Revista Conex Club – nr.5 – 2000

Revista Conex Club – nr.5 – 2000 – Standardul DTMF (Dual Tone Multi Frequency)

Timp de citit: 3 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Standardul DTMF

Denumirea de DTMF a aparut din necesitatea optimizarii transmiterii informatiilor si care inlocuieste impulsurile ce caracterizau cifrele prin anumite tonuri sau mai exact semnale electrice formate din doua frevente de baza de unde provine si denumirea Dual Tone Multi Frequency.

Frecventele de baza sunt cuprinse intre 300 si 3500Hz si au fost alese ca sa poata fi transmise usor pe liniile telefonice.

Combinatia de semnale este automat aleasa de claviatura telefonica. Astfel, cifra 1 apare ca o combinatie intre 1209Hz si 697Hz. Exemplificarea cu frecventele exacte este relevanta in tabelul prezentat in articol.

La receptie circuite specializate decodeaza tonurile primite in cifrele reprezentative.

Durata unui ton transmis este de 50ms si tot atat este si timpul de pauza intre doua tonuri. De remarcat ca si in unele sisteme de radiocomunicatii este folosit codul DTMF.

Forma, nivelul si alte date tehnice referitoare la aceste tonuri sunt deja standardizate si pentru respectarea acestor norme au fost create circuite integrate specializate, cum este MT8800 pentru transmisie si MT8870 sau CD22202 pentru receptie.

2. Temporizator

Temporizatorul prezentat, asigura timpi de functionare programabili cu durate variabile, de la sute de milisecunde pana la cateva zeci de ore.

Montajul, realizat cu circuitul integrat CD4541, prezinta doua variante de temporizare – configurabile din elemente R si C, fiecare cu patru game de timp.

Principalele date tehnice ale montajului sunt:

  • moduri de functionare: Monostabil / Astabil;
  • iesirea se face pe un releu 6A/250V cu o pereche de contacte NI / ND;
  • semnalizare optica, cu LED, la iesirea din starea de temporizare;
  • programare manuala realizata de la un dip-switch;
  • tensiune de alimentare: 12VCC.

3. Comanda automata pentru ventilator

Este cunoscut faptul ca dispozitivele semiconductoare de putere se monteaza pe radiator pentru a mentine temperatura capsulei la o valoare mai mica decat temperatura maxima admisibila.

Dimensionarea corecta a radiatorului poate conduce la dimensiuni mari de gabarit ale acestuia. O solutie pentu micsorarea dimensiunilor elementului de racire este folosirea unui ventilator care sa forteze racirea radiatorului termic.

Circuitul a carui schema este prezentata in figura 1 (din articol) contine doua comparatoare cu praguri de actionare reglabile independent. Senzorul de temperatura utilizat este de tip LM135 sau LM335 in capsula T092.

4. SWR – Masurarea automata

Prin modul de definire al raportului de unde stationare, masurarea acestui parametru este o operatie care implica mai multe manevre.

Aparatele de masura cu ace incrucistate au mai simplificat din operatii, dar… se prezinta modul in care se poate realiza calcularea automata a SWR prin transformarea tensiunilor generate de un cuptor directional intr-un tren de impulsuri cu durata dependenta de SWR.

Atunci cand se utilizeaza o sursa de energie de radiofrecventa care debiteaza prin intermediul unei linii de transmisiune energie pe o sarcina (avem un emitator, o linie si o antena) si impedantele celor 3 elemente nu sunt egale, apar pe undele de transmisie unde reflectate.

Prin compunerea acestor unde reflectate cu undele directe par pe linie unde stationare.

Se creaza doua puncte de discontinuitate: unul la sursa si celalalt la sarcina. Energia reflectata circula inainte si inapoi, intre emitator si antena, sfarsind prin a fi absorbita de antena (in cea mai mare parte) si disipata prin pierderile (totdeauna diferite de zero) din linie.

Se impune o buna adaptare a sarcinii la linie si acest lucru se poate realiza in mai multe moduri. Pentru a verifica adaptarea este necesara masurarea factorului de unda stationara (SWR).

5. Detector de varf

Detectorul de varf, utilizat impreuna cu un indicator de nivel, permite determinarea nivelului unui semnal de audiofrecventa.

Poate fi deosebit de util in laboratoare, la instrumentele de masura, deoarece efectueaza redresare monoalternanta de precizie sau la conditionarea semnalelor preluate de la un mic transformator de curent, de exemplu.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here