Procedee de localizare a defectelor in retelele de cabluri de energie

Procedee de localizare a defectelor in retelele de cabluri de energie

Timp de citit: 2 minute

Autor: Constantin Cruceru
Editura: Tehnica – Bucuresti
Colectia: Electricianului
An aparitie: 1976

Stiati ca..? Girolamo Cardano, in lucrarea "De subtilitate", aparuta in 1550, face distinctia dintre fortele magnetice si cele electrice?

De asemenea, in lucrarea "De magnete, magneticisque corporibus, et de magno magnete tellure" aparuta in 1600, savantul englez William Gilbert descrie acest fenomen si altele similare si utilizeaza termenul electro de la cuvantul grecesc ce denumeste chihlimbarul. Asadar Gilbert poate fi considerat parintele conceptului actual care defineste electricitatea.

Ce prezinta cartea?

Cartea prezinta procedeele de localizare a defectelor care apar in exploatarea retelelor de cabluri de energie electrica. Dupa analizarea tipurilor de defecte si a caracteristicilor acestora, sunt clasificate metodele de localizare utilizate; sunt examinate apoi procedeele de ardere a locului defect, instalatiile si modul de desfasurare a acestui proces.

In continuare sunt analizate metodele relative si absolute de localizare a defectelor: metoda inductiei, metoda masurarii in bucla, metoda capacitiva, metoda acustica, metodele prin impulsuri sau ecometrice, metoda descarcarilor oscilatorii, metoda de localizare a defectelor provocate de fenomenele de coroziune. Sunt expuse si unele metode noi (din 1976), mai putin aplicate in tara noastra: metode de localizare a descarcarilor partiale, metoda undelor stationare.

Se insista asupra metodelor de localizare a defectelor cu aplicabilitate larga in unitatile de exploatare electroenergetica din Romania. Astfel, cartea este utila electricienilor care lucreaza in exploatarea retelelor de cabluri, atat in intreprinderile sistemului energetic, cat si in industrie.

Exploatarea in conditii optime a retelelor electrice in cablu impune supravegherea si intretinerea continua a acestora, asigurarea stabilitatii functionarii lor in regim permanent si tranzitoriu. In acest scop, este necesar sa se efectueze controlul lor preventiv, in vederea localizarii la timp si in bune conditii a defectelor, ca si a inlaturarii lor operative.

Pentru localizarea defectelor, pe liniile de cabluri de energie, unitatile de exploatare din Romania (pana in 1976) aplicau mai multe metode. Fiecare dintre acestea presupuneau efectuarea unor masurari preliminare in portiunea de linie pe care se gaseste defectul si apoi separarea acestuia, urmata de operatia propriu-zisa de localizare a lui.

In acest scop, metodele aplicate sunt diferentiate si depind de caracterul defectelor ce trebuie localizate: metode de tip punte; metoda masurarii capacitatilor (metoda capacitiva), pentru cazul intreruperii conductoarelor; metode prin impulsuri (ecometrice), bazate pe injectarea in cablul defect a unui impuls incident, care se reflecta la locul defect prin ecoul sau, dupa care se determina timpul de "du-te-vino" al impulsurilor incidente si reflectate si distanta de la capatul retelei pana la locul defect; metoda undelor stationare s.a.

Defectele care se produc in cablurile de energie pot fi provocate, de asemenea, de coroziunea chimica sau electrochimica a cablurilor respective.

In acest sens, cartea prezinta modul de manifestare a acestor defecte, ca si procedeele de localizare a lor, aplicate in tara noastra si in alte tari (pana in 1976).

Pentru a oferi o imagine clara asupra metodelor aplicate, lucrarea se incheie cu un capitol care se refera la aparatele folosite in actiunea de localizare a defectelor. La intocmirea lucrarii a fost folosit un bogat material documentar precum si unele rezultate obtinute in unitatile de exploatare din tara noastra.

Structura cartii

  1. Determinarea caracterului defectului
  2. Tipurile defectelor care pot apare in retelele de cabluri de energie
  3. Metodele de determinare a locului defectului in retelele de cabluri de energie
  4. Arderea locului defect pe liniile de cablu
  5. Metoda inductiei
  6. Metoda masurarii in bucla
  7. Metoda capacitiva
  8. Metoda acustica
  9. Metode prin impulsuri sau ecometrice
  10. Metoda descarcarilor oscilatorii
  11. Metode de localizare a defectelor, aplicate in cazul cablurilor de energie supuse la coroziune
  12. Metode de localizare a defectelor provocate din cauza descarcarilor partiale, care se produc in retelele de cabluri de energie
  13. Metoda undelor stationare
  14. Aparate utilizate la localizarea defectelor
Bibliografie:

https://en.wikipedia.org/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here