Top 10 producatori de tranzistori

Timp de citit: 4 minute

Numele tranzistorului este destul de familiar pentru toata lumea, fiind des mentionat in documentatiile tehnice. Tranzistorul este un dispozitiv de comutare care regleaza si amplifica semnalul electric, tensiunea sau curentul. Transfera un semnal slab de la un circuit cu rezistenta scazuta la un circuit cu rezistenta ridicata. Tranzistorii pot functiona ca amplificator sau comutator.

Tranzistoarele au o durata de viata foarte lunga, pot functiona cu surse de tensiune mai scazuta pentru o mai mare siguranta. In acest articol prezentam un numar de producatori de tranzistori, care au cele mai bune oferte pret-calitate:

1. Analog Devices (U.S.A)

Analog Devices este un nume bine cunoscut pentru productia de tranzistori. Produce o gama larga de produse inovatoare din portofoliu de tranzistori pentru diferite aplicatii. Analog Devices raspunde nevoilor clientilor de astazi prin oferirea unui portofoliu larg de tranzistori.

Compania a fost fondata de doi absolventi ai MIT, Ray Stata si Matthew Lorber in 1965. In acelasi an, compania a lansat primul sau produs, modelul amplificator operational 101, un modul de dimensiunea unui puc de hochei folosit in echipamentele de testare si masurare. In 1967, compania a publicat primul numar al revistei sale tehnice, Analog Dialogue.

In iulie 2016, Analog and Linear Technology au convenit ca Analog sa achizitioneze Linear printr-o tranzactie in numerar si actiuni de aproximativ 14.8 miliarde USD.

In iulie 2020, Analog Devices, Inc. si Maxim Integrated Products, Inc., au incheiat un acord definitiv prin care ADI achizitioneaza Maxim intr-o tranzactie cu toate stocurile, care evalueaza intreprinderea combinata la peste 68 de miliarde de dolari.

2. Toshiba (Japonia)

Toshiba Group ofera produse si servicii care cuprind diferite piete. Unul dintre obiectivele sale cheie de ani de zile a fost furnizarea de tranzistori. Tranzistoarele Toshiba sunt folosite astazi in majoritatea industriilor electronice. Ajutand inovatia sa devina realitate, tranzistorii Toshiba au facut ca tehnologia "new age" sa devina realitate.

Numele Toshiba este derivat din numele sau anterior, Tokyo Shibaura Denki K.K. (Tokyo Shibaura Electric Co., Ltd – 1939) care, la randul sau, a fost o fuziune intre Shibaura Seisaku-sho (fondata in 1875) si Tokyo Denki (fondata in 1890).

3. Torex Semiconductor (Japonia)

Torex este specializata in tehnologia analogica CMOS, cu regulatoare de tensiune LDO, detectoare de tensiune si convertoare DC/DC. Majoritatea componentelor fabricate de acestia, se gasesc in aplicatiile de alimentate cu baterii si eficiente din punct de vedere energetic. Tranzistoarele Torex sunt optimizate pentru tehnologiile de noua generatie.

4. TE Connectivity (U.S.A)

TE Connectivity ofera solutii care alimenteaza vehicule electrice, avioane, echipamente industriale si case inteligente. Este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni producatori de tranzistori din lume. TE Connectivity aduce cu sine o vasta experienta in dezvoltarea tranzistoarelor, avand o cota mare de piata. TE Connectivity este o companie americana de tehnologie cu sediul in Elvetia.

Pe 10 martie 2011, Tyco Electronics Ltd si-a schimbat numele in TE Connectivity Ltd, noul nume fiind mai relevant pentru pozitia de producator de componente de conectivitate si senzori.

5. Panasonic (Japonia)

Cine nu este familiarizat cu numele "Panasonic"?

Pe langa electronicele de larg consum, unde a fost cel mai mare producator din lume la sfarsitul secolului XX, Panasonic ofera o gama larga de produse si servicii, inclusiv baterii reincarcabile, sisteme auto, sisteme industriale si desigur tranzistori. Panasonic se bucura de o cota majora de piata in domeniul tranzistorilor.

Panasonic Holdings Corporation, fosta Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. intre 1935 si 2008, este o corporatie multinationala japoneza, cu sediul in Kadoma, Osaka. A fost fondata de Kōnosuke Matsushita in 1918 ca producator de socluri pentru becuri.

6. NXP Semiconductor (Olanda)

NXP si-a inceput, de asemenea, drumul in furnizarea de tranzistori de noua generatie. Experienta tranzistorului NXP este bogata pe piata globala.

NXP Semiconductors N.V. (NXP) este un proiectant si producator olandez de semiconductori cu sediul central in Eindhoven, Tarile de Jos. Compania are aproximativ 31.000 de angajati in peste 30 de tari. NXP a raportat venituri de 11.06 miliarde USD in 2021. NXP ofera solutii tehnologice care vizeaza pietele de infrastructura auto, industriala si IoT, mobila si de comunicatii. Compania detine peste 9500 de familii de brevete.

Desprinsa initial de la Philips in 2006, NXP si-a finalizat oferta publica initiala, pe 6 august 2010, cu actiuni tranzactionate pe NASDAQ sub simbolul NXPI.

7. Infineon Technologies (Germany)

Infineon Technologies AG este un mare producator de semiconductori. Portofoliul vast al Infineon se extinde in multe domenii. Infineon este o companie de traditie in furnizarea de tranzistori.

Infineon Technologies AG a fost fondata la 1 aprilie 1999 la München si este listata la bursele din Frankfurt si New York din martie 2000 sub simbolul IFX. Compania a aparut din fostul grup de semiconductori al Siemens AG, fondat in urma cu 50 de ani. Infineon are aproximativ 30.000 de angajati in intreaga lume.

8. Qorvo (U.S.A)

Qorvo este o companie americana de semiconductori care proiecteaza, produce si furnizeaza sisteme de radiofrecventa si, de asemenea, este cunoscuta pentru portofoliul sau vast in domeniul tranzistorilor.

Compania, care tranzactioneaza pe NASDAQ, a fost creata prin fuziunea dintre TriQuint Semiconductor si RF Micro Devices, care a fost anuntata in 2014 si finalizata la 1 ianuarie 2015. Compania a fost evaluata la 12 miliarde de dolari avand peste 8.000 de angajati.

9. Advanced Linear Devices (Sunnyvale, California, U.S.A)

Advanced Linear Devices proiecteaza, dezvolta si produce circuite integrate analogice CMOS de precizie pentru OEM. Advanced Linear Devices este, de asemenea, un jucator lider pe piata de tranzistori.

ALD a fost fondata in 1985 de Robert Chao, care a angajat ingineri si oameni de stiinta din mediul de proiectare, tehnologie si productie de semiconductori. Ei au dezvoltat multe produse semiconductoare analogice noi, in special comparatoare de tensiune MOSFET si dispozitive de colectare a energiei.

10. Central Electronics Limited (CEL) – India

Central Electronics Limited (fondata in 1974) este o companie care face parte din Departamentul de Cercetare Stiintifica si Industriala (DSIR), Ministerul Stiintei si Tehnologiei, Guvernul Indiei. CEL a dezvoltat o serie de produse pentru prima data in tara prin propriile eforturi de cercetare si dezvoltare si in stransa asociere cu principalele laboratoare nationale si internationale, inclusiv laboratoarele de aparare. CEL este, de asemenea, cunoscut pentru expertiza sa vasta si inovatia in tehnologia tranzistorilor.

Surse:

https://en.wikipedia.org/
https://www.thestreet.com/
https://www.torexsemi.com/
https://www.bisinfotech.com/

2 comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here