Revista Tehnium nr.2 – International, 2001

Revista Tehnium nr.2 – International, 2001 – Sistem de alarma antiefractie

Timp de citit: 2 minute

Principalele subiecte discutate

1. Sistem de alarma antiefractie

Paza unui magazin sau depozit, a unor locuinte se poate face mai usor cu ajutorul unui sistem electronic. Acesta are avantajul ca permite acoperirea unei arii vaste fara prea mult efort, este vigilent, nu oboseste si nici nu adoarme pe timpul noptii.

Montajul executa supravegherea automata a intrarilor si semnalizeaza sonor deschiderea unei usi sau ferestre, precum si spargerea ori doar aplicarea unui soc puternic asupra sticlei geamurilor.

De asemenea, poate comanda un electromagnet de siguranta care deblocheaza sistemul de incuiere a usilor la introducerea corecta a unui cod format din patru (sau n) cifre.

2. Generator FIF multifunctional

Un important aparat de masura din dotarea radioconstructorilor amatori este si acest generator FIF multifunctional. El poate fi folosit ca:

  • generator de frecventa in domeniul 30-225 MHz, impartit in cinci subgame;
  • frecventmetru interferential in acelasi domeniu;
  • generator modulat cu frecventa de 93,75 kHz, care ofera posibilitatea depanarii televizoarelor, producand pe ecran sase benzi verticale alb-negru. Modulatorul se cupleaza printr-un comutator K.

3. Cap "Rotring" pentru desenat cablaje

O componenta nu tocmai lipsita de importanta care concureaza la reusita unui montaj electronic este circuitul imprimat.

In conditii de amator, cand se lucreaza in serie mica, iar majoritatea montajelor executate sunt unicate, circuitele imprimate se realizeaza prin desenarea directa a cablajului imprimat pe placat, cu mana, desenul trasandu-se cu o vopsea rezistenta la agentul coroziv (acid azotic, clorura ferica).

In acest scop se folosesc diferite dispozitive, dintre care cel mai raspandit este trasatorul din trusele de desen tehnic.

Cei care au utilizat la desen tehnic stilourile calibrate de tip Rotring cunosc foarte bine avantajele acestora comparativ cu trasatoarele reglabile: alimentarea continua cu tus, mentinerea constanta a grosimii liniilor trasate, desenarea facila a liniilor curbe. Pentru obtinerea acestor performante se foloseste un dispozitiv simplu si eficient, care mentine in permanenta varful capilarului perpendicular pe suprafata de desenat.

Circuitele imprimate pentru montajele care contin un numar oarecare de circuite integrate reclama trasee de cablaj trasate cat mai fin si cu acuratete.

Luand de model un astfel de stilou, cu cateva materiale ieftine si la indemana oricui se poate realiza un dispozitiv pentru desenarea cablajelor.

4. Tester pentru tranzistoare

Ieea acestui tester este realizarea cu cele doua tranzistoare complementare de testat montate pe socluri in exteriorul montajului facut intr-o mica boxa a unui multivibrator audio al carui ton se poate asculta intr-o casca miniaturala daca ambele tranzistoare sunt bune.

Avand un tranzistor TI (npn) bun, se pot testa o serie de tranzistoare T2 (pnp) si reciproc. Cu acest tester se pot verifica si diode pe pozitia OFF a intrerupatorului K.

5. Minitransceiver CW-Micro 80

Revistele de radioamatori din intreaga lume prezinta numeroase scheme simple, tip hobby, care sa poata fi realizate cu usurinta pentru delectarea celor pasionati de constructii radio. Un astfel de montaj este si minitransceiverul Micro 80. Puterea de iesire pentru 80 m este de cca. 200 mW.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here