Cum construim un incarcator wireless?

Cum construim un incarcator wireless?

Timp de citit: 3 minute

Incarcarea inductiva este o tehnologie care a promis si inca promite multe, tehnologia din spatele acesteia fiind surprinzator de simpla.

In ultimul deceniu, smartphone-urile au devenit unul dintre cele mai populare si utile gadgeturi. Deoarece tehnologia bateriilor nu s-a imbunatatit semnificativ in comparatie cu smartphone-urile (partea electronica), acestea trebuie incarcate mai des.

Proiectul DIY prezentat, este un incarcator wireless rapid de 10 wati, de buna calitate, care poate incarca cu usurinta o baterie de 3000mAh in aproximativ 2 ore.

Pasii necesari pentru contruirea incarcatorului wireless

1. Urmariti urmatorul material video

Un videoclip este un instrument destul de important, care ofera o perspectiva profunda asupra procedurii de lucru si o face usor de urmarit.

Cu toate acestea, este recomandat sa aruncati o privire si la pasii urmatori pentru detalii si imagini suplimentare.

2. Comandati piesele si uneltele necesare

a) Wireless Charger PCBA (PCB-ul asamblat al incarcatorului wireless)

Mai jos prezentam cateva variante care pot fi cumparate de pe Amazon, eBay sau AliExpress.

 • ASHATA Qi Wireless Circuit Board Coil DIY 3 Coils Transmitter Module Wireless Charging Module 5V 2A for Phone (20 €);
 • Street27 10W DIY Qi Wireless Charger Module PCBA Circuit Board + 2 Coil (11 Euro €);
 • Generic 5V 2A Micro USB Standard Wireless Phone Charger PCB Circuit Board DIY Charging for Mobile Phone (14.5 €);
 • High Quality Standard 10W Qi Fast Wireless Charger Module Transmitter PCBA Circuit Board + Coil DIY Charging (5.5 €).

b) Tuburi termocontractabile
c) Stand pentru ciocan de lipit (suport pentru letcon)
d) Letcon de 60W cu temperatura reglabila
e) Cutit tip cutter cu lama retractabila
f) Cutie de carton
g) Lipici

Variantele de receptoare wireless prezentate mai jos pot fi cumparate de pe Amazon, eBay sau AliExpress.

h) iPhone Charging Receiver Pad (Receptor wireless iPhone 10w); iPhone-urile Apple sunt proiectate pentru a se incarca la o putere maxima de 7.5W.

 • ASAKUKI Wireless Charging Receiver, Ultra-Thin Copper Coil Patch With Overvoltage Protection For Qi Wireless Charging Pads – Smart & Fast Microchip Technology For Apple Smartphone Devices (7 €);
 • Qi Receiver for iPhone 5 / 5c / SE / 6 / 6 Plus / 7 / 7 Plus / iPad / iPhone QI Wireless Receiver / Charging Receiver / iPhone Wireless Charging Receiver / QI Wireless Charging Adapter (12 €);

i) Android Charging Receiver Pad (Receptor wireless Android 10w)

 • 10W Wireless Receiver Suitable for Type-C Mobile Phone Receiver Patch 2A Fast Charge Receiver (20 €);
 • 2000 mAh QI Receiver Type C for Samsung A72 A71 A70 A60 A52 A51 A50 A42 A41 A40 A30 A20 A12 A11 A10e – Wireless Charging Receiver Type C – Samsung Galaxy Type C QI Adaptor – QI Receiver USB C (20 €);
 • Olixar USB C Wireless Adapter – Ultra Thin Qi Charging Receiver – Universal Fit Compatible with USB-C Smartphones and Devices – Case Friendly – Easy to Use 5W (27 €)

3. Principiul de functionare

Un incarcator wireless functioneaza practic pe principiul "inductiei electromagnetice". Cand curentul trece prin bobine, se genereaza un "camp magnetic".

Bobine similare ale receptorului de incarcare sunt situate sub capacul din spate al smartphone-ului, in special la telefoanele highend.

Cand telefonul mobil este plasat deasupra incarcatorului wireless, campul magnetic indus produce curent electric in bobina / bobinele receptorului, care este apoi transferat si controlat de circuitul de incarcare din telefon.

Circuitul de incarcare din telefon ofera o putere optima controlata pentru a incarca corect bateria.

Incarcarea wireless are o eficienta de aproximativ 70% in comparatie cu incarcarea directa a conexiunii prin cablu, dar ofera mult confort si usurinta in utilizare.

4. Care sunt standarde pentru incarcarea wireless?

Pentru ca un dispozitiv sa se poata incarca wireless, acesta trebuie sa suporte acelasi standard cu cel al platformei de incarcare. Pe piata exista mai multe standarde pentru incarcarea wireless, printre care, cele mai importante sunt:

Qi (dezvoltat de Wireless Power Consortium)

Cel mai popular si mai distribuit standard pana in prezent prevede un transfer de maximum 30 W, la o distanta intre 5 si 40 de milimetri.

Qi este standardul universal pentru incarcarea wireless, care permite produselor electronice si incarcatoarelor sa fie compatibile unele cu altele. Cu alte cuvinte, dispozitivele electronice care respecta acest standard si sunt compatibile Qi, chiar daca provin de la companii diferite, se vor putea alimenta de la orice statie de incarcare Qi.

PMA si Rezence (detinute de Power Matters Alliance si Alliance for Wireless Power)

Acestea sunt doua standarde care au fuzionat recent. Cu acest tip de standard pot fi alimentate mai multe dispozitive de la acelasi incarcator. Livreaza pana la 50 W la 5 centimetri, iar o conexiune Bluetooth Smart este utilizata pentru transferul de energie intre dispozitive si incarcator.

Bibliografie:

https://www.instructables.com/
https://www.arsis.ro/

10 comentarii

 1. Daca telefoanele se incalzesc puternic la incarcare inseamna ca statia de incarcare (charger-ul) nu functioneaza pe acelasi standard wireless cu telefonul.

 2. Radiatia electromagnetica exista numai in zona statiei de incarcare wireless Qi si numai atunci cand un dispozitiv este plasat acolo. Deci charger-ul este destul de safe, daca ne gandim ca nu emite mai mult de 4cm.

 3. Personal incerc ca evit astfel de dispozitive, deoarece electronul odata plecat din sursa, fara sa i se cunoasca energia, poate parcurge distante cosmice, in functie de permisivitatea mediului. Aerul este un mediu permisiv.

 4. Mai degraba asamblam! Ca sa nu spun ca e o ciudatenie atat timp cat nu ai un telefon care sa permita incarcarea wireless! Si daca ai e tot ciudat! Pui un incarcator normal ca sa scoata 5V pe care-i duci prin USB la "emitatorul" campului care mai departe va fi transformat in "receptor" (telefon) in tensiunea care-i va incarca bateria! Era mai direct un alimentator "specializat"!

 5. Cand faci montaje cu Arduino sau alt microcontroler nu e tot asamblare? Nu e nicio problema sa asamblezi module. Ca orice proiect, destinatia unui montaj practic poate fi simpla intelegere a functionarii unui produs comercial.
  Utilitatea consta in placerea de a face ceva cu mana ta. In ziua de azi se gasesc o multime de produse comerciale care fac foarte simplu tot felul de lucruri dar tot exista amatori care "isi complica existenta" facandu-le cu mana lor.

 6. Sincer, singură aplicație acceptabilă pentru wireless charging mi se pare că e când conduci și e conectat telefonul pe BT la mașină și până ajungi la destinație se încarcă.
  Acasă nu văd avantajul față de cablu:
  – eficiență mai mică
  – nu poți să îl folosești cât e la încărcat

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here