Revista Hobby Petrosani - nr7 - 2005

Revista Hobby Petrosani – nr7 – 2005 – Va disparea radioamatorismul?

Timp de citit: 3 minute

Autor: Clubul Copiilor Petrosani
Revista trimestriala a cercului de constructii electronice si radioamatorism
Coordonator: prof. Kovacs Imre – YO2LTF

Stiati ca..? Navigatia cu vele a fost o ramura economica "falimentata" de utilizare a motoarelor cu aburi, care a rezistat doar in segmentul amatorilor de yachting – fie ca erau constructori sau navigatori pasionati?

Iar acum, in noua directie a folosirii energiilor neconventionale, nepoluante, navigatia cu vele revine, construindu-se chiar un transatlantic de marime medie, comandat in intregime de calculator, unde multe servomotoare trag de cabluri si vele?

Din proiectarea velelor s-a tras proiectarea elicilor si a aripilor de avion (primele avioane aveau aripi de panza), iar in ultimii zeci de ani, tehnicile de navigatie cu vele si proiectarea velaturii au fost schimbate dramatic de aplicarea "efectului de portanta" utilizat in aeronautica.

Structura revistei

1. Concurs de constructii electronice

In perioada 30 iunie – 2 iulie 2005 s-a desfasurat la Botosani concursul judetean de constructii electronice, concurs la care au participat un numar de noua echipaje din toate colturile tarii.

Pe langa organizatori, au participat Palatul Copiilor – Slobozia, Palatul Copiilor – Pitesti, Palatul Copiilor – Suceava, Palatul Copiilor – Oradea, Palatul Copiilor – Piatra Neant, Clubul Copiilor – Darabani, Clubul Copiilor – Tg.Frumos, si Clubul Copiilor – Petrosani

Proba practica a constat in proiectarea unui cablaj imprimat, realizarea practica a acestuia, corodarea, gaurirea, montarea pieselor, verificarea functionarii montajului dupa o schema electronica data, functie de categoria de varsta a concurentului…

2. Primul ajutor in caz de accidente

La instalatiile electrice, atingerea partilor conductoare de curent care se gasesc sub curent (tensiune) provoaca in majoritatea cazurilor o contractare brusca si involuntara a muschilor. Din aceasta cauza, cand accidentatul tine conductorul in mana, degetele se strang atat de tare, incat desclestarea lor de pe conductor devine imposibila. Daca acesta ramane in atingere cu partile conductoare de curent, atunci este necesar sa se stie ca fara aplicarea masurilor necesare de securitate, atingerea celui aflat sub curent este periculoasa si pentru viata celui ce intervine…

3. Subiecte concurs judetean

Se prezinta detalii despre "Concursul interjudetean de constructii electronice T.E.A.M. – Botosani – 2005", Editia a II -a; Proba teoretica – Categoria C;

4. Curiozitati

  • In ce emisfera se gasesc cele mai multe oceane?
  • Care este punctual oceanic cel mai adanc al planetei?
  • Cum treceau vechii navigatori din Oceanul Atlantic in Oceanul Pacific?
  • Care este originea numelui Oceanul Pacific?
  • Care sunt dimensiunile Marii Bariere de Corali?
  • Care este cea mai sarata mare din lume?
  • Care este cea mai inalta cascada din lume?

5. Va disparea radioamatorismul?

Traim intr-o lume in continua schimbare. Si tehnologiile evolueaza, se specializeaza, unele intra pe o linie moarta. Se observa ca unele tehnologii primitive rezista trecerii timpului, fiindca din ele mai usor evolueaza tehnologii noi.

Din radio au aparut mai multe tehnologii:

  • Televiziunea; Este o ramura specializata, in principiu, nu a mai evoluat;
  • Telefonia mobila, standardele: NMT -> GSM -> GPRS -> UMTS;
  • Telegrafie Morse (primul mod de transmisiuni digital) -> telex -> … -> Internet…

6. Trusa medicala in vacanta

Ce este bine sa nu lipseasca din trusa medicala pe care o luati cu dvs. in concediu, mai ales daca plecati cu copiii..

7. Convertor de la RS232 la TTL

De multe ori se impune necesitatea conectarii la calculatorul electronic a diferitelor montaje electronice realizate de pasionati in electronica.

Aparent este simplu.. doar ca exista o diferenta de nivele logice intre cele doua dispozitive. Dupa cum bine stim, nivelele logice TTL sunt 0 si 5v. Nivele CMOS sunt mai mari: 0 si 12V. Nivelul la portul serial al calculatorului este diferit de nivelele clasice (din considerente de imunitate la zgomot). Pentru a rezolva problema a fost realizat circuitul integrat MAX232

8. Comanda automata la ventilator

Sunt multe situatii in care este necesara pornirea unui ventilator atunci cand temperatura depaseste un anumit nivel pre-reglat.

Senzorul este o dioda zenner termocompensata de tip LM335. Regulatorul este realizat cu un circuit de tip AO cu intrari FET, de tip TL 072, pe iesire avand o dioda zenner de 3.1V, care comanda un montaj realizat cu doua tranzistoare in conexiune Darlington. Stabilizarea tensiunii necesare montajului se realizeaza cu stabilizatorul integrat de tip 7809 (9V)

Surse:

http://kovacsfam.ro/yo2kqk/

Daca doriti sa colaborati cu aceasta revista va rugam sa accesati sectiunea contact din ultima pagina a fiecarei publicatii.

Un comentariu

  1. Jack Yves Cousteau a construit candva pe o nava a lui un sistem eolian de propulsie constand dintr-o aripa verticala cu un cilindru gol in zona cea mai lata a sectiunii, deschis cu o fanta pe lungimea ei catre intrados. La nevoie in lipsa vantului pe la baza se injecteaza un slab curent de aer ascendent ce antreneaza aerul exterior aripii. Astfel prin efectul Coanda aerul aspirat in cilindrul din aripa pe extradosul si intradosul aripii creand diferente de presiune, creeaza si o forta perpendiculara pe aripa ce propulseaza nava, aceeasi forta sustinand avioanele.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here