Senzori de temperatura - Liniarizarea caracteristicii senzorilor de temperatura

Senzori de temperatura – Liniarizarea caracteristicii senzorilor de temperatura

Timp de citit: 2 minute

Autor: Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava,
Facultatea de Inginerie Electrica, Specialitatea Calculatoare
An aparitie: 2015

Ce este un senzor?

In domeniul masurarilor electrice, prin senzor se intelege un dispozitiv care transforma o anumita marime fizica sau chimica intr-o marime electrica, aceasta din urma putand fi utilizata pentru a indica valoarea marimii masurate sau chiar pentru a controla sistemul care a generat-o.

Marimea fizica poate fi lungime, greutate, presiune, temperatura, etc, cea chimica putand fi concentratia diferitelor gaze, PH-ul, etc.

Pentru a putea fi folosite in echipamentele de masura, automatizare si control, semnalele generate de senzori trebuie prelucrate cu ajutorul unor circuite electronice care realizeaza asa numita condtionare a acestora.

Operatiile principale care trebuie realizate sunt filtrarea, liniarizarea si amplificarea.

Clasificarea senzorilor

O prima metoda de clasificare a senzorilor consta in separarea acestora in senzori care genereaza un semnal de iesire sub forma de tensiune sau curent – dependent de marimea de intrare si senzori carora trebuie sa li se aplice din exterior o tensiune sau un curent pentru a produce un semnal de iesire util.

Primul tip de senzor este denumit ca fiind cu autoexcitatie, iar cel de-al doilea este numit cu excitatie externa. Calitatea excitatiei determina si calitatea semnalului de iesire pentru senzorii cu excitatie externa.

Senzorii pot fi grupati si in functie de domeniul de aplicabilitate. Unii sunt cu functii clar dedicate, in timp ce altii pot fi utilizati pentru diverse masuratori specifice.

De exemplu, senzorul de tip marca tensometrica este in realitate doar un rezistor variabil ce poate fi utilizat pentru a masura greutatea, presiunea, forta, acceleratia si deformarea.

In controlul tuturor proceselor industriale, automatizarile joaca un rol din ce in ce mai important. Pentru ca o astfel de instalatie sa functioneze in siguranta, este necesar ca anumiti parametri din acel proces sa fie cunoscuti, de valorile masurate ale acestora depinzand structura comenzilor aplicate. Cel mai comun parametru industrial care trebuie masurat este temperatura.

Structura cursului

  • Senzori de temperatura
  • Clasificarea senzorilor
  • Senzori de temperatura
  • Termocuplurile
  • Liniarizarea caracteristicii senzorilor de temperatura
  • Circuite de amplificare de baza cu amplificatoare operationale
  • Configuratia neinversoare
  • Configuratia inversoare
  • Configuratia diferentiala

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here