Cine a inventat becul?

Cine a inventat becul? Sir Joseph Wilson Swan sau Thomas Edison?

Timp de citit: 3 minute

Multi spun ca becul a fost inventat de Thomas Alva Edison in 1879. Cu toate acestea, americanul nu este singurul care a contribuit la aceasta inventie, nenumarate personalitati incercand sa dea contur acestei idei si necesitati care avea sa ajute omenirea sa se dezvolte.

Humphry Davy (1778-1829)

In anul 1807, Humphry Davy (inventator si chimist britanic), a descoperit faptul ca un arc carbonic poate produce lumina daca este conectat la o sursa de electricitate.

Acesta a construit prima lampa cu arc, folosind o baterie de 2000 de celule pentru a crea un arc de 100 milimetri (4 inci) intre doua "bete de carbune".

Cea mai importanta contributie a lui este descoperirea metalelor potasiu, sodiu, calciu, bariu, magneziu si metaloidul bor.

Sir Joseph Wilson Swan (1828–1914)

Cincizeci de ani mai tarziu, Sir Joseph Wilson Swan (fizician si chimist britanic) a fost cel care a conceput prima versiune de bec electric luminos. El a reusit sa obtina un prototip viabil pana in 1860 prin incapsularea unor filamente de hartie carbonizata intr-un cilindru de sticla.

Experimentul avea sa fie unul de succes, insa problema majora era ca acel "bec" se ardea mult prea repede, adica, nu putea sa tina vidul in interior.

Contributia lui Thomas Edison

Aici intervine Thomas Edison, care in 1879 pune bazele becului cu filament, ce permitea functionarea acestuia cateva ore. El si-a dat seama ca problema cu designul gandit de omologul sau era filamentul.

Astfel, Thomas Edison avea sa repare greseala lui Swan si realizeaza un bec cu filament subtire din grafit cu rezistenta electrica ridicata. Acesta a reusit sa lumineze in continuu timp de 40 de ore.

Acela a fost momentul in care becul a inceput sa devina un instrument utilizabil, cu o practicitate uimitoare in tot ceea ce insemna treburile casnice, de zi cu zi, motiv pentru care se crede ca cel ce a inventat becul a fost omul de stiinta din SUA.

Swan United Electric Light Company

Sir Joseph Wilson Swan a aplicat la becurile sale tehnica lui Edison si a fondat o companie de iluminat electric, prima de acest gen din Anglia (Swan United Electric Company).

Revoltat, Edison l-a dat in judecata pe Swan pentru incalcarea brevetului. Din fericire, ei si-au dat seama rapid ca un proces ar fi o prostie si o pierdere de timp.

Cei doi inventatori au hotatat sa-si uneasca fortele sub numele de Edison-Swan United, companie care avea sa devina cel mai mare producator mondial de becuri.

La un an distanta de la marea descoperire, Edison si echipa lui realizeaza prima distributie de energie electrica.

Compania celor doi instaleaza o centrala electrica pe pachebotul transatlantic "Columbia", care a devenit, astfel, prima nava din lume care oferea iluminat electric.

Bibliografie:

https://www.libertatea.ro/
https://www.homelux.ro/
https://en.wikipedia.org/
https://www.gracesguide.co.uk/
https://americanhistory.si.edu/
https://factorydirectcraft.com/

2 comentarii

  1. Merita facut un articol si despre Nernst, chimistul german, care a inventat becul fara ardere in vid, filamentul emite lumina direct in aerul atmosferic.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here