Revista Conex Club – nr.4 – 1999

Revista Conex Club – nr.4 – 1999 – Turometru electronic

Timp de citit: 5 minute

Principalele subiecte discutate

1. Discul de hartie

Cand in Statele Unite au inceput sa apara in presa primele informatii asupra timpilor reali de stocare a informatillor, se parea ca vom asista la un mare scandal.

Asa cum reiese din graficul prezentat in articol, extras din US News 02/16/98, cele mai uzuale suporturi pentru inregistrari, sunt departe de iluziile noastre in acest domeniu.

Cea mai socanta situatie este in cazul CD-ului. Cand a aparut, majoritatea fanilor muzicii si ai calculatoarelor, deja se credeau in posesia solutiei miraculoase de inregistrare perfecta, adica nealterabila in timp.

Referitor la timpul de viata al CD-ului se pronunta adesea cuvantul "infinit", ca acum sa fim "coborati cu picioarele pe pamant": o inregistrare CD este comparabila ca timp de stocare cu o inregistrare magnetica, disparand astfel una dintre mult trambitatele avantaje ale tehnicii CD.

Bineinteles ca fabricantii de CD-uri au luat toate masurile pentru potolirea spiritelor, orice scandal in acest domeniu insemnand pierderea unor sume astronomice…

Lasand la o parte aspectele legate de piata de larg consum, sa vedem ce probleme implica acesti timpi redusi de stocare sigura in domeniul profesional, pentru ca aici problema timpului de stocare se pune foarte serios.

Este vorba de stocarea arhivelor, a elementelor de cultura si arta, in general, a tot ceea ce a creat si a aflat omenirea.

In acest sens, este celebru cazul inregistrarilor magnetice (digitale) ale semnalelor de la sonda spatiala Wiking, transmise in 1976 de pe Marte.

La o verificare facuta acum cativa ani, la nici 20 de ani de la inregistrare, s-a constatat ca au disparut (irecuperabil) cam 10-20% din informatii.

In fata acestei mari probleme, toata lumea (si aici ma refer la profesionistii domeniului) cauta si gasesc solutii mai bune, sau mai rele…

2. Egalizator audio

Egalizatoarele audio sunt montaje care se interpun intre sursa de semnal si amplificatorul de putere actionand asupra unor frecvente din spectrul audio spre a le atenua sau scoate in evidenta.

Se prezinta un egalizor audio mono, cu 7 benzi realizat cu circuitul integrat specializat (pentru corectarea caracteristicii de frecventa al semnalelor dintr-un lant electroacustic) LA3607.

Datele tehnice ale montajului sunt:

  • frecvente centrale: 60, 150, 400, 1000, 2500, 6000 si 15000Hz;
  • eficacitate reglaj: +/- 12dB;
  • nivelul semnalului de intrare: 250mVef / 20 kOhm pentru THD = 0.02% la iesire;
  • impedanta de iesire: 1 kOhm;
  • tensiune de alimentare: 12V;
  • consum: 10mA.

3. Amplificator auto – 2 x 22W

Amplificatorul de putere prezentat poate fi realizat pe acelasi cablaj cu trei tipuri de circuite integrate produse de Philips: TDA1552Q, TDA1553Q si TDA1557Q.

Schema electrica de principiu a montajului este prezentata in articol. Acesta asigura o putere muzicala maxima de 22W per canal pe o sarcina de 4 Ohm, fiind destinat in special utilizarii in autoturism. Principalele date tehnice ale amplificatorului sunt oferite in tabelul din articol.

Sensibilitatea la intrare este de 40mV pentru montajul cu circuitul integrat TDA1557Q, respectiv 400mV pentru montajele realizate cu TDA1552Q si TDA1553Q.

Alimentarea se face cu tensiune cuprinsa in intervalul 12 – 18V. In nici un caz nu se va depasi valoarea de 18V deoarece se produce defectarea circuitului integrat.

Aceste circuite integrate au etajele de iesire configurate in punte, ceea ce permite dezvoltarea unei puteri mari pe sarcina in conditiile alimentarii de la un acumulator auto.

4. Turometru electronic

Fabricantii de motoare termice dau drept caracteristica principala, pentru buna functionare, turatia acestuia. In scopul unei utilizari corecte a motorului, ca acesta sa dezvolte puterea ceruta dar si o reducere a consumului de carburant este recomandat determinarea exacta a vitezei de rotatie a arborelui cotit cu un turometru electronic, deoarece acesta asigura o precizie buna de masurare si o afisare a valorii usor vizibila.

Turometrul prezentat este realizat cu circuitul integrat LM2917N (M) produs de National Semiconductor. Acest circuit este un convertor frecventa-tensiune fiind foarte util la aplicatiile de masurari electrice, cum ar fi: masurarea turatiei – turometru, masurarea capacitatilor – capacimetru, indicator si / sau zavor depasire viteza sau frecventa limita si multe alte aplicatii.

5. Mixer pentru emisie

In numarul 3 al revistei a fost prezentat un oscilator de tipul VCO, in bucla PLL, cu pasul intre canale de 12.5 kHz, pentru lucrul prin retranslatoare de radioamator sau in regim de monofrecventa.

Acest oscilator ofera semnale in ecartul de frecvente de 134.3 – 135.3 MHz. Pentru a putea lucra in emisie, acest semnal trebuie mixat cu un al doilea semnal cu frecventa de 10.7 MHz, modulat in frecventa.

Deviatia de frecventa (la modulatie maxima) trebuie sa fie de +/- 3kHz. Astfel, vom obtine, la iesirea mixerului, 80 de canale de emisie sau receptie decalate cu 12.5kHz in banda de 145 – 146 MHz.

6. Defectiuni ale etajelor de prelucrare a semnalelor de nivel mic

Intr-un receptor TV analogic, clasic, etajele care prelucreaza semnale TV – imagine de nivel mic, sunt selectorul de canale (tunerul), amplificatorul de FI cale-comuna si demodulatorul video.

In receptorul TV NEI (Indiana 200), aceste etaje functionale sunt materializate prin selectorul de canale TFK2000 KHC, circuitul integrat IC100 (TDA8305A) si circuitele lor anexa.

La o functionare normala, tensiunile la terminalele tunerului si circuitului integrat sunt date in tabelele 1, 2 si 3 (din articol).

Defectele din aceasta zona a receptorului se manifesta prin simptome specifice, dintre care cele mai frecvente sunt:

  • Lipsa imagine si sunet sau rastru zgomotos;
  • Nu pot fi receptionate canalele de pe anumite benzi;
  • Semnal foarte zgomotos;
  • Imagine instabila (pe linii si cadre) la semnal mare sau rupere pe imagine;
  • Acord instabil sau nu se pastreaza acordul pe canal.

7. Automat pentru iluminat

Automatul prezentat in articol este deosebit de util pentru iluminatul public, al curtilor, magazinelor sau al holurilor.

Comanda corpurilor de iluminat se face automat fuctie de iluminarea mediului in care este plasat traductorul, in acest montaj un fotorezistor.

Principalele caracteristici tehnice ale montajului sunt:

  • tensiunea de alimentare: 220V, direct de la retea;
  • sarcina cuplata prin releu electromagnetic;
  • sarcina maxima comandata: lkW;
  • sensibilitate reglabila.

8. Emitator FM – 88 – 108 MHz

Literatura de specialitate (dar in special revistele destinate celor care au ca hobby montajele electronice de tot felul) este plina de scheme pentru mini si microemitatoare.

Montajul propus a fost proiectat si realizat practic de autor in scopul obtinerii unor performante care sa depaseasca pe cele ale unui banal "microfon fara fir" produs de multe ori ca jucarie pentru amuzamentul copiilor. Montajul este suficient de simplu pentru a fi realizat chiar de constructorii incepatori.

Pentru ca, acestia au "oroare" de confectionarea si reglarea bobinelor, de data aceasta bobina este realizata direct pe cablajul imprimat (sub forma unei bucle dreptunghiulare) ceea ce duce la disparitia problemei "tragerii in banda".

Frecventa pe care functioneaza miniemitatorul este de 88 – 108MHz, deci banda UKW si ea trebuie sa cada neaparat in afara oricarui post de radiodifuziune ce ar putea fi bruiat.

Raza de actiune a aparatului nu depaseste 100m si nu poate produce interferente cu diverse posturi decat la vecinii dvs. apropiati, dar o regula elementara de etica trebuie sa va faca sa va abtineti de la asa ceva (poate doar pentru glume de 1 aprilie!).

O alta particularitate importanta a miniemitatorului este si aceea ca tensiunea pe dioda varicap dubla (de tip BB204) este stabilizata cu circuitul integrat IC2 (de tip 78L05 in capsula de plastic) fapt ce nu permite "fuga" frecventei centrale pe care va fi acordat, doar in limite foarte mici.

9. Lumina dinamica

Efectele luminoase au atras totdeauna interesul oamenilor fiindca ele sunt purtatoare de informatii despre evenimente ce ies din zona necunoscutului.

Fie ca sunt simple aparitii aleatoare sau repetate dupa legi bine stabililite, efectele luminoase, ca amuzament, atrag un mare numar de participanti.

Aproape ca nu se concepe ca un mare concert in sala sau in aer liber sa nu fie insotit de efecte luminoase care completeaza in acest fel senzatia acustica cu senzatia vizuala. Mai exista oare undeva bradutul de craciun fara multicolorele beculete participante activ la bucuria copiilor?

Montajul prezentat este o lumina dinamica cu 8 canale realizat cu doua circuite integrate logice 74HC00, respectiv 74HC164.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here