Aprinderea secventiala a LED-urilor - Circuit "Knight Rider"

Aprinderea secventiala a LED-urilor – Circuit "Knight Rider"

Timp de citit: 2 minute

Ce prezinta proiectul?

Numit si "Knight Rider", circuitul prezentat aprinde pe rand 4 LED-uri. La baza functionarii proiectului stau doua IC-uri: LM555 si CD4017. Circuitul integrat LM555 joaca rolul de oscilator iar CD4017 de decodificator.

Este practic un circuit "cu intrare serie si iesire paralel". Din "reset" se aduc toate iesirile pe zero (stins). Aplicand impulsuri (de la "oscilator") la intrarea de tact (clock sau master clock la alti autori), iesirile vor trece pe rand in unu (aprins). Potentiometrul POT de 100k ajuta la modificarea timpului de aprindere de la un LED la altul.

Lista de componente necesare:

1 x Placa electronica de test + fire de legatura
1 x R1 = 1K
1 x R2 = 330 Ohm
1 x R3 = 330 Ohm
1 x R4 = 330 Ohm
1 x R5 = 330 Ohm
4 x LED-uri
1 x POT = 100K
1 x C1 = 10uF
1 x C2 = 100nF
1 x LM555
1 x CD4017
1 x Contact terminal

Pentru o mai buna intelegere a functionalitatii circuitului si pentru a realiza acest montaj pe breadboard vom avea nevoie de schemele electronice prezentate mai jos:

Varianta "Step by step wiring"
Varianta abstracta

Descarca manualul si schema electronica

Pentru a realiza acest proiect in laboratorul propriu, descarcati manualul de aici si schema electronica in format .dsn (TinyCAD design) de aici.

De asemenea pentru aceasta aplicatie e disponibil si urmatorul material video in care este prezentata functionarea reala:

 2,005 afisari totale,  1 afisari azi

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here