Sisteme de identificare folosind coduri de bare

Sisteme de identificare folosind coduri de bare

Timp de citit: 2 minute

Ce este codul de bare?

Codul de bare este un cod binar aranjat ca un camp de bare si goluri, intr-o configuratie paralela, dupa un model prestabilit. Aceasta configuratie codifica de fapt date (informatii binare). Succesiunea de biti "0" si "1" este asociata aranjarii specifice a barelor si golurilor.

Secventa de bare

Secventa de bare (de latimi diferite) si goluri (la fel, de latimi diferite) poate fi interpretata numeric si alfanumeric. Aceasta secventa este citita prin scanarea optica cu ajutorul unei raze laser care este diferit reflectata de bare (tiparite in general cu cerneala) si de goluri (ce au culoarea alba sau culoarea suportului pe care este tiparit codul de bare).

Codurile de bare pot fi imprimate la un cost foarte redus, folosind o mare varietate de tehnici de imprimare. Sistemul de identificare prin cod de bare este considerat, in general, un sistem de identificare unidimensional.

Astfel, in marea majoritate a cazurilor, doar latimea barelor si a spatiilor contine informatie, nu si inaltimea lor. Acest sistem este considerat relativ sigur din punct de vedere al ratei de eroare la identificarea codului citit.

Aplicatii ale sistemelor cu cod

Cele mai vizibile aplicatii ale sistemelor cu cod de bare se afla in domeniul vanzarilor cu amanuntul si en-gross, unde acestea au aparut inca din anii 1970.

Astazi, astfel de sisteme au patruns si in domeniul automatizarilor industriale dar estimarile prevad un declin important al acestor aplicatii in detrimentul sistemelor de identificare RFID.

Structura cursului

  • Tipuri de coduri de bare
  • Coduri de bare modulate in latime (widemodulated)
  • Coduri de bare modulate in inaltime
  • Coduri de bare bidimensionale (2-D Stacked sau 2D-Matrix)
  • Coduri de bare folosite in sistemele pentru vanzarea cu amanuntul
  • Sistemul de codificare EAN.UCC
  • Principiile de operare ale cititoarelor de coduri de bare.
  • Sistemul electro-optic
  • Convertorul analog digital
  • Sursa de lumina

Pentru a intelege mai bine functionarea acestor sisteme de identificare, am atasat materialul video de mai jos:

Bibliografie:

https://www.searchenginejournal.com/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here