Controlul LED-urilor aRGB cu WLED

Controlul LED-urilor aRGB cu WLED – Ce este protocolul E1.31 (Streaming-ACN)?

Timp de citit: 3 minute

Intr-un articol precedent numit Controlul LED-urilor aRGB de pe Smartphone s-a prezentat o interfata de control a luminilor folosind o configuratie ESP32 cu banda LED WS2812, controlul fiind ajustat prin aplicatia Blynk.

Deoarece numarul de animatii disponibile era limitat si folosea aplicatia Blynk, am decis sa aducem mici inbunatatiri pe partea software.

1. Aplicatia WLED

Avantajul acestei aplicatii fata de Blynk este faptul ca are implementate mult mai multe animatii si protocoale, precum protocolul E1.31 (Streaming-ACN), despre care vom vorbi in cele de urmeaza.

2. Actualizarea codului de pe modulul ESP32

Pentru a modifica codul incarcat in modulul ESP32 veti avea nevoie de urmatoarele link-uri:

a) https://github.com/esphome/esphome-flasher/releases (de aici descarcam fisierul .exe);

b) https://github.com/Aircoookie/WLED/releases (de aici descarcam la alegere un fisier .bin);

c) https://github.com/Aircoookie/WLED/wiki/Install-WLED-binary (aici avem informatii suplimentare cu privire la instalarea WLED);

Dupa ce executati fisierul .exe descarcat anterior, trebuie doar sa selectati portul in care ati conectat modulul ESP32 la PC-ul dvs.

3. Aplicatia pentru mobil / PC

Fata de varianta precedenta a acestui proiect, acum trebuie sa descarcati pe smartphone aplicatia WLED de pe Google Play de aici.

Aceasta aplicatie poate asigura controlul individual a mai multor module ESP32 cu benzi LED aRGB. Aplicatia pentru Android este intuitiva si usor de folosit.

Pentru a adauga o banda LED noua trebuie sa apasati butonul "+" din coltul dreapta sus si pentru cautarea automata a benzii apasati "Discover Lights"

Un alt avantaj fata de versiunea precedenta este interfata web, care este similara cu cea de pe smartphone.

4.Ce este E1.31 si cum il putem folosi?

E1.31 este un protocol de comunicatie prin care si alte aplicatii pot modifica culorile afisate de banda LED. O aplicatie ce foloseste acest protocol este LedFX. LedFX preia sunetul dintr-un microfon si afiseaza pe banda diferite animatii ce depind de intensitatea si frecventa sunetelor.

Aceasta aplicatie poate fi descarcata de aici.

Dupa ce descarcati si deschideti acest program, o interfata web se va deschide automat; in aceasta, va fi necesar sa adaugati detaliile benzii LED si sa selectati protocolul E1.31 din meniul de mai jos:

Un lucru ce trebuie sa il aveti in considerare este faptul ca luminozitatea benzii este controlata tot de aplicatia WLED (la fel ca si butonul on/off), deci daca luminozitatea este prea mica, va fi necesar sa accesati aceasta aplicatie si sa ajustati luminozitatea dupa bunul plac.

O alta aplicatie care foloseste protocolul E1.31 pentru ajustarea luminii de ambient este HyperCon. Aceasta poate fi descarcata de aici.

De asemenea, pentru a verifica daca "java" este instalat, deschideti cmd (Command Prompt) si tastati "java" . Daca "java" nu afost gasit, trebuie sa il instalati.

Daca aveti "java" instalat, navigati in directorul unde aveti descarcat fisierul mentionat mai sus cu ajutorul comenzii "cd" sau scrieti cmd in bara de adrese si apasati enter (la fel ca in imaginea de mai jos, daca folositi Windows 10), si scrieti comanda "java -jar HyperCon.jar.zip".

Surse:

WLED sound reactive woodshed 84 WS2811 RGB LEDs Neopixel ESP32 / ESP8266

6 comentarii

  1. Salut, intrebare. Ma gandeam sa fac o aplicatie pentru automatizari (o sa incep cu 1-2 placute de dezvoltare bazate pe ESP, urmand a adauga ulterior mai multe). Sa aiba o interfata prin care sa poti adauga componentele cu drag and drop, iar la final sa genereze codul in C. Asta ar fi primul mod de functionare (pentru electronisti), iar un al doilea (pentru programatori), invers, pornind de la cod, sa genereze schema electrica. Si pe langa asta si o lista cu functionalitati care se pot bifa pentru a genera cod, de ex. conectare la WIFI, Update OTA, implementari de comunicare pentru mai multe protocoale gen WebSockets, MQTT etc. La final rezultand codul complet, cu toate functionalitatile dorite. Intrebarea e urmatoarea, stiti daca exista asa ceva (eu n-am gasit) sau daca ar fi util si ati folosi?

  2. Daca merge bine treaba, ideea asa ar fi, sa includ cat mai multe tipuri de microprocesoare sau placi de dezvoltare. Dar sa vedem cum merge 🙂 Din ce mi-am imaginat eu cu cateva scenarii simple, ar fi posibil. Si poate si al treilea mod de functionare, sa genereze si schema si codul, pornit de la niste functionalitati, ca un wizard poate, nu stiu…

  3. Procesoarele Cypress sunt foarte flexibile si familia lor este foarte mare, de la controlere cu citeva porturi paralele la cele mai complexe cu interfete WiFi si Bloutouth la USB, SD, … tot ce s-au inventat; si sunt toate compatibile la nivel de nucleu de 32 biti si Software.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here