Revista Tehnium nr.7, 2000

Revista Tehnium nr.7, 2000 – Ce este un receptor SSB?

Timp de citit: 2 minute

Principalele subiecte discutate:

1. Reformator de semnal

Montajul prezentat foloseste la deplasarea semnalului vocal in frecventa. Acesta permite unui om matur sau unui batran sa imite un copil, sau invers, de asemenea, se pot face mimari cu diferite surse muzicale. Lucrand impreuna cu generatorul "VIBRATO", din mixarea frecventelor joase rezulta efectul de "ecou".

Reformatorul isi poate gasi aplicatii in teatru, in mod special, in teatrele de papusi, in cinematografie, in pupitrele de mixaj ale orchestrelor, in mixajele pretentioase de "muzica si culoare" precum si in radio-amatorism atunci cand trebuie "ascutita vocea"…

2. Amplificator de putere 50W, tranzistorizat

Pentru cei avizati, schema ce urmeaza apare ca o adevarata antichitate, fiind una din variantele amplificatorului LECSON, aparut la inceputul anilor '80.

Performantele si calitatile sonore il recomanda si azi pe acest "veteran", alaturi de celebrul Quad 405 ce ramane inca o piesa de rezistenta in domeniu.

Caracteristicile tehnice:

  • banda de frecventa reprodusa 20 Hz – 80 kHz, cu o nelinearitate mai mica de +/-0.5dB;
  • puterea nominala de 50 W pe o sarcina de 8 ohmi;
  • tensiunea de alimentare simetrica de +/- 39 Vcc.;
  • coeficientul de distorsiuni armonice sub 0.25% la puterea nominala;
  • impedanta de intrare 27 kilo-ohmi;
  • tensiunea nominala la intrare: 0.7 V.

3. Receptor de trafic pe 9 benzi cu circuite integrate

Radioreceptorul prezentat poate receptiona emisiunile din toate benzile de radioamator de unde scurte in telegrafie (CW) si cu banda laterala unica (SSB).

Performantele in ceea ce priveste sensibilitatea, selectivitatea, zgomotul, sunt comparabile cu cele realizate de aparatura industriala moderna, iar in privinta celorlalte aspecte ca manevrabilitate, design etc. acestea depind si de flerul radioamatorului constructor…

4. Laboratorul electronistului

  • Frecventmetrul numeric E-0204
  • Frecventmetrul reciproc E-0205
  • Frecventmetrul numeric E-0208

5. Modificarea blocului UUS al receptoarelor romanesti pentru standardul CCIR

In tara noastra s-au produs in trecut sute de mii de radioreceptoare sau combine muzicale avand partea de receptie de UUS realizata conform standardului estic OIRT.

Odata cu aparitia si inmultirea statiilor de emisie in banda vest (CCIR), interesul pentru banda OIRT a scazut considerabil. A aparut astfel dorinta de a "trage in banda vest" blocul de UUS al radioreceptoarelor.

Blocul de receptie UUS tranzistorizat din receptoarele romanesti este cam acelasi in toate modelele de aparate. Modificarea consta in trei etape: modificarea circuitului de intrare trece-banda, modificarea circuitului acordat de antena si modificarea circuitului oscilatorului…

6. Convertor 6V/12V in comutatie

Exista situatii in care avem nevoie de o tensiune continua de 12V pentru alimentarea unor aparate electronice (radio-casetofoane, CD-playere etc.) si nu dispunem decat de o sursa de 6V. Este cazul posesorilor de autoturisme avand bateria de acumulatori de 6V.

Pentru rezolvarea unei asemenea situatii se propune realizarea unui convertor simplu, utilizand putine componente electronice si avand un randament bun. Tensiunea de intrare a montajului prezentat in este de 6V (minim 5V).

Surse:

http://blog.copcea.ro

https://archive.org

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here