Revista Conex Club – nr.5 – 2005

Revista Conex Club – nr.5 – 2005 – Comutator Master-Slave la reteaua electrica

Timp de citit: 4 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Amplificator de banda larga pentru VHF – UHF

Aplicatiile moderne de transmitere a informatiilor, exemplu edificator fiind televiziunea prin cablu dar si masuratorile spectrale, impun utilizarea cu precadere a amplificatoarelor de banda larga si performante selective stabile in timpul functionarii.

Cand ne referim la benzile VHF si UHF, dupa precizarile ITU trebuie tinut cont ca frecventa inferioara este la 50MHz, iar frecventa superioara ajunge la 900MHz, acest ecart de frecvente trebuind asigurat de respectivele amplificatoare.

Analizand succint schema, observam ca fiecare etaj de amplificare are un dipol RC de reactie negativa de tensiune colector-baza, si o reactie negativa selectiva de curent in emitoare, eficienta decuplarii rezistorului de emitor crescand cu frecventa.

Aceste elemente concura la obtinerea unei amplificari relativ uniforme intr-o banda cat mai larga. Functie de tranzistoarele folosite si de tensiunea de alimentare, aceasta schema poate suferi modificari ale valorilor componentelor, dar ca structura de baza o regasim in literatura in multe aplicatii.

S-a experimentat montaje dupa aceasta schema cu tranzistoare BFR90, BFR92, BFR93, BFY90 si BFS17 (varianta SMD a tranzistorului BFY90). Dintre acestea, cele mai bune rezultate s-au obtinut cu tranzistoarele BFR93, iar cele mai slabe cu BFY90. S-au folosit rezistoare miniatura si condensatoare "chip", SMD.

2. Amplificator 65W

Ca elemente esentiale ale acestui amplificator sunt calitatile electrice si simplitatea constructiei. Etajul final este construit cu tranzistoare MOSFET, in tehnologie HEXFET.

Aceste tranzistoare sunt controlate cu tranzistoare bipolare. Fiind un circuit construit simetric, distorsiunile armonice au valori reduse.

Alimentarea se asigura cu +/- 35V si un curent de 2.5A. Raspunsul in frecventa este de 1.5Hz…125kHz cu o neliniaritate de 0…3dB; sensibilitate 1V, impedanta de intrare 48 KOhm, raport semnal-zgomot ~99dB, puterea pe o sarcina de 8 Ohm este 63W.

Montajul prezentat are in componenta urmatoarele tranzistoare: BC550C, BC580C, BD139, BD140, IRF9540, IRF540.

3. Releu de avarie

Releul de avarie descris in cele ce urmeaza are ca scop principal protectia unui echipament electric prin deconectarea tensiunii de alimentare la care acesta este conectat, in cazul in care este sesizata o situatie de defect sau avarie in cadrul unei instalatii electrice.

Aceasta stare va fi pusa in evidenta prin aparitia unei tensiuni, U-avarie, care va fi transmisa releului de avarie (si pe care acesta o va monitoriza).

De asemenea, releul permite atat deconectarea echipamentului protejat in lipsa starii de avarie, cat si a conectarii echipamentului la tensiunea de alimentare pe perioada unei stari de avarie, prin interventia operatorului uman, care poate lua decizii in functie de specificul instalatiei si echipamentelor utilizate.

Spre exemplu, decizia de utilizare a unui echipament in timpul unei stari de avarie care pune in pericol chiar echipamentul respectiv, poate fi luata in situatia in care pierderile materiale cauzate de nefunctionarea echipamentului sunt mai mari decat costul echipamentului insusi.

Este cazul clasic al motoarelor electrice plasate in instalatii industriale, in locatii care afecteaza in mod direct procesul productiv. Situatia de avarie este sesizata in acest caz de circuitele de protectie ale motorului: releul de protectie la suprasarcina (supracurent), releul de protectie termica, etc.

Schema electrica este data in figura 1 (din articol) si a fost dezvoltata in jurul unui circuit integrat din seria CMOS, si anume MMC4013 (CD4013), care este constituit din doua bistabile de tip D.

4. Comutator Master-Slave la reteaua electrica

Schema prezentata, permite actionarea unui consumator alimentat la 220Vca (Slave) conditionat de functionarea unui alt consumator (Master) conectat la aceeasi priza (prin aceasta schema).

Exemplele de utilizare pot fi multiple: activarea unor lumini de lucru la pornirea PC-ului, deschiderea luminii de ambianta la cuplarea televizorului sau stingerii luminii de baza (prin traductor de consum la borna Slave), in halele industriale, etc.

Componenta principala este un releu Solid-State (static) cu optotriac, produs de SHARP, seria S202S(E2), cu ZCD (detectie la trecerea prin zero).

5. Incarcator – descarcator automat pentru acumulatoarele Ni-Cd si Ni-MH

Articolul prezinta un kit electronic dezvoltat de Velleman pentru intretinerea periodica a bateriilor de acumulatoare tip Ni-Cd si Ni-MH, de formate diferite (R3, R6, 6F22, etc.). Montajul ofera un set de tensiuni si curenti de incarcare de valori diverse (selectabile hardware).

Prin intermediul unor jumperi se poate selectiona valoarea curentului de incarcare si implicit de descarcare a acumulatorului montat la bornele de iesire ale acestui kit.

Montajul este prevazut cu un sistem care detecteaza starea curenta a acumulatorului aflat in teste si eventual, daca detecteaza ca nu este descarcat complet, declanseaza operatiunea de "descarcare", inainte de a realiza incarcarea propriu-zisa.

Sunt disponibile doua moduri de incarcare: normala si rapida. Asupra acestora se vor face referiri intr-un subcapitol dedicat. Montajul are la baza circuitele integrate CD4536, LM324 si necesita o sursa de alimentare continua de 15V, minim 800mA, provenita de exemplu de la un redresor.

6. Performance Audio Power Amplifier Series (LM3886, LM4766 si LM4780)

Articolul prezinta circuite integrate amplificatoare audio de inalta fidelitate, realizate de National Semiconductor, cu protectie termica SpiKeTM (protectie dinamica instantanee, patentata, la varfurile de temperatura ale tranzistoarelor finale din chip, reducand stresul termic), potectie la supratemperatura, supratensiune sau subtensiune de alimentare, supracurenti, etc.

LM3886 – Amplificator audio 68W RMS, de mare performanta, cu functie de MUTE

Descriere generala:

  • Putere: 68W RMS / 4 Ohm la Vcc= +/- 28V;
  • Putere: 38W RMS / 8 Ohm la Vcc= +/- 28V;
  • Putere: 50W RMS / 8 Ohm la Vcc= +/- 35V;
  • THD + N = 0.03% la 20Hz </= f </= 20kHz si castig 26dB, putere maxima;
  • Dinamica: Slew Rate = 8…19V/us;
  • PSRR (Power Supply Rejection Ratio) = 85…120dB;
  • Raport semnal-zgomot, SNR = 92.5dB.

LM4766 – Amplificator audio 40W RMS dual (STEREO), cu functie de MUTE

Descriere generala:

  • Putere: 40W RMS / 8 Ohm / canal, varianta T, la Vcc= +/- 30V;
  • Putere: 30W RMS / 8 Ohm / canal, varianta TF, la Vcc= +/- 30V;
  • THD + N = 0.06% la 20Hz </= f </= 20kHz si castig 26dB, putere maxima;
  • Dinamica: Slew Rate = 5…9/us;
  • PSRR (Power Supply Rejection Ratio) = 85…120dB;
  • Raport semnal-zgomot, SNR = 98…112dB;
  • Separarea intre canale Xtalk=60dB.

LM4780 – Amplificator audio 60W RMS dual (STEREO), 120W RMS Mono (iesiri in punte/paralel), cu functie de MUTE

Descriere generala:

  • Putere iesire la THD + N = 0,5% la 1 kHz, pe sarcina 8 Ohm, 60W tipic;
  • Putere: 2x30W RMS / 40, THD + N = 0.07% la 20Hz </= f </= 20kHz, Vcc= +/- 25V;
  • Putere: 2x30W RMS / 80, THD + N = 0.05% la 20Hz </= f </= 20kHz, Vcc= +/- 30V;
  • Putere: 2x30W RMS / 60, THD + N = 0.07% la 20Hz </= f </= 20kHz, Vcc= +/- 25V;
  • Dinamica: Slew Rate = 8…19us;
  • PSRR (Power Supply Rejection Ratio) = 85…120dB;
  • Raport semnal-zgomot, SNR = 97…114dB;
  • Separarea intre canale Xtalk = 70…72dB.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here