Revista Tehnium nr.4 – 2005

Revista Tehnium nr.4 – 2005 – Automat pentru rezervoarele de apa

Timp de citit: 4 minute

Principalele subiecte discutate

1. Ce ar fi util sa stim despre diodele regresoare pentru optimizarea performantelor montajelor?

Diodele redresoare cu germaniu (Ge) sau cu siliciu (Si)

Acestea se intalnesc foarte frecvent in montajele electronice, dar uneori alegerea optima a tipului de dioda ce urmeaza a fi utilizat se face in incompleta cunoastere a fenomenelor si a parametrilor ce guverneaza functionarea acestor banale elemente de circuit. Acest fapt poate afecta randamentul si fiabilitatea montajelor.

Ce este o dioda?

In esenta, o dioda este un element de comutatie, care intr-un sens, numit conductie directa, prezinta o rezistenta foarte mica, iar in sens invers, o rezistenta foarte mare.

Cum functioneaza o dioda?

In conductie directa, pentru tensiuni de polarizare relativ mici, dioda se deschide si curentul are o crestere destul de rapida cu tensiunea aplicata.

In sens invers, insa, curentul este foarte mic si se mentine aproape constant pentru o plaja mare a tensiunii de polarizare inversa, iar peste o anumita valoare a acesteia, numita tensiune de strapungere, curentul cunoaste o crestere foarte pronuntata.

Curentul invers al diodei are doua componente. Prima componenta este curentul de saturatie, datorat purtatorilor de sarcina din zona jonctiunii.

Acest curent este foarte mic, chiar neglijabil la diodele cu siliciu. Cea de-a doua componenta se datoreste multiplicarii purtatorilor de sarcina sub efectul tensiunii aplicate si este mai mare decat curentul de saturatie.

Tensiunea inversa la diode

Crescand insa tensiunea inversa, se ajunge la zona de strapungere, UBR, unde curentul creste considerabil pe seama a doua fenomene: multiplicarea in avalansa a purtatorilor de sarcina sub actiunea campului electric si efectul Zener, care consta in esenta in punerea in libertate a unor electroni de valenta din reteaua cristalina.

In cazul diodelor redresoare obisnuite, daca tensiunea inversa ajunge la valoarea de strapungere si montajul nu are elemente corespunzatoare de limitare a curentului invers, strapungerea in avalansa poate produce modificari ireversibile ale structurii jonctiunii.

Astfel, diode care sunt capabile sa suporte zeci de wati in sens direct, pot fi distruse de fractiuni de watt in sens invers, deoarece in sens direct caldura este degajata in toata masa cristalului, pe cand in sens invers producerea caldurii este locala, in puncte izolate.

2. Automat pentru rezervoarele de apa

Asigurarea unei rezerve de apa pentru uzul gospodaresc se face de obicei prin montarea unor rezervoare la o anumita inaltime si umplerea lor, cu ajutorul unor pompe, de la sursa de apa: fantana, lacuri ori rauri etc.

O alta solutie este cea a utilizarii hidrofoarelor, dar aceasta solutie este una scumpa, valabila in general pentru consumuri mici de apa.

Articolul prezinta schema electrica a unui montaj care permite controlul automat al functionarii pompei de apa astfel incat nivelul in rezervor sa fie mentinut intre doua limite, minima si maxima; asta daca s-a optat pentru prima varianta de asigurare a apei.

3. Filtre pentru difuzoare

Sub aceasta denumire sunt recunoscute de catre cei mai multi montajele care separa domeniul de lucru al difuzoarelor montate in aceeasi incinta acustica.

Mai corect, acestea se numesc retele pasive de separare a difuzoarelor, tinand cont ca exista si retele de separare active (electronice), care sunt introduse in lantul acustic inaintea amplificatorului de putere.

Prezenta abordare nu va cuprinde decat precizari si sfaturi practice in abordarea acestei probleme, bazate pe experienta autorului si pe numeroasele materiale studiate si utilizate de-a lungul timpului, fara a recurge din nou la formule matematice si relatii de calcul, mai ales ca, in timp, acestea au fost publicate de mai multe ori in paginile revistei.

4. Potentiometru digital stereo

Controalele digitale sunt foarte frecvent intalnite in ultima vreme si au inlocuit, in multe cazuri, comenzile analogice.

Montajul prezentat poate fi folosit de cei care dispun de amplificatoare de medie si mare putere; el inlocuieste potentiometrele stereo analogice.

Numarul redus de componente, alimentarea la tensiune redusa si timpul de raspuns foarte bun fac acest potentiometru digital foarte util.

5. Constructia cutiilor din material plastic

Aparatele alimentate direct de la reteaua de 220 V (fara transformator) prezinta pericol de electrocutare si trebuie montate numai in cutii din material plastic.

In comert se gasesc placi din PVC sau ABS cu grosimea de 2…3 mm, de diverse culori, ce constituie un material foarte potrivit pentru constructie, precum si adezivi specifici pentru fiecare material. Nu se pot folosi placi din PE sau PP pentru ca nici polietilena nici polipropilena nu se pot lipi ci numai suda, procedeul nu sta la indemana amatorului, de cele mai multe ori aspectul nu este corespunzator si materialele se prelucreaza mecanic foarte prost.

Aparent cel mai simplu mod de constructie ar fi sa taiem toate elementele componente si apoi sa le lipim, dar acest mod de lucru nu duce la rezultate bune nici ca rigiditate, nici ca aspect, si de fapt este mult mai complicat de realizat, asa ca o constructie executata prin indoire si cu un minimum de lipituri da rezultate mult mai bune. Pentru aceasta este necesar a construi un dispozitiv de indoire cu fir cald.

6. Antena FD4 modificata

Antena FD4, folosita de multi radioamatori, este un dipol alimentat nesimetric avand bratele inegale de 13.8 m si, respectiv, 27.7 m.

Intrucat impedanta de intrare este de cca. 300 ohmi, alimentarea antenei se face prin transformatoare de adapatare / simetrizare avand rapoarte de transformare de 1:4 sau 1:6, functie de impedanta caracteristica a cablului coaxial folosit: 75, respectiv, 50 ohmi.

Antena functioneaza satisfacator in benzile clasice de unde scurte, adica la frecventele de 3.5; 7; 14; 21 si 28 MHz.

Prin introducerea a doua brate suplimentare de 4.7 m si respectiv, 9.4 m, antena FD4 va putea functiona chiar si in benzile WARC.

Termenul de "Benzi WARC" se refera la benzile de 30, 17 si 12 m, adica la intervalele de frecvente cuprinse intre: 10.100 – 10.150 kHz, 18.068 – 18.168 kHz si, respectiv, 24.890 – 24.990 kHz. Acestea sunt denumite adesea benzi WARC, deoarece au devenit disponibile radioamatorilor in urma World Administrative Radio Conference din anul 1979.

Totusi, in Romania accesul radioamatorilor la aceste benzi nu a fost imediat, ci s-a facut incepand cu anul 1982.

7. Statia de telecomanda Webra FMSI

Statia de telecomanda Webra, de fabricatie austriaca, este o aparatura de inalt nivel tehnic. Functioneaza in benzile de 27; 32; 35 sau 40 MHz, dupa caz, sistem SMS si modulatie in frecventa.

Statia poate comanda pana la 7 servouri. Deoarece dimensiunile si greutatea ansamblului de receptie executie sunt reduse, poate fi utilizata foarte bine atat la dirijarea navomodelelor cat si a aeromodelelor cu propulsie electrica sau termica.

Surse:

http://blog.copcea.ro

https://archive.org/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here