Revista Conex Club – nr.1 – 2000

Revista Conex Club – nr.1 – 2000 – Transceiver VHF 144 – 148MHz

Timp de citit: 4 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Amplificator 2 x 15W

Circuitul integrat TDA2005 este un amplificator audio de putere, stereo ce functioneaza in clasa B, proiectat special pentru aplicatii la radio-casetofoanele auto: booster de putere.

Circuitul are o capabilitate in curent de pana la 3.5A si poate functiona bine pe o sarcina a carei impedanta coboara pana la 1.6 Ohm (in aplicatiile stereo) obtiandu-se o putere muzicala mai mare de 20W (configuratia in punte). Se prezinta intr-o capsula MULTIWATT, configuratia pinilor fiind oferita in figura 2 (in articol).

TDA2005 dispune de un sistem de protectie la scurtcircuit al iesirilor la masa, la supratensiuni de scurta durata, la sarcini preponderent inductive si la supratemperatura cip-ului provocata fie de o suprasarcina la iesire, fie de o racire incorecta a acestuia.

Tensiunea maxima pana la care poate lucra circuitul integrat este 18V.

2. Avantajele utilizarii tranzistoarelor MOSFET

Se cunoaste faptul ca, tranzistoarete bipolare de putere necesita pentru comanda un curent de baza important de ordinul sutelor de mA, deoarece factorul de amplificare in curent continuu B(Beta) este mic si apare problema realizarii unei scheme de comanda costisitoare care sa furnizeze curentul de baza necesar.

Tranzistoarele MOSFET au marele avantaj ca sunt dispozitive semiconductoare comandate in tensiune, curentul absorbit de grila fiind foarte mic (de ordinul pA). Valoarea tensiunii de comanda grila-sursa (UGs) este uzual cuprinsa intre 3-15V.

O calitate importanta a tranzistoarelor MOSFET este ca au curent de drena (ID) format numai din purtatori majoritari. Astfel, timpii de comutatie (atat la intrarea in conductie, cat si la blocare) sunt mai mici decat la tranzistoarele bipolare.

Cu aceste tranzistoare se pot realiza surse de tensiune in comutatie cu frecventa de lucru foarte mare, iar gabaritul acestora scade semnificativ. Pe caracteristica ID = f(UDS) la UGS constant, tranzistoarele MOSFET prezinta o portiune liniara fiind recomandate in realizarea surselor de tensiune liniare.

Caderea de tensiune drena-sursa in conductie este ceva mai mare (1-2V) decat la tranzistoarele bipolare de putere saturate (UCEsat = 0.2 – 0.1V), care corelata la curentul de drena ii mareste considerabil puterea disipata.

Rezistenta electrica a canalului atunci cand tranzistorul conduce RDSon este uzual cuprinsa intre 0.1 – 5 Ohm in functie de curentul si tensiunea de lucru drena-sursa.

Deoarece tranzistoarete MOSFET realizate in structura orizontala au rezistenta electrica a canalului mare, pentru puteri mari ele se realizeaza in structura verticala in dublu strat, DMOS sau cu etectrodul portii realizat in adancime intr-un canal sub forma de V, VMOS.

3. Termostat

Termostatul electronic se utilizeaza atunci cand se urmareste obtinerea si mentinerea unei temperaturi constante, prestabilite, intr-o incinta, cum ar fi: incubatorul, acvariul, o cuva de corodare sau o camera de locuit.

Montajul prezentat utilizeaza ca senzor de temperatura circuitul integrat LM135 (sau LM335) cunoscut cititorilor din prezentarea realizata in numarul 2 al revistei in materialul intitulat "Termometru electronic". Transmiterea comenzii la elementul de incalzire al incintei supravegheate se face printr-un releu electromagnetic.

Principalele date tehnice ale termostatului sunt:

  • Gama de temperatura supravegheata: 0 – 100C;
  • Histerezis reglabil: 0.5 – 10C;
  • Iesire pe un releu cu contacte NI/ND, 6A/250V;
  • Iesire de alimentare 5V/200mA pentru un voltmetru electronic;
  • Tensiune de alimentare: 220V.

4. Sirena cu 4 tonuri

De un amuzament aparte, acest montaj electronic poate genera semnale care sa imite grupuri de sunete deja consacrate si cunoscute cum ar fi cel al ambulantei medicale, al masinilor de interventie ale politiei sau pompierilor sau cel al mitralierei in actiune.

Montajul electronic prezentat este realizat cu circuitul integrat specializat pentru acest scop UM3561A notat in schema electrica cu U1.

In functie de nivelul logic al pinilor 6 si 1 la iesirea circuitului UM2561 (pinul 3) vom avea semnalul electric al unuia din cele 4 tonuri posibile.

Exista patru astfel de posibilitati prezentate in tabelul din articol. S-au notat cu S1 si S2 bornele corespunzatoare pinilor 6, respectiv 1; acestea se pot conecta fie la Vcc, fie la GND, dar niciodata nu se conecteaza la acelasi potential. Combinatia ambele neconectate (NC) are ca efect generarea unui ton similar cu cel emis de masina politiei. Pentru comutarea usoara pe aceste moduri de lucru se recomanda montarea a doua dip switch-uri.

Este posibila alimentarea montajului cu tensiune electrica cuprinsa in intervalul 3 – 12V. Ca traductor electroacustic se utilizeaza un difuzor de mica putere (1VV) cu impedanta de 4-8 Ohm. Acesta se monteaza la bornele OUT1 si OUT2, intre borna de plus (Vcc) si colectorul grupului darlington Q1 – Q2 (BC547B – BD135). Acest grup are rol de amplificator de audiofrecventa.

5. Transceiver VHF 144 – 148MHz

Acest transceiver cu modulatie de frecventa de banda ingusta (NBF) este apt a lucra in domeniului rezervat radioamatorilor, adica 144 – 148MHz, dar si in afara acestui domeniu in limite reduse.

Este realizat, pe blocuri functionale distincte si inglobeaza componente de mare performanta, situandu-se prin performantele electrice in categoria aparaturii profesionale.

Evident, o astfel de constructie poate fi abordata de persoane cu experienta in domeniu si cu pasiune de radioamator.

6. Convertor DC/DC

Noile circuite de comanda pentru sursele in comutatie si accesibilitatea tranzistoarelor MOSFET de putere au condus la simplificarea schemelor de alimentare.

Aceast articol prezinta un convertor DC/DC simplu, utilizabil pentru alimentarea de la o sursa de curent continuu de 12V a circuitelor care necesita alimentare la tensiunea de 25V curent continuu.

De multe ori se impune alimentarea unor circuite sau portiuni de circuit cu tensiuni diferite. Un exemplu il poate constitui un emitator radio care utilizeaza in etajul de iesire tranzistoare de tip 2N3632 alimentate la 24-25V, in timp ce restul componentelor emitatorului sunt alimentate la tensiunea de 12V.

In regim stationar, cu alimentare din retea, se poate usor construi un circuit de alimentare care sa genereze cele doua tensiuni.

Atunci cand lucram in portabil, sau din diferite alte motive, daca intregul aparat trebuie sa fie alimentat de la o singura sursa de tensiune, avem nevoie de un convertor curent continuu / curent continuu (DC/DC).

Cum tensiunea "standardizata" este cea a acumulatoarelor uzuale, de cele mai multe ori unica tensiune disponibila este cea de 13.8V.

Schema prezentata in articol asigura o tensiune de iesire de 24-25V, un curent la iesire de maxim 3A si absoarbe din sursa de 13.8V un curent mai mic de 8A.

7. Variator de tensiune alternativa

Variatoarele de Tensiune Alternativa (VTA) sunt parte integranta in clasa convertoarelor de energie de putere denumita generic convertoare statice de putere din care mai fac parte redresoarele, chopper-ele si invertoarele.

VTA realizeaza conversia curent alternativ – curent alternativ, mai precis, modifica, in anumite limite, valoarea efectiva a fundamentalei pe sarcina, rezultatul final fiind reglajul puterii electrice disipata pe aceasta.

VTA se pot utiliza la reglajul intensitatii luminoase a unui bec sau a turatiei unui motor de curent alternativ si nu numai.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here