Primele defazoare si arii de antene pentru comunicatii 5G

Mircea Dragoman – Promotor al electronicii la scara atomica

Timp de citit: 3 minute

Mircea Dragoman s-a nascut la Bucuresti in 1955. A absolvit in 1980, sectia Radiocomunicatii a Facultatii de Electronica si Telecomunicatii a IPB.

In 1991 primeste de la aceeasi facultate titlul de doctor in Electronica cu teza "Proiectarea asistata de calculator a sistemelor radiante" conducator prof. dr. doc. Edmond Nicolau.

Intre 1991–1994 primeste bursa Alexander von Humboldt si face studii postdoctorale in domeniul opticii, THz si a dispozitivelor electronice cuantice la Univ. Duisburg si Univ. Darmstadt, Germania si Istituto di Elettronica dello Stato Solido, Roma, Italia. Este cercetator stiintific principal la IMT – Bucuresti (National Research Institute in Microtechnologies) din 1996.

Ce a publicat Dr. Mircea Dragoman?

A publicat 268 lucrari stiintifice din care 147 in reviste cotate ISI si 121 comunicari la conferinte stiintifice in tara si strainatate. Lucrarile se refera la: nanoelectronica, microunde, MEMS, nanomateriale. Este coautor a sapte carti publicate la Springer si Artech House (USA).

Dr. Mircea Dragoman a proiectat si realizat o serie de circuite RF MEMS pentru domeniul microundelor si al undelor milimetrice.

A implementat (2007) primul laborator din Romania pentru masuratori pe plachete a circuitelor de microunde pana la frecventa de 65 GHz.

A realizat primele dispozitive nanoelectronice de inalta freceventa bazate pe materiale cu grosime atomica la nivel mondial.

Primul tranzistor cu transport balistic pe baza de grafen

In 2016 realizeaza primul tranzistor cu transport balistic la temperatura camerei. In continuare se prezinta o imagine SEM a unui FET grafen balistic cu poarta oblica (Ballistic graphene FET with oblique gate), concept realizat de Dr. Mircea Dragoman.

De asemenea, in acelasi an realizeaza si primele porti cuantice pentru computere cuantice la temperatura camerei, ambele bazate pe grafena.

Mai jos prezentam configurarea unei porti de un qubit in grafen si evolutia distributiei probabilitatii in regiunea de interferenta; rezultate experimentale obtinute din cercetarea stiintifica a autorului.

Una dintre cele mai utile porti in calculul cuantic este operatia CNOT (control-NOT) care schimba starea unui qubit (qubit tinta sau qubit semnal) doar daca un alt qubit (qubitul de control) este in starea 1.

In continuare se prezinta configurarea unei porti logice CNOT – Controlled NOT gate (sus) si evolutia distributiei probabilitatii in regiunea de interferenta (jos).

Ce este un qubit?

Un bit cuantic, sau qubit (abreviere a denumirii in engleza quantum bit), este unitatea de informatie cuantica, analogul in informatica cuantica al unui bit din informatica clasica. El este implementat in forma unui sistem cuantic care poseda doar doua stari independente (fizic distincte). In sistemul clasic, un bit este de o stare sau de alta (0 sau 1), in sistemul cuantic, un qubit poate fi in ambele stari simultan (10 sau 01).

Primele defazoare si arii de antene pentru comunicatii 5G

In 2017 realizeaza primele defazoare si arii de antene pentru comunicatii 5G pe baza ferroeletricilor din familia HfO2 avand grosimea catorva straturi atomice.

Este membru in IEEE Nanotechnology Council si promotor al electronicii la scara atomica.

A fost profesor invitat al CNR – Istituto di Electtronica dello Stato Solido-Roma (1996), Univ. Saint-Etienne – Franta (1997), Univ. Mannheim (1998–1999, 2001–2002), Univ. Frankfurt (2003), Univ. Darmstadt (2004); in perioada 2005–2010 a fost numit "Directeur de recherche la CNRS" – Toulouse in domeniul nanoelectronicii.

A tinut peste 50 de comunicari invitate in UE si 3 cursuri universitare in Franta (Nanoelectronica, 2005–2006), Germania (Fenomene neliniare, 1992), Procese tehnologice avansate (UPB, din 2008).

In anul 1999 a primit Premiul Academiei Romane "Gh. Cartianu".

Bibliografie:

https://mtt.org/

https://www.researchgate.net/

http://www.ime.cas.cn/

https://www.semanticscholar.org/

https://ro.wikipedia.org/

https://www.youtube.com/ – Prof. Dr. Mircea Dragoman, pacient BRAIN Institute

Dan Dascalu, Stiinta si Tehnologia Informatiei in Romania, Academia Romana, Editura Academiei Romane – Bucuresti, 2018

4 comentarii

  1. Se deschide o alta era in electronica – tuburi, tranzistori, cipuri, evolutie la micron, la nivel de atom… Asta da tehnologie a viitorului.

  2. Da, ce era acum 20 ani SF, azi se apropie de realizare, nu vreau sa vad ultimul serial cand robotii contraataca…

  3. Romania tehnologica inca mai respira! Undeva in colturi discrete se gasesc perlele stiintei romanesti, nu pot sa se manifeste din cauza piticaniilor si nulitatilor numite politic ce au invadat toate domeniile!!!

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here