Revista Conex Club – nr.6 – 2000

Revista Conex Club – nr.6 – 2000 – Lumini dinamice software

Timp de citit: 3 minute

Principalele subiecte prezentate

1. PC – Portul paralel

Portul paralel al PC-ului este interesant datorita programarii sale mai simple fata de portul serial care necesita un protocol de transmisie foarte precis.

La origine, rezervat conexiunii dintre imprimanta si calculator, portul paralel este des utilizat actualmente si la alte aplicatii datorita vitezei sale ridicate de transmisie a informatiei numerice.

Se poate conecta la acest port, fie scanerul, fie un cititor pentru discuri de mare capacitate, precum si diferite instrumente de masura sau cartele electronice diverse.

Fara a pretinde abordarea in totalitate a aspectelor particulare a acestei interfete se prezinta cateva informatii importante si utile constructorilor amatori.

Portul paralel dispune de urmatoarele linii:

  • 8 linii de date;
  • 4 linii de control,
  • 5 linii de stare (pentru a verifica starea imprimantei);
  • mai multe linii de masa.

2. Amplificator 80W

Articolul prezinta un amplificator audio ce admite obtinerea unei puteri muzicale de 80W pe o sarcina de 4-8 Ohm.

Utilizarea unui circuit integrat specializat – TDA7295 – permite reducerea cu mult a componentelor externe pasive, montate pe cablaj, rezultand un aparat de talie rezonabila.

Amplificatorul se poate utiliza la echiparea aparaturii audio-video Hi-Fi, la realizarea incintelor acustice active sau la configurarea amplificatoarelor stereo de putere.

3. Statie de telecomanda cu 4 canale

Aparitia pe piata a setului de module de emisie / receptie miniatura – in tehnologie SMD – fabricate de firma VELLEMAN sub numele Tx433, respectiv Rx433 a facut posibila realizarea unei statii de telecomanda de gabarit redus – emitatorul este un breloc usor de purtat intr-o legatura de chei – si de consum propriu neglijabil, in conditiile unor performante medii.

Sistemul prezentat in articol asigura legatura radio la distanta de cca. 200m (in zone degajate radioelectric), suficienta pentru a mai putea urmari vizual modelul telecomandat.

Date tehnice:

  • Frecventa de emisie: 433 MHz;
  • Puterea RF: 8 mW;
  • Canale: 4 independente, codate digital;
  • Alimentare: 12V (baterie A23, G23, V23, etc.).

4. Astabil / monostabil multifunctional

Circuitul basculant prezentat poate fi utilizat ca formator de impulsuri pentru diverse numaratoare electronice sau ca generator de impulsuri cu spectru larg.

Montajul descris asigura o flexibilitate deosebita, fiind recomandat pentru configurari rapide de circuit basculant astabil sau monostabil.

Modificarea topologica a schemei se realizeaza rapid, prin executarea catorva strapuri cu fludor pe cablaj.

Pe acelasi cablaj, de dimensiuni reduse de altfel (39 x 32mm), se pot configura sapte moduri de functionare, trei in mod astabil si patru in mod monostabil

La baza montajului este circuitul integrat CD4047, realizat in tehnologie CMOS a carui tensiune de alimentare este cuprinsa in gama 3-18V.

Jongland cu valorile componentelor externe, respectiv R6 si / sau C1, se obtin timpi de temporizare cuprinsi intre 1ms si 60s.

5. Lumini dinamice software

In revistele de electronica destinate constructorilor amatori se pot gasi numeroase scheme de lumini dinamice, acestea fiind foarte indragite, in special de catre tineri.

Montajul prezentat se comanda prin intermediul portului paralel folosit in mod uzual pentru conectarea imprimantei.

Este o solutie in care ponderea cea mai importanta o are sectiunea software. Redusa la cea mai simpla expresie, partea de hardware include doar sursele de lumina care sunt comandate direct prin iesirile de date D0…D7.

6. Sursa stabilizata 5V/3A

In revistele si cartile de specialitate sunt propuse diverse montaje electronice care se alimenteaza la tensiune joasa, 4.5 – 6V pentru care trebuie sa dispunem de o astfel de sursa.

Alimentarea modulelor cu circtuite logice TTL necesita o tensiune 5V stabilizat.

Pentru a raspunde conditiilor de lucru in laborator se propune realizarea montajului prezentat ce ofera la iesire 5V stabilizat pentru un consum maxim de curent in sarcina de 3A si cu posibilitatea ajustarii tensiunii cu +/- 30% in jurul valorii de 5V.

Schema electrica de principiu are "scheletul" pe regulatorul de tensiune integrat LM317, bine cunoscut cititorilor, deoarece se afla intr-o multitudine de aplicatii de electroalimentare.

Este oarecum similara ca tipologie cu schema sursei de tensiune stabilizata (12V/5A) prezentata in numarul 4/2000 al revistei.

De remarcat si aici prezenta strapului 1-2; daca tensiunea alternativa la intrare provine de la un transformator cu priza mediana acesta nu se monteaza utilizand un transformator cu o singura infasurare secundara este necesara montarea acestui strap.

Marirea puterii disponibile la iesire se realizeaza cu tranzistorul de putere Q1, de tip BD912, in capsula de tip T0220.

7. Calibrator portabil pentru semnal unificat

In multe aplicatii se utilizeaza semnal unificat in curent pentru transmiterea informatiei analogice.

Pentru verificarea rapida a echipamentelor sau aparatelor care lucreaza cu semnal unificat de curent se poate folosi aparatul prezentat in articol.

Schema are avantajul unei functionari cu tensiune redusa, are o precizie buna si nu utilizeaza multe componente.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here