Cum construim un automat de iluminat pentru baie?

Timp de citit: 2 minute

Kit-ul electronic DIY prezentat este un automat de iluminat pentru baie, simplu si ieftin. Lumina se aprinde automat cand usa baii este deschisa si ramane aprinsa in stare ocupata cand aceasta este deschisa din nou, lampa / LED-ul stingandu-se dupa o scurta intarziere.

Acest circuit automat economiseste energie si ajuta foarte mult vizitatorii, in special pe timp de noapte.

Schema electronica a comutatorului automat de lumina pentru baie

Cum functioneaza schema electronica?

Inima acestui circuit este contorul CD4017 CMOS cu iesire decodificata. La fiecare impuls primit pe intrare, acest circuit integrat conduce la iesirea urmatoare. Iesirea "0" (pin 3 – IC1) comanda o sursa de lumina de 1W (LED 2) printr-un tranzistor driver (T1). Initial, cand circuitul este alimentat, IC1 este resetat de reteaua RC si, ca rezultat, LED1 se aprinde.

Cand usa este deschisa pentru prima data, comutatorul S1 este deschis si, ca urmare, IC1 este "tactat" de generatorul de impulsuri de ceas. Acum LED-ul 1 (verde) se stinge si LED2 (alb) se aprinde. IC1 ramane in aceasta stare pentru a oferi iluminare interioara chiar daca usa este inchisa.

Cu toate acestea, atunci cand usa baii este deschisa din nou, IC1 este din nou "tactat" si acest lucru reseteaza din nou chip-ul prin semnalul de la iesirea 2 (pin4) de la IC1 la D1 (1N4148).

Raspunsurile LED-urilor la starile comutatorului S1

Door / StatusS1 SwitchLED 1LED2
Closed / Toilet freeClosedOnOff
Opened / InOpenedOffOn
Closed / OccupiedClosedOffOn
Opened / OutOpenedOnOff

Lista de componente necesare:

IC1 = CD4017;
T1 = 2N2222 (sau BC547);
D1 = 1N4148;
LED1 = 5mm Green;
LED2 = 3.6V/1W White;
R1 = 10K/1W;
R2 = 100K/1W;
R3 = 2.2 Ohm/1W;
R4 = 1K/1W;
C1,C2 = 10 uF/16V;
C3 = 100 nF;
S1 = N/O Push Switch;
J1 = DC Socket (pentru alimentarea de 5V).

Bibliografie:

https://www.electroschematics.com/

Un comentariu

  1. E bun ca exercițiu pentru un începător în electronică. Nu este musai să fie folosit de cei care sunt cunoscători sau cumpăra de-a gata.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here