Senzor de ploaie - Ce este un senzor de ploaie?

Senzor de ploaie – Ce este un senzor de ploaie?

Timp de citit: 2 minute

Ce este un senzor de ploaie?

Conform Wikipedia, un senzor de ploaie este o componenta tehnica sau un montaj tehnic, care poate determina daca si cat de mult ploua, pentru a da un semnal la o actiune. Exista mai multe motive pentru care senzorul de ploaie este folosit. In caz de precipitatii, poate da un impuls la un aparat (pompa) care determina oprirea irigarii; poate da un impuls pentru inchiderea unei usi sau a unui geam; poate da un semnal, cand ploua, unui motor pentru stergatorul de parbriz, etc.

Cum functioneaza acest proiect?

In acest caz "senzorul / declansatorul" este conceput din doua trasee de cupru, ca in imaginea de mai jos. Cu cat acestea sunt mai apropiate, cu atat sensitivitatea este mai mare.

Dimensiunea unui senzor de ploaie simplu

Orice circuit incepe cu o schema electronica dupa care sa te ghidezi cand il construiesti. Astfel, pentru o mai buna intelegere a functionalitatii circuitului si pentru a realiza acest montaj pe breadboard vom avea nevoie de schema electronica prezentata mai jos:

Schema electronica - Senzor de ploaie
Lista de componente necesare:

1 x Placa de test tip breadboard + fire de legatura
1 x R1 = 10K
1 x C1 = 0.22uF / 0.33uF
1 x T1 = 2N2222 / BC546 / BC547
1 x T2 = 2N2222 / BC546 / BC547
1 x BUZZER
Folosind un cablaj test puteti concepe senzorul de umiditate.

Pe langa indicatiile din imaginile aditionale, o alta amplasare a componentelor pe breadboard este prezentata mai jos:

Senzor de ploaie; amplasarea componentelor pe breadboard

De asemenea pentru aceasta aplicatie este disponibil si urmatorul material video in care este prezentata o functionalitate asemanatoare:

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here