Super lanterna cu tranzistori

Super lanterna cu tranzistori – Aprinde succesiv 2 consumatori de maxim 20W

Timp de citit: 2 minute

Ce prezinta proiectul?

Proiectul prezentat aprinde succesiv 2 consumatori de maxim 20W datorita tranzistorilor de putere Q3 si Q4 (TIP41).

Circuitul foloseste o configuratie astabila formata din doi 2 trazistori NPN (T1, T2), doi condensatori polarizari(C1,C2) si 4 rezistente (R1, R2, R3, R4). Aceasta configuratie este extinsa cu doi tranzistori de putere (T3 si T4), care aprind succesiv 2 consumatori de maxim 20W.

Aceste tipuri de circuite nu au stari stabile, basculeaza continuu intre doua stari nestabile, tranzistoarele de pe cele doua ramuri trecand pe rand din starea de conductie in starea de saturatie (basculand). Perioada de comutare din aceste stari poate fi determinata de valorile componentelor pasive (C si R) din circuit.

Proiectul necesita o alimentare de la o sursa de curent continuu de 12V / 1-2A.

Lista de componente necesare:

1 x Placa de test tip breadboard + fire de legatura
1 x R1 = 10k
1 x R2 = 47k
1 x R3 = 47k
1 x R4 = 10k
1 x R5 = 470 Ohm
1 x R6 = 470 Ohm
1 x C1 = 10uF
1 x C2 = 10uF
1 x C3 = 100uF
1 x T1 = BC547
1 x T2 = BC547
1 x T3 = TIP41
1 x T4 = TIP41
2 x LED-uri = 12V 5W
1 x Contact terminal

Pentru o mai buna intelegere a functionarii circuitului si pentru a realiza acest montaj pe breadboard vom avea nevoie de schema electronica prezentata mai jos:

Pentru a realiza acest proiect in laboratorul propriu, descarcati manualul de aici si schema electronica in format .dsn (TinyCAD design) de aici.

De asemenea pentru aceasta aplicatie sunt disponibile si urmatoarele materiale video in care sunt prezentate functionari similare:

Poza de prezentare a acestui curs a fost preluata de pe https://www.savemoneycutcarbon.com

4 comentarii

  1. Care-i rolul acelor tranzistoare?! Schema aia e celebrul circuit care face "becurile să clipească"… în ce constă "super-lanterna" ?

      1. Sunt de acord că in timpii morți sistemul consumă infim, dar atunci și fluxul luminos mediu are de suferit. E totuși un bilanț energetic…

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here