Bletchley Park – Criptanaliza Regatului Unit in WWII

Timp de citit: 3 minute

Istoria Bletchley Park

Bletchley Park, denumit si Station X, este o mosie aflata in localitatea Bletchley, din Buckinghamshire, din 1967, pe teritoriul orasului Milton Keynes, Anglia. Adresa completa: The Mansion, Bletchley Park, Sherwood Dr, Bletchley, Milton Keynes MK3 6EB.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Bletchley Park a fost sediul principalei organizatii de criptanaliza a Regatului Unit. Aici au fost descifrate codurile si cifrurile mai multor state ale Axei, cele mai importante fiind cele ale masinilor germane Enigma si Lorenz, proprietatea gazduind Government Code and Cypher School (GC&CS), care a patruns in mod regulat in comunicatiile secrete ale Puterilor Axei.

Despre masina de codificare Enigma

Masina Enigma este numele unei familii de masini electromecanice criptografice cu rotoare utilizate pentru a genera cifruri pentru criptarea si decriptarea de mesaje secrete. Enigma a fost folosita comercial de la inceputul anilor 1920, fiind adoptata si de armatele si serviciile guvernamentale ale mai multor tari – cel mai celebru caz fiind cel al Germaniei naziste inainte de si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Masina a capatat notorietate deoarece criptologii Aliatilor au reusit sa decripteze un mare numar de mesaje care fusesera cifrate cu aceasta masina. Decriptarea a devenit posibila in 1932 datorita criptografilor polonezi Marian Rejewski, Jerzy Różycki si Henryk Zygalski de la Biroul de Cifruri. La jumatatea lui 1939, metodele de reconstructie si descifrare au fost prezentate de Polonia Regatului Unit si Frantei.

Despre masina de codificare Lorenz

Intre 1939 – 1945 cele mai avansate cunostinte matematice si tehnologice au fost puse in slujba comunicatiilor germane. Armata germana a cerut companiei lui Lorenz sa produca pentru ei o masina de cifrare pentru transmitere, care sa le permita sa comunice prin radio in completa siguranta.

Compania a inventat un cifru bazat pe metoda aditiva de incifrare a mesajelor, inventat in 1918 de Gilbert Vernam, in America. Masina nu se baza pe alfabetul de 26 de litere si pe codul Morse, de care Enigma era dependenta, ci folosea codul Baudot, bazat pe 32 de simboluri.

Codul Baudot consta in 5 canale, fiecare dintre ele fiind un sir de biti care puteau fi reprezentati prin 0 sau 1, punct sau cruce. Sistemul Verman incifra mesajul text, adunandu-i, caracter cu caracter, un set de caractere obscure, asa producand caractere cifrate, care erau transmise primitorului.

Echipa GC&CS

Echipa GC&CS de spargatori de coduri de la Bletchley Park a fost formata din Alan Turing, Gordon Welchman, Hugh Alexander, Bill Tutte si Stuart Milner-Barry.

Potrivit istoricului oficial al serviciilor de informatii britanice, informatiile „Ultra" produse la Bletchley au scurtat razboiul cu doi pana la patru ani, iar fara ea rezultatul razboiului ar fi fost incert.

Echipa de la Bletchley Park a conceput masini automate pentru a ajuta la decriptare, culminand cu dezvoltarea lui Colossus, primul computer electronic digital programabil din lume. Operatiunile de spargere a codurilor de la Bletchley Park s-au incheiat in 1946 si toate informatiile despre operatiunile din timpul razboiului au fost clasificate pana la mijlocul anilor 1970.

Bletchley Park astazi

Dupa zeci de ani de secret, Bletchley Park este acum deschis publicului, iar vizitatorii pot vedea cum au trait si au lucrat spargatorii de coduri si desigur cea mai mare colectie de calculatoare istorice din Muzeul National de Calcul. Locatia primeste sute de mii de vizitatori anual.

Numele Bletchley Park va fi pentru totdeauna legat de exploatarile de codificare din cel de-al doilea razboi mondial si va fi venerat ca locul de nastere al computerului modern. Bletchley Park este astazi un muzeu deschis publicului.

Bibliografie:

https://ro.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org
https://www.scribd.com/
https://www.britainexpress.com/
https://bletchleypark.org.uk/
https://theddaystory.com/
Road Forks OffBeat
https://www.wondersandmarvels.com/2012/12/the-lorenz-cipher.html

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here