Senzor de ploaie - Ce este un senzor de ploaie?

Senzor de ploaie – Ce este un senzor de ploaie?

Timp de citit: 2 minute

Ce este un senzor de ploaie?

Conform Wikipedia, un senzor de ploaie este o componenta tehnica sau un montaj tehnic, care poate determina daca si cat de mult ploua, pentru a da un semnal la o actiune. Exista mai multe motive pentru care senzorul de ploaie este folosit. In caz de precipitatii, poate da un impuls la un aparat (pompa) care determina oprirea irigarii; poate da un impuls pentru inchiderea unei usi sau a unui geam; poate da un semnal, cand ploua, unui motor pentru stergatorul de parbriz, etc.

Cum functioneaza acest proiect?

In acest caz "senzorul / declansatorul" este conceput din doua trasee de cupru, ca in imaginea de mai jos. Cu cat acestea sunt mai apropiate, cu atat sensitivitatea este mai mare.

Orice circuit incepe cu o schema electronica dupa care sa te ghidezi cand il construiesti. Astfel, pentru o mai buna intelegere a functionalitatii circuitului si pentru a realiza acest montaj pe breadboard vom avea nevoie de schema electronica prezentata mai jos:

Lista de componente necesare:

1 x Placa de test tip breadboard + fire de legatura
1 x R1 = 10K
1 x C1 = 0.22uF / 0.33uF
1 x T1 = 2N2222 / BC546 / BC547
1 x T2 = 2N2222 / BC546 / BC547
1 x BUZZER
Folosind un cablaj test puteti concepe senzorul de umiditate.

Pe langa indicatiile din imaginile aditionale, o alta amplasare a componentelor pe breadboard este prezentata mai jos:

De asemenea pentru aceasta aplicatie este disponibil si urmatorul material video in care este prezentata o functionalitate asemanatoare:

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here