Scurt istoric al internetului in Romania

Scurt istoric al Internetului in Romania

Timp de citit: 4 minute

1991: In Romania, accesul la Internet se facea prin apel telefonic in alte tari (de regula Austria, Germania sau Olanda); adresele de e-mail erau inregistrate in domeniile din aceste tari.

Guvernul Romaniei aproba propunerea Academiei Romane, Ministerului Invatamantului si Stiintei si Comisiei Nationale de Informatica pentru conectarea la reteaua EARN (European Academic Research Network), cu primele noduri ICI, IFA si IPB.

Primul bloc de adrese IP alocat Romaniei

1992: Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (ICI) trimite catre IANA (Internet Assignet Numbers Authority) cererea pentru inregistrarea domeniului ".ro".

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica a obtinut statutul de registru local IP la RIPE si primul bloc de adrese IP alocat a fost: 193.226.0.0/16.

Autorizarea de functionare pentru ROTLD (Romania Top Level Domain)

26 februarie 1993: Se obtine autorizarea de functionare pentru ROTLD (Romania Top Level Domain). Pentru ca acest lucru sa fie posibil, a fost necesara transformarea protocolului de comunicatie pe linia inchiriata EARN a lui ICI catre Universitatea din Viena in protocol TCP/IP, chestiunea aceasta fiind rezolvata in decembrie 1992.

Domeniul ".ro" este inregistrat in baza de date IANA (Internet Asigment Numbers Authority). Este momentul in care Romania primeste acceptul de a inregistra domenii nationale sub ".ro". Din acel moment ICI a inceput sa inregistreze nume de domenii ".ro".

Primul nume de domeniu a fost "rnc.ro". Serviciul de inregistrare a fost gratuit pana in 1995. Primul furnizor comercial de acces la INTERNET din Romania: EuNET (azi GTS Telecom).

Prima adresa de email din .ro a apartinut lui Eugenie Staicut, seful Departamentului de Administrare a domeniilor ".ro".

1993: Nodul national RNC – Reteaua Nationala de Cercetare – asigura conectivitate totala la INTERNET. Se conecteaza la Nodul RNC de la ICI (Institutul National de Cercetare in Informatica) nodurile de la IFA, UPB, Universitatea Tehnica Timisoara, CEPES si IMAR.

Prima reteaua locala LAN din Romania

1993: Universitatea Politehnica Bucuresti implementeaza prima reteaua locala LAN in luna noiembrie, pe care o conecteaza prin linie dedicata la EuropaNet. Latimea de banda a liniei era de 9.6 kbps, iar punctul de acces, situat la Dusseldorf – Germania.

Din momentul in care a aparut primul punct de prezenta Internet in lumea academica romana, incepe si dezvoltarea infrastructurii de comunicatii de date din Romania. In acelasi an apar doua noi conexiuni interne: Bucuresti-Cluj si Bucuresti-Iasi, prin care se conecteaza retelele a doua dintre cele mai importante universitati din tara: Universitatea Tehnica din Cluj Napoca si Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.

6 iulie 1993: se atribuie primele doua licente de operatori de date din Romania firmelor RTNS (actualul Equant) si LOGIC.

1993-1998: Se desfasoara programul "Computere pentru licee" finantat prin Fundatia Soros Romania si coordonat de Nicolai Sandu, care a dus la dezvoltarea unei retele a liceelor. Aceasta retea a functionat initial prin dial-up (linie comutata) pentru email cu protocolul UUCP si apoi on-line, prin TCP/IP.

Conceptul de comunitate "on-line"

1994: Apare conceptul de comunitate "on-line"; cea mai mare parte a comunitatii accepta ca Internet-ul (prin ARPANET) implineste 25 de ani. In Romania, retelele nationale de transmisiuni de date se extind in teritoriu, cu noi noduri: 14 noduri la LOGICnet si 7 noduri la ROMPAC.

1995: Se pune in functiune legatura prin satelit la 64 kbps Bucuresti – Viena (a functionat pana in februarie 1999).

1996: In octombrie se instaleaza legatura terestra Bucuresti – Budapesta pentru conectarea RNC la Europanet, cu finantare PHARE (a functonat pana in februarie 1998).

Primul serviciu GSM la 900 Mhz din Romania

1997: In Romania, Mobifon lanseaza primul serviciu GSM la 900 Mhz (CONNEX la 15 aprilie). Mobilrom lanseaza serviciul Dialog la 21 aprilie.

Daca linia de comunicatie ICI-Viena avea 9,6kbps in decembrie 1992, in martie 1995 a fost inlocuita cu o linie satelit de 64 kbps, iar in martie 1998 s-a instalat linia satelit de 2 Mbps intre ICI si New York.

2010: Erau 7,02 milioane de conexiuni la internet. Dintre ele, 3 milioane erau de internet fix, iar 4,02 milioane de internet mobil (2,23 milioane prin abonament, iar 1,8 milioane prin intermediul unei cartele preplatite).

2011: Numarul conexiunilor la internet a crescut la 7,5 milioane. 3,3 milioane erau prin intermediul internetului fix, 4,2 milioane prin intermediul internetului mobil – din care 2,6 de milioane prin abonament, iar 1,6 de milioane printr-o cartela preplatita.

2012: A fost prima crestere mare. Doar intr-un an, numarul conexiunilor a crescut de la 7,5 milioane la 10,6 milioane. Dintre acestea, 3,5 milioane erau la internet fix, 7,1 milioane la internet mobil – din care 4 milioane prin abonament si 3 milioane prin cartela.

2013: Am ajuns la 13,4 milioane de conexiuni la internet. Dintre acestea, 3,8 milioane erau la internet fix si 9,6 de milioane la internet mobil, din care 4,8 prin abonament si 4,8 prin cartela.

2014: Aveam deja 16 milioane de conexiuni in Romania, 4 milioane erau la internet fix si 12 milioane la internet mobil (din care 6,4 prin abonament si 5,6 prin cartela).

Apropierea de pragul de 20 de milioane utilizatori Internet in Romania

2015: Ne apropiam de pragul de 20 de milioane. Atunci, in Romania erau 19 milioane de conexiuni, din care 4,3 milioane la internet fix si 14,7 milioane la internet mobil, din care 9 milioane prin abonamente si 5,7 milioane prin cartele pre-pay.

2017: Situatia aproape ca a stagnat. Din totalul de 21,7 milioane de conexiuni, 4,8 milioane erau la internet fix. Situatia in cazul internetului mobil a crescut cu doar 300 de mii, de la 16,6 milioane la 16,9 milioane, din care 11,4 de milioane prin abonament si 5,5 milioane prin cartela.

2018: Numarul conexiunilor la internet a depasit cu mult populatia Romaniei: 25 de milioane in Romania internetului, din care 5,1 milioane la internet fix si 19,9 milioane la internet mobil. Dintre acestea, 11,6 milioane erau prin abonamentului si 5,6 milioane prin cartela.

2020: Conform INS, in 2020, 78,2% dintre familiile din Romania au avut acces internet de acasa. 60,9% dintre aceste familii locuiesc in mediul urban. 14,1% dintre romani sau 1 din 7 romani au afirmat ca nu au folosit niciodata internetul.

Estimarea ratei de utilizatori Internet in Romania in perioada 2015-2025

Bibliografie:

https://mindcraftstories.ro/

https://economie.hotnews.ro/

https://biz-wizz.ro/

https://www.statista.com/

https://community.bt.com/

5 comentarii

  1. În 1991 România fabrica HC85 cu Z80, ce internet? ? Și până în 1990 nu aveai voie să ai calculator (aveai dar mai greu) pentru că avea tastatură și le era frică la securiști că tastezi la ea manifeste anti sistem.

  2. Nu am avut internet decât mai târziu când au apărut BSD-urile si acces pe dial-up, cu modem de 33Kbps. Pe urma, cele de 56K au ținut destul de mulți ani piața.

  3. Conexiunile dual-up, ADSL exista și acum iar in anii 90' mai toate țările utilizau dial-up nu numai Romania. Publica și despre RedBox, BlackBox dispozitive la mare căutare atunci care ocoleau imupulsurile telefonice pe liniile fixe ?

  4. Era rău, că după impulsuri cheltuite mai rămâneau și cu ochii în soare că nu era complet download. Eu mă minunam că alții din alte țări plăteau numai un abonament și gata. Aveau ISDN, și apoi ADSL, iar la noi chirăiau modemurile alea dial up. Era rău, am avut ISDN și mă duc în Germania și mă laud cu asta, iar aia aveau ADSL. Eram vai de noi!

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here