Construiti aparate de radio

Construiti aparate de radio – Cine a inventat radioul?

Timp de citit: 3 minute

Autor: I. Boghitoiu
Colectia: Mini Indemanatice
Editura: Tineretului – Bucuresti
An aparitie: 1963

Stiati ca..? De mai mult de 120 ani, societatea nu poate decide cine a inventat radioul? De fapt, aproape in acelasi timp, aceasta descoperire stralucitoare a fost facuta de mai multi oameni de stiinta din diferite tari: Alexandru Popov (Rusia), Guglielmo Marconi (Italia), Nikola Tesla (Serbia), Heinrich Hertz (Germania) si Ernest Rutherford (Noua Zeelanda).

Radiotehnica

Inca de la inceputul aparitiei ei, radiotehnica a cunoscut o larga popularitate. Acest lucru se explica prin faptul ca ea a actionat mai ales prin noutatea elementelor oferite omului, in tendinta lui permanenta de a patrunde tainele naturii.

De altfel o statistica facuta nu de mult timp in cateva tari (pana in 1963), referitoare la activitatea din orele libere a diferitelor categorii de oameni, a aratat ca "sportul" practicat de foarte multi oameni este radiotehnica.

Vavilov, S. I. (Sergei Ivanovich)

Savantul sovietic S. I. Vavilov spunea: "Nici un domeniu al tehnicii nu s-a bucurat de o participare atat de activa a maselor, care sa cuprinda oameni de cele mai diferite varste si profesii, ca radiotehnica. Radio-amatorismul este o miscare puternica, care a atras mii de entuziasti ce si-au destinat timpul lor liber experimentarilor in domeniul radiotehnicii."

Medici si inventatori, ingineri sau muncitori, agricultori sau artisti, studenti si elevi – toti au indragit aceasta preocupare si se straduiesc ca in clipele lor libere sa invete cat mai mult din tainele radiofoniei. Si nu au fost putine cazurile cand din randurile acestora au iesit oameni care au dus mai departe tehnica si teoria.

Viata a aratat ca numerosi savanti, ingineri si tehnicieni, care conduc si proiecteaza azi instalatii radio uriase, au pornit sa lucreze in acest domeniu ca radioamatori. Daca la numarul acesta de pasionati, de simpatizanti, se aduna si numarul profesionistilor, putem trage lesne concluzia ca radiotehnica a cuprins si tinde sa cuprinda mase din ce in ce mai mari.

Radioamatorismul

Radioamatorismul a fost si este un imens laborator din care radiotehnica ca stiinta a castigat enorm de mult, din care s-au ridicat mii de tehnicieni, de ingineri si de savanti.

Edificator in acest domeniu este contributia radioamatorilor in domeniul undelor ultrascurte; domeniu care in scurt timp s-a extins in comunicatiile aeronautice si maritime, in agricultura sau in radio-difuziune.

In multe cazuri radioamatorii au dat solutii originale, ingenioase, atat in ceea ce priveste partea practica de realizare, cat si cea referitoare la functionare. In domeniul constructiilor de aparate, radioamatorii au rezolvat probleme dificile.

Fie ca sunt din sudul Africei sau din nordul U.R.S.S., din Cuba sau din podisul Transilvaniei, radioamatorii sunt insufletiti de aceleasi sentimente: de dorinta de a cunoaste cat mai multe, si de a-si expune cat mai pe larg unul altuia realizarile.

Inventia radioului

Marea inventie a radioului apartine savantului rus A. S. Popov. Ea a fost expusa in fata Societatii Ruse de Fizica si Chimie la 7 mai 1895. Geniala inventie a facut ca viata noastra sa capete noi aspecte. A facut posibile cuceriri stiintifice ce pareau de domeniul fantasticului. Sub ochii nostri se infaptuieste maretul salt al omului spre cucerirea celor mai inalte culmi ale stiintei, activitatea in care radioul ocupa un loc de frunte.

Nava spatiala sovietica Vostok

Lansarea satelitilor artificiali, precum si a navelor cosmice "Vostok" care i-au purtat pe cosmonautii sovietici in jurul globului, a rachetelor cosmice a demonstrat utilitatea radiotehnicii intr-un complex atat de maret, creat de mintea omeneasca.

Fotografierea partii invizibile a Lunii cu ajutorul aparaturii radiotehnice, comanda diferitelor elemente, de pe sateliti, precum si transmiterea rezultatelor masuratorilor acestora prin radio a usurat mult munca de cercetare in acest domeniu.

Dar radiotehnica a patruns si in alte domenii de activitate. In medicina ea ajuta la descoperirea celor mai ascunse boli; in meteorologie serveste la masurarea elementelor climatice necesare prevederii timpului; in navigatie ajuta la determinarea locului navelor, precum si in orientarea fara vizibilitate a acestora; in chimie, in agricultura, in metalurgie, peste tot gasim, instalatii radio-tehnice, care prin avantajul procedeelor de lucru vine in sprijinul cercetarilor sau al exploatarii.

Structura cartii

CAP. I – Cateva notiuni necesare
CAP. II – Elemente de circuit
CAP. III – Tuburile electronice
CAP. IV – Diode si tranzistoare
CAP. V – Laboratorul radioamatorului
CAP. VI – Cateva constructii si sfaturi practice
CAP. VII – Constructia transformatoarelor
CAP. VIII – Cate tipuri de radioreceptoare exista?
CAP. IX – Despre emisia si receptia semnalelor radio
CAP. X – Radioreceptoare cu cristal
CAP. XI – Radioreceptoare alimentate de la retea
CAP. XII – Radioreceptoare alimentate de la baterii
CAP. XIII – Radioreceptoare cu tranzistoare
CAP. XIV – Alimentarea de la retea a aparatelor cu tranzistoare
CAP. XV – Amplificatoare de audiofrecventa
CAP. XVI – Montaje mixte
CAP. XVII – Aparate de masura sl control

8 comentarii

  1. Atat Alexander Popov cat si Marconi au utilizat experientele lui Oliver Lodge si Eduard Branly. Alexander Flemming a inclinat balanta in favoarea lui Marconi prin sustinerea acestuia intrucat facuse o demonstratie publica fata de experienta de laborator a lui Oliver Lodge, desi era vorba de aceleasi echipamente. Coherorul (Eduard Branly) a facut posibila transmisia si receptia.

  2. ALEXANDER S. POPOV sau NEDREPTATILE ISTORIEI Prezentare, traduceri, adaptari si comentarii de Francisc Grunberg, YO4PX In istoria stiintei nu sunt putine cazurile in care o inventie este revendicata de mai multe persoane sau, dupa decesul acestora, este atribuita mai multor persoane, dand prilej unor controverse aprinse, adeseori fara finalitate. Cine este inventatorul radioului? Iata o intrebare care nu-si poate afla un raspuns univoc si categoric. Si pentru ca raspunsul sa fie si mai dificil de gasit, au intervenit in disputa asupra persoanei care a daruit omenirii epocala descoperire si ingrediente nationaliste, patriotarde, la care s-au adaugat de multe ori opinii exprimate cu mult aplomb de la inaltimea catedrelor si a academiilor, dar care s-au vadit a fi deficitare la capitolul documentare. In cazul radioului lucrurile nu sunt clare si nu se poate pune problema recunoasterii unui unic inventator. De nenumarate ori idei care au schimbat radical viata oamenilor si cursul istori

  3. Iar de la Wikipedia aflam ca.. -> Dupa ce a aflat de sistemul lui Guglielmo Marconi, Popov a efectuat comunicatii intre o nava si o statie terestra de receptie pe distante de la 10 km (1898) pana la 50 km (1899). In 1900, statia radio infiintata de Popov pe insula Gogland a intermediat comunicatia prin telegraful fara fir intre baza navala ruseasca si vasul de linie Admiral Apraksin. https://ro.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Popov_(fizician)

  4. Am descarcat cateva carti si am inteles ca este cu contributii voluntare. Trei dintre ele nu sunt capabil sa le deschid deoarece sunt codate in .7z si desi am downlodat un soft pt. acest tip de fisiere nu merge… E o carte acolo pe care am downlodat-o de asemenea – ceva cu montaje practice. A fost din nostalgie pentru ventilatorul de pe coperta pe care cand eram in scoala generala, l-am construit exact ca in poza si proful meu de fizica era incantat…

  5. Multumesc pentru informatie. Tocmai am instalat Peazip si este uimitor de simplu si bine organizat. Am gasit fisierele pe care nu le puteam deschide si a fost usor.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here