Revista Conex Club – nr.9 – 2000

Revista Conex Club – nr.9 – 2000 – Indicator de nivel al apei (montaj cu componente SMD)

Timp de citit: 2 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Amplificator 25W

Amplificatorul audio prezentat este realizat cu ajutorul circuitului integrat TDA2030. In varianta monofonica, amplificatorul, corect realizat, va prezenta caracteristicile tehnice oferite in tabelul din articol.

La iesire circuitul TDA2030 are capabilitate in curent mare, cu distorsiuni armonice si de racordare foarte mici. Sensibilitatea la intrare este de 300 mV.

Alimentarea se face de la o sursa de tensiune bine filtrata ce poate oferi +35Vcc, la un curent absorbit mai mare de 1.3A.

2. Scala numerica

Montajul prezentat poate fi folosit ca frecventmetru obisnuit cu precizia citirii frecventei de 100Hz, dar si ca frecventmetru – scala numerica, datorita inlesnirilor pe care le prezinta in afisarea frecventei.

Citirea frecventei se face cu o rata de timp de 0.1s, ceea ce reprezinta o facilitate fata de cazul in care aceasta rata ar fi de 1 s.

Frecventmetrul propriu-zis este format din 6 circuite integrate de tipul 4029. Frecventa maxima care poate fi afisata este de 9.9999 MHz.

3. Vu-metru

Montajul a fost realizat cu circuitul integrat AN6884 (produs de ROHM), circuit echivalent pin la pin cu BA6124 si KA2284. Acesta poate comanda cinci LED-uri care au un consum de 15mA.

Interesant este ca iesirile sunt comandate de generatoare de curent constant, circuitul admitand tensiune de alimentare intr-o plaja foarte larga (3.5…16V) fara influiente asupra intensitatii luminii emise de LED-uri.

Consumul in repaus (toate LED-urile stinse) este in jur de 5…8mA.

4. Iluminat de siguranta

Sistemul ce face obiectul prezentului articol permite economisirea a 50% din cantitatea de energie electrica alocata spatiilor lipsite de lumina naturala care necesita iluminat permanent: depozite, holuri, vitrinele unor magazine, casa scarilor unor blocuri de locuinte, precum si obiectivele dotate cu iluminat de siguranta.

Poate fi de asemenea utilizat pentru efecte de lumina in discoteci sau sali de spectacole, putand lucra pe proiectoare de mare putere (1200W).

5. Indicator de nivel al apei (montaj cu componente SMD)

Montajul recomandat a fi realizat in tehnica SMD este un indicator de nivel extrem de versatil ce poate fi folosit ca:

  • Indicator: trei LED-uri indica nivelul minim, mediu si maxim;
  • Aparat de control: releul poate activa / opri o pompa (sau un robinet) in scopul mentinerii nivelului apei intre limita maxima / minima impusa intr-un recipient sau bazin.
  • Alarma: cand traductorii detecteaza un nivel sub / peste cel minim / maxim se poate activa o sonerie (hupa) de alarma sonora (sau un semnal luminos).

Inlocuind senzorii de nivel (pentru apa) cu termistori sau fotorezistoare dispozitivul poate fi folosit ca alarma termica / luminoasa pentru nivele fixate.

Dat fiind consumul destul de mic (max. 80mA la 18…24VCC) si dimensiunile reduse (104 x 60 x 30mm sau 52 x 30 x 20mm pentru varianta SMD) montajul va fi interesant pentru un cerc larg de amatori.

"Inima" montajului o constituie arhicunoscutul operational cvadruplu LM324, atat de familiar tuturor contructorilor de montaje electronice.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here