Schema electronica - Emitator FM miniatura

Cum construim un emitator FM miniatura?

Timp de citit: < 1 minut

Ce prezinta proiectul?

Proiectul DIY prezentat este un mini-emitator FM, usor de construit. Ca si receptor se poate folosi orice receptor standard care detine banda FM. Montajul este ideal pentru supravegherea unei camere, supravegherea copiilor, avand o raza de emisie de pana la 400m.

Schema electronica a emitatorului FM miniatura

Detalii constructive

Bobina L1 are 8-10 spire, din lite refolosite din bobine similare vechi, bobinata pe un miez izolator cu diametrul aproximativ al unui creion obisnuit. C4 este un condensator semireglabil 4-40pF.

Reglati receptorul (radio) intr-un loc "curat", in partea de jos a benzii. Cu o surubelnita din plastic reglati C4 pentru o receptie mai clara.

Experimentati cu rabdare! Majoritatea componentelor nu au valori critice, asa ca puteti sa le schimbati ca sa vedeti efectul!

Condensatoarele sunt de tip ceramic, preferabil de clasa 1%, sau echivalent. Se pot folosi orice condensatoare eu exceptia celor electrolitice sau cu tantal.

In cazul in care doriti sa folositi acest montaj in aer liber este recomandat sa alegeti condensatori mai putin sensibili la modificarile de temperatura.

Lista de componente necesare

R1, R4, R6 = 10 KOhm
R2 = 1 MOhm
R3 = 100 KOhm
R5 = 100 Ohm
R7 = 1K
C1, C2, C3 = 0.1 uF
C4 (condesator semireglabil) = 4 – 40 pF
C5 = 4.7 pF
Q1, Q2 = 2N3904
L1 = 0.1 uH
1 x Microfon Electret
1 x Antena din sarma de cupru = 20-25 cm
1 x baterie 9V

Bibliografie:

https://cidigg.blogspot.com/
Dominte Claudiu (traducere in limba romana)

19 comentarii

  1. Nu-s convins ca functioneaza fara un condensator de 20 -30 pF in paralel pe rezistenta de 1k de la Q2.
    Posibil sa functioneze cu anumiti tranzistori si cu altii nu.

  2. Înainte de '89 m-am trezit cu miliția la ușa din cauza jucăriilor de acest gen.Le construiam, pe banda EST și le vindeam. Tata s-a ales cu un avertisment, eu cu restul, cureaua, D-zei și sfinți 🙂

  3. Din ce înțeleg, circuitele de genul ăsta se bazează pe efectul Early pentru a genera un semnal care conține *și* componenta FM, dar în proporție minoritară.
    Apoi intervine selectivitatea antenei și ulterior a receptorului. Problema e că nu e un modulator eficient din punct de vedere energetic probabil poluează electromagnetic.
    Multe circuite neliniare sunt capabile să scoată pe undeva componenta FM.

  4. Înainte de '89 chestiilea astea erau interzise dar toți le foloseau. Erai prins din cauza unui așa zis prieten, era nașpa.
    Norocul meu a fost că eram minor. Dupa Revoluție au apărut pe piață niste chestii din astea, chinezești, de forma unei lanterne mici, dar au dispărut de pe piata instantaneu. Acum apelam la Alliexpres.

  5. L-am construit in anii de liceau cam pe la 17 ani si era intr-o cutie de tabla cu un sasiu interior care provenea de la niste module electronice.
    In partea de jos erau doua baterii ELBA de 4,5 V in serie iar in partea de sus era montajul electronic, o casca de telefon pe post de microfon dinamic, si o antena telescopica.
    Ei bine m-a impresionat claritatea exceptionala a semnalului transmis. Ascultam intr-un radio Darcle pe FM cum ciripeau vrabiile afara si se auzea cristal…. Merita facut!

  6. Cu o jucărie din asta alimentata la 12v am transmis de pe Vf.Cozia pe frecvența 93.50 Mhz aproximativ 18-20km. Puterea de emisie era de ~ 280mW.

  7. 2N3904 este tranzistor npn de uz general cu ft=300 MHz. BF214 este tranzistor de RF și are ft=150 MHz. BF200 este tot de RF dar cu ft=325MHz. Înainte să ne dăm cu presupusul e bine să ne documentăm.

  8. Montajul acesta l-am făcut acum 40 de ani și am fost foarte încântat de el… (copiasem schema de la un aparat adus de un amic din Israel). ? Aparatul era făcut industrial și avea dimensiunea unei jumătăți de pachet de țigări Kent. Nu îmi aduc aminte dacă avea o marcă (an 1983 ?)

  9. Vrea cineva să știe cum funcționează oscilatorul cu Q2? Este un Colpitts. Q1 este polarizat prin R6 in curent continuu. In alternativ are baza pusa mă masa prin C3 care poate fi și mai mare. Lucrează astfel baza comuna în rf. C5 este critic, el stabilește condiția de intrare în oscilație….

  10. Bun tare, merge si la 1,5v dacă scoți rezistența din emitorul tranzistor oscilator. Eu am realizat vre-o 50 buc dintr astea, bobina este pe un diam de 6mm 3 spire și în serie cu antena puneți un cond de 1pf pentru a nu afecta modificarea frecvenței când pui mana pe ea prin efect capacitiv. Un oscilator pe cristal e mai ok, stabil si nu fuge în frecvență…

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here