Revista Conex Club - nr.3 - 1999

Revista Conex Club – nr.3 – 1999 – Sistemul Magnastat

Timp de citit: 3 minute

Principalele proiecte prezentate

1. Numaratoare cu 4 digiti

Numaratoarele cu 4 digiti prezentate, echipeaza aparate de masura cum ar fi: frecventiometrul, periodmetrul, cronometrul si multe altele. Aceste numaratoare sunt echipate cu circuite integrate in tehnologie CMOS tip MMC22925, respectiv MMC22926.

2. Preamplificator stereo

Se prezinta un preamplificator audio universal ce este destinat amplificarii semnalelor de nivel redus provenite de la un cap magnetic sau un microfon.

Preamplificatorul este construit in doua variante: cu functie de transfer liniara si respectiv, selectiva. In tabelul 1 (din articol) sunt date principalele caracteristici tehnice ale preamplificatorului; se observa ca pentru o functie de transfer liniara castigul in tensiune este de 60dB.

Plaja larga a tensiunii de alimentare (3…18V) este permisa de utilizarea in montaj a circuitului integrat specializat TDA2320A, produs de ST Microelectronics.

TDA2320A este un preamplificator audio stereo in clasa A recomandat de producator pentru aplicatii in radiocasetofoane portabile si in sistemele audio de inalta calitate. Se prezinta intr-o capsula de plastic DIP cu 8 pini.

Caracteristicile electrice ale circuitului integrat TDA2320A sunt prezentate in tabelul 2 (din articol), din care se remarca consumul redus (tipic 0.8mA), distorsiuni armonice totale (THD) de numai 0.03% si o buna rejectie a tensiunii de alimentare (SVR) de 80dB.

3. Generator semnal 10Hz – 1MHz

Proiectarea sau service-ul aparaturii audio este practic mult usurata daca se dispune de un generator de semnal de audiofrecventa ce permite sa se studieze raspunsul in frecventa, si in timp al montajului.

De obicei, caracteristica de frecventa se ridica testand un montaj cu semnal sinusoidal, iar raspunsul in timp este stabilit daca la intrarea acestuia se aplica un semnal treapta.

Generatoarele GAG 809 / 810 prezentate ofera semnale sinusoidale si dreptunghiulare in cinci game in domeniul 10Hz – 1MHz.

In gama audio, semnalul sinusoidal generat de GAG 809 are distorsiuni mai mici de 0.1%.

La generatorul GAG 810 acestea sunt sub 0.02%. Semnalul dreptunghiular are factorul de umplere de 50%, iar fronturile crescatoare si descrescatoare sunt foarte mici.

Nivelul semnalului de la iesire poate fi atenuat in sase trepte cu pas de -10dB. Impedanta de iesire este de 600 Ohm. Generatoarele GAG 809 / 810 au intrare separata pentru sincronizare externa cu un semnal de amplitudine maxima de 15V.

Unda sinusoidala este obtinuta cu un oscilator intern cu retea Wien, comutabila pentru cele cinci domenii de frecventa.

4. Evacuarea caldurii la circuitele integrate de putere

Puterea disipata in colectoarele tranzistoarelor de putere din etajele finale ale unui circuit integrat produc incalzirea acestuia.

Caldura produsa poate ridica temperatura structurii monolitice la valori nepermise, provocand distrugerea componentei, daca aceasta nu este evacuata.

Schema echivalenta de racire a unui circuit integrat este prezentata schematic in figura 1 (din articol).

Puterea disipata Pd produce incalzirea cip-ului la temperatura jonctiunii "tj", aceasta caldura este transmisa capsulei – circuitului integrat – prin rezistenta termica jonctiune – capsula "Rtjc", determinand temperatura capsulei "tc".

Capsula este asamblata pe un radiator si prin rezistenta termica capsula – radiator "Rtcr" il va incalzi la temperatura "tr". Radiatorul fata de mediul ambiant are rezistenta termica "Rtra".

Temperatura mediului ambiant "tma" poate sa fie cuprinsa intre 0C si 60C, in functie de conditiile climatice unde functioneaza amplificatorul.

Producatorul circuitului integrat de putere are controlul numai asupra temperaturii maxime admise a jonctiunii si asupra rezistentei termice "Rtjc", care sunt specificate in caracteristicile de catalog.

5. Temporizator

Temporizatorul prezentat a fost realizat cu scopul de a fi utilizat intr-un sistem de avertizare sonora, insa poate fi adaptat usor si la alte aplicatii, cum ar fi: automat pentru scara, comanda unui motor, fotocomanda si multe altele.

6. Sonerie pentru telefon

Utilitatea montajului poate fi remarcata intr-un birou sau sala in care exista mai multe telefoane. Telefonul care suna este usor de depistat deoarece, prin simple modificari ale grupurilor RC, timbrul sonor emis de sonerie poate fi modificat.

7. Oscilator de mare stabilitate

Oscilatorul prezentat, genereaza un semnal cu frecventa cuprinsa in limitele 134.3 – 135.3MHz.

8. Orga de lumini

Orga de lumini este un accesoriu des utilizat la amplificatoarele de audiofrecventa. Se prezinta o orga de lumini performanta, cu patru canale, pentru benzile 10..200Hz, 150Hz..1kHz, 400Hz…3.7kHz si 3.7..20kHZ.

Aceasta poate comanda lampi cu incandescenta alimentate la 220V, curentul maxim suportat fiind de 8A.

9. Sistemul Magnastat

Ciocanene electrice de lipit produse de Weller aduc eficienta si protectie pe o linie de productie deoarece folosesc sistemul Weller Magnastat.

Acest sistem garanteaza pe toata durata lucrului temperatura constanta pe varful ciocanului.

10. Supravegherea functionarii microsistemelor

Acest articol arata modul in care se poate realiza, doar cu un circuit integrat (MAX691) si cateva componente, o supraveghere eficienta a sistemelor cu microprocesor care utilizeaza circuite ce necesita alimentare neintrerupta (memorii RAM statice, ceas de timp real, etc.).

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here