Protectia impotriva electrocutarilor la exploatarea si executarea de lucrari in instalatiile electrice

Protectia impotriva electrocutarilor la exploatarea si executarea de lucrari in instalatiile electrice

Timp de citit: 2 minute

Autori: Constantin Iliescu, Ovidiu Radu
Editura: Tehnica – Bucuresti
Colectia: Electricianului
An aparitie: 1985

Care sunt simptomele electrocutarii?

Simptomatologia depinde de cat de severa a fost electrocutarea. Pot fi simptome ale unei electrocutari:

  • pierderea constientei;
  • spasme musculare;
  • amorteli sau furnicaturi;
  • probleme cu respiratia;
  • durerea de cap;
  • probleme de vedere sau auz;
  • arsuri;
  • convulsii;
  • batai neregulate ale inimii.

Odata cu cresterea tehnicitatii instalatiilor electrice aferente constructiilor si proceselor tehnologice moderne, creste si gradul de periculozitate al acestor instalatii, ceea ce ridica specialistilor probleme din ce in ce mai complexe in protejarea acestor instalatii impotriva aparitiei unor posibilitati de accidentare si pentru asigurarea la locurile de munca a unor conditii nepericuloase de deplina securitate a muncii, mentinerea si sporirea capacitatii de munca a personalului muncitor care desfasoara aceasta activitate.

In ceea ce priveste pericolele prezentate de curentul electric, masurile de protectie corespunzatoare nu se refera numai la personalul care lucreaza in instalatiile de producere, transport si distributie a energiei electrice, ci si la toti cei care vin in contact cu elementele diverselor instalatii electrice de utilizare, sau care lucreaza la diverse masini sau utilaje actionate electric.

Evitarea electrocutarilor prin atingere directa a unor elemente de instatatii aflate sub tensiune sau, respectiv atingerea unor elemente conductive intrate accidental sub tensiune, constituie o preocupare permanenta atat a proiectantilor si a constructorilor de instalatii electrice, a constructorilor de echipamente electrice, cat si a acelora care proiecteaza, executa, exptoateaza si intretin masinile si utilajele actionate electric.

Ce prezintina lucrarea?

De aceea, scopul principal al acestei lucrari este acela de a expune intr-o forma cat mai accesibila fenomenele si conditiile care pot genera accidente prin electrocutare, precum si mijloacele principale de evitare a acestora.

Lucrarea este astfel intocmita, incat pe langa stabilirea masurilor necesare de protectie, sa fie expuse si motivele care au stat la baza diferitetor operatiuni care trebuie prestate.

In dorinta de a realiza o lucrare cat mai folositoare unui grup cat mai larg de cititori, cartea a fost impartita in 6 capitole.

In capitolul 1 s-au prezentat pericolele datorita curentului electric precum si anumite valori limita folosite in tehnica securitatii muncii. In capitolul 2 sunt stabilite pe larg mijloacele de protectie, precum si modul de utilizare a acestora. In capitolul 3 sunt mentionate conditiile tehnice ce trebuie sa le indeplineasca instalatiile electrice pentru evitarea accidentelor de natura electrica. Tot in acest capitol sunt mentionate si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele care lucreaza in instalatiile electrice, precum si modul de autorizare a acestora. In capitolul 4 sunt expuse pe larg masurile ce trebuie luate la exploatarea si executarea de lucrari in instalatiile electrice. In capitolul 5 sunt aratate conditiile de executare a instalatiilor electrice pentru a se evita atingerea nedorita a elementelor conductoare de curent ale acestora. In capitolul 6 sunt prezentate masurile de prim ajutor in caz de accidente datorita curentului electric.

Lucrarea reprezinta un material de documentare tehnica pentru cei care presteaza lucrari in instalatiile electrice, in scopul imbunatatirii conditiilor de munca, a reducerii efortutui fizic si a inlaturarii pericolului de producere a accidentelor prin electrocutare.

Structura cartii

  1. Generalitati
  2. Mijloace de protectie impotriva electrocutarilor
  3. Conditii tehnice ce trebuie indeplinite la realizarea instaltiilor electrice si la lucrarile efectuate in cadrul acestor instalatii
  4. Masuri ce trebuie luate la exploatarea si executarea de lucrari in instalatiile electrice
  5. Conditiile de executare a instalatiilor electrice pentru a evita atingerea nedorita a elementelor conductoare de curent ale acestora
  6. Primul ajutor in caz de accidentare datorita curentului electric
Bibliografie:

https://aleanto.ro/

9 comentarii

  1. Simptomele sunt o cascada de injuraturi, urmate de acuzatia adusa producatorului. De exemplu: -F**** ***** *** ii de ventilatorul p***** ***e, cu cine de la "Producator" s-a gandit sa puna ventilator de 230V in loc de 12V.

  2. Imi aduc aminte cand luam cu ambele maini sasiul rabatabil (care se bascula) de la televizoarele cu lampi si uitam sa verific faza la sasiu! Cantec, joc si voie buna! Nici nu puteai sa-l trantesti ca se alegea praful de lampi. Luai sfintii dupa calendar, incepand cu Sf. Vasile si pe la Sf. Petru il asezai binisor.. De atunci am invatat un lucru de baza pe langa altele: niciodata sa nu bagi ambele maini intr-un aparat aflat sub tensiune!

  3. Am fugit toata viata de TV-uri vechi, in ciuda tatalui si a bunicului meu, depanatori Radio-TV; sustineau prosperitatea casei. RIP – nu ii uit, adormeau cu capul pe masa cu pistolul de lipit in mana intr-o camera cu smog de sacaz.

  4. Capac mi-a pus un releu, TCA 380, in schimbul de noapte in FRB, m-am dus cu mana umeda, grebla pe el, 3m dist m-am trezit, va imaginati..

  5. Se intampla.. de sarbatori, inainte de '89, stateau televizoarele la rand pe doua randuri. Intervenea oboseala si faceam greseli. Ma obisnuisem cu piscatul. Aveam sub masa de lucru linoleum si un gratar de lemn. Uneori asa de tare ma curenta ca imi amortea mana minute bune!

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here