproape 4 kHz este exclusa, este data schema unui oscilator de purtatoare LC care se poate conecta la CI2 intre pinii 6 si 8 in locul cuartului.

Desi mai slaba decat a cuartului, stabilitatea de frecventa pe timp indelungat este acceptabila (alunecarea de frecventa este cel mult 100 Hz).

Dificultatea este reglarea corecta a frecventei, deoarece filtrul s-ar putea sa difere intrucatva de datele de catalog.

Un radioamator experimentat poate face acest reglaj si "dupa ureche", urmarindu-se in difuzor cum se "reda" o purtatoare in cele doua benzi laterale la actionarea acordului receptorului, dar rezultate optime se obtin numai cu frecventmetrul conectat la pinul 8…

3. Oscilator US cu 4 benzi

Oscilatorul a carui schema este prezentata poate echipa un radioreceptor cu frecventa intermediara de 455 kHz, alimentat la tensiunea de 9 V.

4. Fazmetru analogic cu detectare de sens

Montajul serveste la masurarea diferentei de faza dintre doua tensiuni sinusoidale pentru frecvente intre 20 Hz si 10 kHz, limitare a benzii datorita vitezei de variatie scazute a tensiunii de iesire (slew rate) a amplificatorului integrat BA741, prin conversia defazaj – interval de timp – tensiune continua.

Se recomanda utilizarea cu precadere in domeniul industrial, in aplicatii de joasa frecventa.

5. Generator de semnale dreptunghiulare

Circuitul integrat MMC 4060 contine un oscilator care poate functiona si in configuratie RC, urmat de o serie de divizoare.

Pornind de la cele de mai sus, se propune o alta aplicatie imediata a acestui circuit, si anume, un generator de semnale dreptunghiulare ce ofera un spectru foarte larg de frecvente: 20.000 Hz la 0.04 Hz, cu aplicatii largi in laboratorul radioamatorului (testari, reglaje, tehnica impulsurilor etc.).

6. Voltmetru cu LCD cu 4 1/2 digiti

Schema montajului este realizata, in principal, cu circuitul integrat de tip ICL 7129, prevazut pentru 20.000 de puncte (similar cu circuitele mult mai cunoscute, de tip 7106 sau 7136, prevazute pentru 2.000 de puncte).

"Inima" montajului o constituie circuitul integrat de tip ICL7129A (MAX7129), produs de celebra firma MAXIM, care este un convertor analog-digital (A/D) monolitic de precizie, care poate comanda direct un afisaj cu cristale lichide (LCD) multiplexat, cu scopul de a reduce numarul de conexiuni necesare…

6. Ruptor electronic

Ruptorul electronic reprezinta un element modern in ansamblul echipamentelor montate pe autoturisme.

Fata de sistemul ruptorului mecanic (cu contacte platinate), ruptorul electronic prezinta o serie de avantaje:

  • elimina uzura mecanica a pieselor aflate in miscare (contactele platinate, camele axului ruptorului);
  • elimina pericolul de oxidare a contactelor platinate;
  • unghiul de avans (centrifugal si vacumatic) se poate regla foarte precis pentru toti cilindrii, determinand un mers mai "rotund" al motorului;
  • lucreaza foarte bine si la tensiuni mici ale bateriei, prezentand o fiabilitate foarte ridicata datorita numarului mic de piese electronice, piese care lucreaza mult sub parametrii maximi de utilizare;
  • la turatii mari ale motorului (peste 3000 rot.) nu mai apar rateuri datorate fenomenului de ,"zbor al platinei";
  • elimina sursele de paraziti;
  • asigura porniri foarte usoare, indiferent de anotimp;
  • nu necesita intretinere;
  • reduce consumul de combustibil.

7. Termostat cu reglare continua a puterii de incalzire

In principiu, termostatarea unei incinte se face prin determinarea unui "semnal de eroare" (un curent sau o tensiune ce exprima diferenta dintre temperatura reala si cea programata) care se aplica unui element de reglaj ce comanda puterea prin rezistenta de incalzire.

In functie de tipul elementului de reglaj, se poate realiza:

  • comutarea de tip "Pornit / Oprit" a intregii puteri de alimentare;
  • comutarea in trepte, pentru un reglaj mai precis al temperaturii;
  • reglarea continua a puterii de incalzire, proportional cu valoarea semnalului de eroare.

8. Supraveghetor de flacara

Pentru controlul flacarilor sunt necesare circuite care sa sesizeze prezenta acestora. Circuitul propus s-a realizat cu ajutorul unui circuit operational BA 741.

Ca element sensibil se utilizeaza un electrod plasat in flacara care functioneaza ca redresor si se bazeaza pe ionizarea flacarii.

Pentru aceasta se plaseaza 2 electrozi in flacara alimentati la tensiune alternativa, dupa care se obtine tensiune continua de comanda a circuitului operational. Un electrod este corpul arzatorului, iar celalalt este din sarma de kantal de 3-4 mm cufundat in flacara…

Surse:

http://blog.copcea.ro

http://archive.org/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here