Circuite integrate liniare - Aplicatii

Circuite integrate liniare – Aplicatii – Traductor inductiv de pozitie si vibratii spatiale

Timp de citit: 3 minute

Autori: Mircea Ciugudean, Horia Carstea, Ivan Bogdanov, V. Tiponut, M. E. Tanase, A.Filip
Editura: Facla – Timisoara
An aparitie: 1986

Stiati ca..? In Romania, incepand din anul 1974 au fost produse primele circuite integrate analogice-liniare cu aplicatii in domeniul audio, radioreceptoare si televizoare? Prin urmare, s-au nascut primele aparate de radioreceptoare cu circuite integrate cu etajele de radiofrecventa si frecventa intermediara integrata intr-un cip de TBA 570, cu decodor stereo de tip A758 si cu etajul final audio de tip TCA 150, care la vremea aceea situau produsele la nivelul de varf al tehnicii mondiale.

In anii '80 productia de circuite integrate liniare din tara noastra a crescut si s-a diversificat, ca urmare a cererii intensive de astfel de componente in industrie, cercetare si invatamant.

Ce prezinta cartea?

Se constata, cu bucurie, progresele obtinute de electronisti in utilizarea circuitelor integrate liniare, competenta lor cresenda in aplicarea acestora in cele mai diverse scopuri, in calculul de dimensionare si in controlul performantelor. La cunoasterea aprofundata si la largirea gamei de aplicatii ale unor circuite integrate liniare a contribuit si colectivul de specialitate al Catedrei de Electronica Aplicata de la Facultatea de Electrotehnica din Timisoara. Rezultatele obtinute, prezentate in cartea de fata, sunt rodul unei activitatii intense desfasurate timp de cativa ani, pentru punerea la punct a unor circuite si a calculului lor.

Incluzand explicatii bogate si un volum important de date concrete, cartea va fi de reala utilitate pentru invatarea electronicii, pentru rezolvarea mai rapida a circuitelor de baza care apar in sistemele cerute de activitatea practica. Ea se adreseaza tuturor celor ce lucreaza in electronica si le ofera posibilitatea sa o cunoasca mai bine.

Pentru a intelege in mod corespunzator multitudinea problemelor prezentate in cuprinsul cartii, cititorul trebuie sa cunoasca functionarea dispozitivelor electronice, principiile circuitelor electronice (amplificatoare, generatoare de oscilatii, stabilizatoare de tensiune…) si sa aiba notiuni privitoare la constructia, performantele si functionarea amplificatoarelor operationale. Pregatirea minima in acest domeniu a celor neinitiati se poate face insa si pe masura parcurgerii cartii ("din mers"), apelandu-se la informatia cuprinsa in text sau la bibliografie.

Pentru cei initiati, parcurgerea lucrarii nu ridica dificultati semnificative. In perspectiva fiecarei aplicatii, cititorul este pregatit sistematic, inaintand de la simplu la complex, facand cunostinta cu principalele relatii de calcul al componentelor sau performantelor. Ca urmare, aplicatiile concrete, cand apar, il gasesc pe cititor familiarizat cu respectiva categorie de circuite. De altfel, lucrarea si-a propus sa ofere cititorilor, acolo unde este cazul, o solutie mai generala, sa asigure posibilitatea ca unele circuite sa poata fi refacute cu alte date initiale, cu alte performante. Acest obiectiv a fost atins in mare masura si reprezinta una din caracteristicile de baza ale cartii.

Lucrarea de fata continua si completeaza continutul alteia, anterioare (Ciugudean M. – "Proiectarea unor circuite electronice" – Editura Facla – Timisoara – 1983). Impreuna, cele doua constituie un punct de plecare pentru elaborarea unor programe pe calculator, pentru rezolvarea operativa a unor circuite mult utilizate in practica, precum stabilizatoare de tensiune, redresoare de putere mica, oscilatoare pe frecventa fixa, circuite de temporizare etc.

O parte din aplicatii se refera la circuite integrate cu putere disipata importanta, care ajung sa functioneze aproape de temperatura maxima a jonctiunilor. Este esentiala verificarea puterii disipate, in cazul in care utilizatorul face modificari ale datelor din lucrare, in conditiile temperaturii maxime posibile a mediului. Numai astfel se poate obtine siguranta dorita in functionarea circuitelor integrate.

Notatiile utilizate sunt in buna masura unitare si incearca sa caracterizeze marimea pe care o reprezinta, pentru ca parcurgerea relatiilor sa nu fie obositoare. S-au separat net, prin notatie, marimile de regim static si dinamic din circuite.

Astfel, pentru curenti si tensiuni statice (continue, precizate) s-au utilizat, in general, notatii si indici cu litere mari, iar pentru curenti, tensiuni si rezistente dinamice sau pentru parametri ai tranzistoarelor, notatii si indici cu litere mici, facilitandu-se astfel intelegerea materialului si evitandu-se confuziile.

Structura cartii

Capitolul 1. Aplicatii ale amplificatoarelor integrate TBA790T, TCA150T

1.1. Amplificatoare de audiofrecventa
1.2. Oscilator sinusoidal RC
1.3. Oscilator sinusoidal LC

Capitolul 2. Aplicatii ale amplificatoarelor operationale

2.1. Conversia domeniului de tensiune
2.2. Amplificatoare cu castig variabil
2.2.1. Amplificator cu castig variabil cu circuit integrat BA726
2.2.2. Amplificatoare cu castig variabil folosind tranzistoare cu efect de camp si amplificatoare operationale
2.2.3. Amplificatoare cu castig variabil cu diode semiconductoare
2.3. Redresor de precizie bialternanta
2.4. Amplificator de audiofrecventa
2.5. Transformator functional
2.5.1. Transformator functional cu un singur amplificator operational
2.5.2. Transformator functional acordabil cu mai multe amplificatoare operationale
2.6. Sursa de curent bilaterala comandata cu tensiune
2.7. Oscilator sinusoidal RC
2.8. Oscilatoare sinusoidale RC in cuadratura
2.9. Oscilator sinusoidal LC in punte
2.10. Filtru activ trece-banda cu reactie multipla
2.11. Comparator indicator cu fereastra
2.12. Traductor inductiv de pozitie si vibratii spatiale

Capitolul 3. Aplicatii ale circuitului integrat BM39OO

3.1. Aplicatii in curent continuu
3.1.1. Amplificatorul sumator
3.1.2. Convertoare tensiune-curent, curent-tensiune
3.1.3. Comparatoare
3.1.4. Traductor de temperatura
3.2. Generator de functii
3.3. Filtru activ trece-banda

Capitolul 4. Aplicatii ale comparatoarelor integrate

4.1. Particularitati si parametri specifici
4.2. Aplicatii ale comparatorului dual CLB2711EC
4.2.1. Comparator dual cu reactie pozitiva totala
4.2.2. Circuit basculant monostabil
4.2.3. Generatoare de tensiune triunghiulara
4.2.4. Detectoare de varf
4.2.5. Circuite generatoare de impulsuri dreptunghiulare
4.2.6. Utilizarea independenta a celor doua circuite de comparare din comparatorul dual
4.2.7. Utilizarea comparatorului dual ca amplificator operational

13 comentarii

  1. Cand aveam 21 ani am intrat in libraria Politehnicii Bucuresti si am luat carti de 500 lei, abia am ajuns la Ploiesti cu ele, era si aceasta, am lucrat din ea, am citit, am invatat ceva…

  2. Produsele asimilate de noi la vremea aceea nu erau rele ca conceptie dar erau prost implementate, lucru ce s-a perpetuat pe intreaga perioada comunista. Plus ca multe din asazisele inovatii de la noi erau cu cel putin 10 ani in urma celor din vest si SUA-Japonia. Trendul nu avea cum sa tina mai ales ca dupa '89 si pana in prezent scopul noi ordini mondiale e acela de a transpune ceea ce era candva la nivel de tara, la nivel global. Deja China – Japonia, in mod special, si-au revendicat statutul de mari tari producatoare de piesele electronice si tehnologie conexa, iar Romania, la cum se anunta trendul, mai mult ca sigur va fi o tara, cum si-o dorea Stalin, in mare parte agricola si consumatoare de tehnologie, ca orice alta tara. Mai facem si noi cate ceva, datorita unor multinantionale prezente la noi, dar nu cred ca lucrurile astea vor dura foarte mult timp deoarece tanara generatie care vine din urma, este o generatie plictisita in a invata sa lipeasca doua tranzistoare.

  3. Buna observatie, intr-adevar am observat si eu aceasta plictiseala la majoritatea celor din 'noile generatii'. Totusi cred ca electronica va continua, dar nu la acest nivel teoretic. Si intr-adevar vad ca se lucreaza din ce in ce mai mult modular, cu multe placi de dezvoltare si se 'jongleaza' mult din software.

  4. Vad ca sunt 4 carti in serie. Am vazut doar volumul 3 scanat pe net. Sunt curios daca are cineva si celelalte volume scanate?

  5. Cartile si conceptul au fost foarte bune, dar componentele, fizic, nu au fost varf, sa recunoastem totusi; altfel de ce erau mai cautate variantele ReDeGiste? am apucat sa lucrez si eu cu componente IPRS, dar in acelasi timp am apucat sa fac si comparatie cu componentele din vest pe montaje identice; diferenta era practic in avantajul celor din urma si era destul de sesizabila. Imi vine in minte un exemplu din categoria "digitale" desi nu face parte din titlu: calculatorul CoBra: o idee si un proiect de varf, mult peste majoritatea celor vestice, dar realizarea fizica, execrabila, inclusiv CDB-urile. Am folosit si analogice destule; erau bune, dar nu "de varf"; poate au fost "de varf" intrucat nu aveau rivale in tara; m-am jucat cu 758, 741, 358, TDA150, 790, etc; nu m-au impresionat; poate daca apucam sa lucrez cu ele inainte de '89, as fi fost nostalgic, insa doar atat. In schimb, din cartile alea am invatat sa fac proiecte, asa de bine erau concepute.

  6. Ati uitat ca Romania a exportat televizoare in China, ca dupa revolutie au aparut casetofoane, care aveau cap de stergere cu magnet permanent, fara curent de premagnetizare, dar aveau fata si se vindeau in draci.

    Referitor la integrate vad ca nimeni nu aminteste de Texas Instruments de unde importam structurile carora noi,
    la IPRS le montam terminalele si apareau ca fabricate la noi.

    Chinezii au furat cat au putut de la americani prin oameni sub acoperire dotati cu inteligenta si memorie peste medie.

    O femeie care a pus bazele tehnologiei structurilor integrate in China, a fost angajata la Texas Instruments. Era o moda sa furi tehnologie si noi am furat tehnologia producerii diamantelor artificiale de care s-a ales praful dupa '89 multumita clasei politice.

    Nu va legati de inginerii si profesorii care au depus pe altarul tehnologiei tot efortul si cautau sa faca ceva din nimic. Cartea stiintifica era raspandita la preturi accesibile catre populatie. As aminti "Totul despre procesorul Z 80 " sau "Microprocesoare " de prof. Toacse de la Brasov.

    Parerea mea este ca dupa '89 cand tara nu mai avea datorii se putea injecta capital in tehnologiile de varf,
    iar economia Romaniei putea fi considerata un mare, mare HOLDING, unde trebuiau evaluate toate intreprinderile si lichidate doar cele paguboase,
    iar cele rentabile trebuiau ajutate prin infuzie de capital si modernizate prin computerizare.

    Ideea nu-mi apartine, o am de la Ion Ratiu, cand isi facea campanie electorala in '90, dar cine sa-l inteleaga atunci? Eu unul l-am votat, am constiinta impacata.

  7. Am implinit 64 de ani si stiu bine cum a fost inainte de 1990. Chiar daca in multe domeniii ale industriei se lucra dupa licente cumparate din Vest, care erau depasite, important era ca produceam in tara si nu importam. Francezii ne-au dat tehnologia fabricarii tranzistoarelor pe germaniu, cand ei trecusera la siliciu.
    Nu mai cadeti pe spate in fata occidentalilor, ca nu sunt mai destepti ca noi (pe medie). Ne-a tinut pe loc ocupatia turceasca, timp de secole. Ne-au supt si ne-au impus regulile lor (ciubucul, coruptia, inapoierea, naravurile rele, …).
    In 1990 nici industria electronica din celelalte tari socialiste nu era ca in Vest, dar era. Dupa 1990 s-a distrus toata industria, inclusiv in Polonia, Ungaria, Cehia, RDG. A fost pus in aplicare un plan al occidentalilor de a ne reseta, sa ne faca fara putere economica, fara armata puternica, niste colonii. Occidentalii, condusi de niste smecheri de-ai lor, au distrus si o mare parte din productia proprie si au mutat productia in China, pe care erau convinsi ca o vor transforma in colonie cu un numar imens de salariati platiti cu bani putini. Nu le-a tinut vrajeaja, China s-a dezvoltat si acum a ridicat capul, a inceput razboiul rece intre blocul tarilor aflate sub influenta SUA si China.
    Ce vreau sa va fac sa pricepeti, este ca trebuie sa aveti mandrie si logica, sa nu va prosternati in fata occidentalilor si a nimanui. Fiti cu demnitate. Vorba aia, "fa-ma mama destept, ca pute tara de ingineri".

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here