Generalitati despre tranzistoarele bipolare

Generalitati despre tranzistoarele bipolare

Timp de citit: < 1 minut

Ce este tranzistorul bipolar?

Tranzistorul bipolar este un dispozitiv electronic realizat din material semiconductor, format din trei regiuni (EMITOR, BAZA, COLECTOR) separate prin doua jonctiuni pn. In functie de tipul regiunilor, tranzistoarele bipolare se impart in doua categorii: NPN si PNP.

Tranzistorul bipolar de tip NPN si de tip PNP

Tranzistorul bipolar de tip NPN este format din doua regiuni N separate de o regiune P. Tranzistorul bipolar de tip PNP este format din doua regiuni P separate de o regiune N. Regiunea bazei este mai subtire si mai slab dopata in comparatie cu regiunea emitorului(puternic dopata) si cu regiunea colectorului (dopata moderat)

Intre doua regiuni invecinate se formeaza o jonctiune. Intre baza si emitor este jonctiunea baza-emitor, iar intre baza si colector este jonctiunea bazb-colector. Fiecare regiune are atasata cate un terminal care se noteaza cu E(emitor), B(baza), C(colector).

Structura cursului

  • Structura si simbolul tranzistorului bipolar
  • Incapsularea tranzistoarelor si identificarea terminalelor
  • Functionarea tranzistorului bipolar
  • Parametrii si caracteristicile tranzistorului bipolar
  • Functiile tranzistorului bipolar

Pentru o mai buna intelegere a utilizarii si functionalitatii tranzistorilor bipolari, am atasat urmatorul material video:

Bibliografie:

https://eprofu.ro

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here