Reglarea turatiei unui motor de curent continuu cu LM555 in punte H

Reglarea turatiei unui motor de curent continuu cu LM555 in punte H

Timp de citit: 2 minute

Cum functioneaza proiectul?

Cu ajutorul potentiometrului POT de 100k, reglam turatia motorului de curent continuu (M1) in ambele sensuri. Cele doua circuite integrate 555 sunt amplasate in configuratie de punte H.

Ce este puntea H?

O punte H (eng. H Bridge) este un circuit electronic care permite aplicarea unei tensiuni pe o sarcina in orice sens. Aceste circuite sunt adesea folosite in robotica si alte aplicatii pentru a permite motoarelor de curent continuu sa ruleze inainte si inapoi. Puntile H sunt disponibile ca circuite integrate sau pot fi construite din componente discrete, tranzistoare bipolare sau MOS.

Puntea H are numele derivat de la modul obisnuit de desenare a circuitului. Aceasta este singura cale de tip "solid state" de a comanda motorul in ambele directii. Modul de funtionare al puntii H:

Atunci cand intrerupatoarele S1 si S4 sunt inchise si S2 si S3 sunt deschise, o tensiune pozitiva va fi aplicata la nivelul motorului. Prin deschiderea intrerupatoarelor S1 si S4 si inchiderea intrerupatoarelor S2 si S3, aceasta tensiune este inversata, astfel sa permita functionarea inversa a motorului.

Lista de componente necesare:

1 x Placa electronica de test + fire de legatura
1 x POT = 100k
1 x IC1 = LM555
1 x IC2 = LM555
1 x Motor curent continuu
1 x Contact terminal

Pentru o mai buna intelegere a functionarii circuitului si pentru a realiza acest montaj pe breadboard vom avea nevoie de schema electronica prezentata mai jos:

Amplasarea componentelor pe breadboard

De asemenea, pentru aceasta aplicatie este disponibil si urmatorul material video in care este prezentata o functionare asemanatoare:

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here