Cum folosim corect sigurantele electrice?

La ce folosesc sigurantele electrice?

Timp de citit: 2 minute

Sigurantele electrice, indiferent de tipul lor si de locul unde sunt folosite, au un singur scop: deconecteaza circuitele electrice atunci cand prin acestea apare un consum anormal de mare.

Altfel spus, sigurantele sunt dispozitive care te asigura ca circuitul electric protejat de aceasta nu va fi folosit niciodata peste capacitatea pentru care a fost proiectat.

Ce trebuie sa verificam inainte de inlocuirea sigurantei defecte?

Asadar, nu folosi niciodata sigurante mai mari decat cele recomandate si in nici un caz nu inlocui sigurantele originale cu sarme, cuie etc. doar ca sa fii sigur ca nu-ti "mai sar".

Referitor strict la instalatiile electrice din case / apartamente: daca totusi vezi ca-ti "sar sigurantele", inainte sa o inlocuiesti cu una mai mare decat cea recomandata (sau chiar cu un cui 🙂 ) gandeste-te daca nu ai vreun scurtcircuit pe undeva, sau daca nu cumva consumatorii tai cer o putere mai mare decat cea prescrisa pentru instalatia respectiva.

In functie de puterea consumata pe reteaua electrica, pentru a masura amperii necesari unei sigurante este necesara folosirea formulei matematice P[W] = U[V] x I[A].

Notiuni de electrica

Oricine stie ca energia electrica poate fi masurata. Cunoasteti insa diferenta dintre marimile masurabile ale curentului electric: tensiunea, puterea si intensitatea?

Cele trei notiuni sunt strans inrudite si se exprima prin formula: P[W] = U[V] x I[A].

Ce este puterea curentului electric (P) ?

Puterea curentului electric se masoara in wati. Aceasta marime rezulta din inmultirea tensiunii cu intensitatea curentului electric (P = U x I).

Cu cat tensiunea din spatele unui jet de apa este mai mare si, in plus, cu cat cantitatea de apa din jet este si ea mai mare, cu atat este mai mare puterea apei, de ex. pentru a opera o hidrocentrala.

Ce este intensitatea curentului electric (I)?

Intensitatea curentului electric este definita ca fiind sarcina electrica ce trece prin unitatea de suprafata in unitatea de timp, se noteaza cu "I" si se masoara in Amperi [A]:

I = 1 coulomb [C] / 1 secunda [s] = 1 amper [A]

Cu cat rezistenta este mai mica, iar tensiunea este mai mare, cu atat intensitatea curentului este mai mare.

Fenomenul este comparabil cu cantitatea de apa care curge intr-un rau intr-un anumit interval de timp. Cu cat presiunea apei este mai mare si cu cat obstacolele intalnite sunt mai mici, cu atat este mai mare cantitatea de apa.

Ce este tensiunea electrica (U)

Tensiunea electrica (U) intre doua puncte ale unui circuit este o marime fizica a carei unitate de masura in S.I este voltul: [U]S.I. = V.

Notatia de pe o baterie (ex.: 9 V) reprezinta valoarea tensiunii electrice produsa de ea. Litera V este simbolul voltului, unitatea de masura pentru tensiunea electrica.

Notatia de pe un bec (ex. 1.2 V) reprezinta tensiunea electrica la care functioneaza normal becul. Tensiunea electrica la bornele becului se masoara cu voltmetrul, legat in paralel cu becul.

Bibliografie:

https://despretot.info/i
https://www.hornbach.ro/
https://www.gimnaziu.info/
https://deepinmummymatters.com/
https://hobbytronica.ro/

3 comentarii

  1. De aceea nu sunt bune bipolarele.
    Presupunem ca găsim o bipolara sarita si un consumator mare intr-o priza care încă arata bine.
    Toata lumea in aceasta situatie, va deconecta acel consumator si va cupla mcb-ul la loc. De aici se intampla majoritatea incendiilor.
    Mcb-ul va sari dar omul e inca cu mana pe el crezand ca nu a apasat bine, va da drumul manetei de actionare si o va acționa a 2-a oara cu fermitate.
    Un singur model se decupleaza chiar daca maneta este tinuta apasat, in rest nu se decupleaza si nici nu sare diferentiat L fata de N.
    Omul habar nu are ca instalatia e in scurt si astfel dupa cateva incercari isterice, instalatia electrica va lua foc.
    Monopolarele insa sunt cu totul altceva. In aceeasi situatie vom gasi o singura mcb sarita, iar daca o vom actiona va sari nul-ul, sau a 2-a mcb de pe acel circuit.
    Sarind cand una, cand alta, chiar daca cel ce umbla acolo este zugravul Dorel, va avea sanse mult mai mari sa înțeleagă ca ceva nu e ok si va fi mai protejat. Explicație detaliata.

  2. Sigurantele electrice sant acele dispozitive care asigură protecția circuitelor electrice sau electronice la curenți de scurtcircuit de lungă sau scurtă durată. Pentru necunoscători, e bine să dai definiția completă, altfel preiau gresit unele informații.

  3. Definitiile difera in functie de tipul constructiv al sigurantei. Ce sa spus e strict la modul general sau pt calibrat fuzibila, astea mecanice sau cele electronice mai nou au definitii mai complexe si protejeaza la mai multi factori, scurt circuit, suprasarcina, diferenta, reziduali, supratensiune etc. Chiar daca sunt echipamente diferite eu le incadrez tot in categoria sigurante.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here