Revista Conex Club – nr.7-8 – 2003

Revista Conex Club – nr.7-8 – 2003 – Regulatoare integrate de tensiune fixa

Timp de citit: 6 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Protectie pentru incintele acustice

Intr-un sistem audio incintele acusticce sunt echipamente cu pret relativ mare. Protejarea acestora se impune, montajele electronice pentru realizarea acestei functii fiid simple.

Aplicatia propusa este un modul de protectie pentru incintele acustice contra impulsurilor de tensiune ce apar la conectarea alimentarii amplificatoarelor sau a componentei ce poate aparea la iesirea unui amplificator defect.

Impulsurile ce apar la comutarea tensiunii de alimentare pot defecta difuzoarele incintelor. Protectia la impulsuri tranzitorii de comutare se face oferind amplificatorului un timp scurt de a ajunge in regim stabil de functionare, inainte de conectarea fizica a sarcinii (difuzoarele), prin intermediul unui releu.

Componenta continua la iesirea unui amplificator se poate suprapune peste semnalul util (muzical) si devine periculoasa pentru bobinajul difuzoarelor, defectandu-l prin efect Joule (termic).

Rebobinarea unui difuzor de putere mare implica costuri ridicate. Componenta continua apare, de exemplu, la strapungerea condensatorului electrolitic de mare capacitate de la iesirea amplificatoarelor cu tranzistoare sau la amplificatoarele in punte defectuos reglate (etajele nu "lucreaza simetric").

Detectarea acestui defect impune din partea modulului de protectie debransarea sarcinii si semnalizarea unei stari de avarie (eroare).

Cele doua functii prezentate mai sus, respectiv anclansarea temporizata a sarcinii si deconectarea acesteia la aparitia unei componente de curent continuu, sunt realizate de montajul in kit realizat de Velleman, prezentat in articol.

Functiile sunt semnalizate optic, respectiv LED-urile "WAIT" si "ERROR". De asemenea, este prevazuta o a treia functie, respectiv comutare manuala a sarcinii, de la un intrerupator montat pe panoul frontal al casetei.

2. Masurarea practica a impedantelor in aparatura electronica (I)

Problema masurarii impedantelor in cadrul aparaturii electronice pare pentru multi dintre electronisti o chestiune ce nu prezinta nici un fel de secret.

Din pacate, nu de putine ori, tratarea cu superficialitate a tehnicilor si metodelor de evaluare a impedantelor a condus la rezultate eronate si la marirea timpului de depanare sau punere in functiune a unui produs.

O greseala este aceea ca inca se face confuzia intre marimile fizice impedanta si rezistenta. In plus, unii practicieni considera ca termenul de impedanta este strict asociat structurilor RLC sau componentelor electronice de acest tip.

Chiar daca uneori sunt necesare echipamente profesionale si scumpe (de tipul analizorului de retea vectorial) pentru estimarea unor structuri si dispozitive complexe, trebuie precizat ca masurarea transformatoarelor, diodelor, tranzistoarelor, amplificatoarelor, antenelor, dispozitivelor LCD sau bateriilor, din punctul de vedere al unor impedante care le caracterizeaza, reprezinta o cale performanta de evaluare a lor.

In articol vor fi prezentate notiunile teoretice legate de impedanta si masurarea acesteia, precum si metode practice, monturi necesare, configuratii de conectare si instrumente de masurare.

3. Interfata grafica – Proiectarea asistata de PC a transformatoarelor (III)

Se incheie prezentarea interfetelor grafice aplicative pentru proiectarea asistata de calculator a unor circuite electronice clasice.

Mini-serialul a prezentat, pe parcursul a trei numere de revista, metode de proiectare pentru circuitele de temporizare cu circuitul integrat 555, stabilizatoarele de tensiune cu dioda Zener si transformatoarele de retea monofazate si a avut ca scop orientarea cititorilor revistei spre mediul de programare vizuala si grafica Visual Basic dezvaluind prin interfetele grafice prezentate posibilitatile remarcabile ale acestui program.

Se prezinta modul de proiectare al unui transformator monofazat de retea, precum si interfetele grafice de calcul, prin intermediul carora este redus considerabil timpul de proiectare, iar siguranta in ceea ce priveste rezultatele obtinute este maxima.

4. Regulatoare integrate de tensiune fixa

Utilizand regulatoarele din seria 78xx sau 79xx se pot construi, practic, cele mai simple stabilizatoare liniare de tensiune pozitiva sau negativa.

Tentatia electronistilor de a folosi regulatoarele de tensiune fixa in cadrul surselor de alimentare este mare ca urmare a usurintei si costului rezonabil de achizitie.

Se prezinta cateva recomandari si scheme de aplicatie, cu scopul de a familiariza cititorii cu modul corect de utilizare.

Modul de conectare in circuit al regulatorului integrat este prezentat schematic in figura 1 (din articol).

La pinul de intrare – IN, fata de masa, se aplica tensiune continua, nestabilizata a carui varf maxim nu trebuie sa depaseasca valoarea maxim admisa in catalog.

Tensiunea la pinul de iesire – OUT este determinata de circuitele interne ale integratului, functie de model fiind de 5, 6, 8, 10, 12, 15, 24V (corespunzand tipurilor 7805, 7806…7824) sau in varianta "fractionata", de exemplu 6.2V (pentru 7862) sau 8.5V (7885).

Regulatoarele din seria 79xx ofera tensiune negativa fata de potentialul de referinta (pinul GND) fiind in rest similare, din punct de vedere functional, cu cele din seria 78xx.

Din punct de vedere al prezentarii exterioare cele doua serii sunt incapsulate in capsule TO220 sau TO3, insa amplasarea pinilor IN si GND este diferita.

Regulatoarele pozitive din seria 78xx au dispunerea pinilor ca in figura 2 (din articol), iar regulatoarele negative, seria 79xx, asa cum este prezentat in figura 3 (din articol).

5. Stabilizatoare de tensiune negativa – curentul minim de iesire

Stabilizatoarele monolitice de tensiune fixa, liniare, "in trei puncte", fac parte din generatia a doua de circuite integrate stabilizatoare de tensiune. Termenul "in trei puncte" se refera la modul de conectare.

Circuitul dispune de trei terminale: un terminal la care se aplica tensiunea nestabilizata, de intrare, un terminal comun intrarii si iesirii si terminalul de la care se poate obtine tensiunea stabilizata de iesire.

Aceste circuite ofera avantajul unor tensiuni de iesire pre-reglate, de valoare convenabila, cu stabilizare buna, acceptabila pentru majoritatea aplicatiilor.

Curentul de iesire este de obicei in jurul valorii de 1A, dar se pot intalni si modele care pot debita curenti de 3…5A si altele care, optimizand spatiul ocupat prin utilizarea unei capsule mici, ofera 0.1…0.5A.

Cele mai uzuale circuite folosesc capsula TO220, dar stabilizatarele de tensiune fixa se pot intalni si in capsulele TO3, TO66, TO92 sau diverse capsule SMD.

Circuitele amintite sunt disponibile atat ca stabilizatoare de tensiune pozitiva, cat si pentru tensiune negativa. Pentru cele din urma domeniul tensiunilor de iesire este mai redus, dar acopera majoritatea aplicatiilor.

Un stabilizator de tensiune trebuie sa mentina tensiunea de iesire constanta chiar daca tensiunea de intrare sau curentul debitat variaza.

S-a constatat experimental ca unele stabilizatoare de tensiune negativa nu stabilizeaza pentru curenti mici de iesire. Un astfel de stabilizator poate fi folosit pentru alimentarea cu tensiune negativa a unor circuite analogice destul de scumpe.

6. ICL8038 – Generator de functii (I)

Dupa ce intr-unul dintre numerele precedente ale revistei Conex Club a fost prezentat generatorul de functii de inalta frecventa MAX 038, se continua in acest numar al revistei (si in cele urmatoare) cu prezentarea altor doua circuite integrate generatoare de functii.

Este vorba despre celebrele ICL8038 si XR-2206. Acestea sunt practic doua mici "bijuterii" electronice, fiind capabile sa genereze semnale sinusoidale, dreptunghiulare, in forma de dinte de fierastrau si impulsuri de mare precizie si acuratete.

Lansate pe piata de componente electronice cu cca. 25 de ani in urma, ele continua sa tina capul de afis si astazi.

Circuitul ICL8038 a fost proiectat si realizat la inceput de firma americana Intersil (acum Harris Semiconductor), fiind in prezent produs si de o alta companie din S.U.A, EXAR (sub titulatura de XR-8038A).

Circuitul integrat ICL8038 (XR-8038A), desi este atat de raspandit in aparatura electronica, este destul de putin cunoscut constructorilor electronisti din tara noastra, datorita lipsei documentatiilor tehnice din literatura romaneasca de profil.

7. Termometru -50…+150C cu interfata RS232

Aplicatia prezentata are ca scop masurarea temperaturii in intervalul -50 … +150C, prin utilizarea unui senzor dedicat si a unui microcontroler industrial din seria AVR.

Valoarea masurata a temperaturii este afisata pe un display cu cristale lichide (LCD) si transmisa serial calculatorului, afisarea pe ecranul monitorului realizandu-se prin intermediul unei interfete grafice adecvate.

Termometrul poate fi utilizat in magazine cu specific alimentar, pentru masurarea temperaturii din vitrinele frigorifice sau in orice aplicatie de casa sau industriala, unde eroarea de masurare ceruta nu trebuie sa fie mai mare de 0.5C.

8. Incarcator acumulatoare – Circuitul MC33340

Bateriile cu NiCd sau cu NiMH necesita circuite precise de stabilire a starii de incarcare pentru a maximiza capacitatea acumulatorului si durata sa de viata.

Incarcarea rapida trebuie realizata astfel incat sa se previna supraincarcarea acumulatorului care duce la scaderea duratei de viata a bateriei.

Deoarece majoritatea aplicatiilor care utilizeaza acumulatoare sunt destinate aparatelor portabile sau mobile care solicita incarcarea rapida a acumulatoarelor, apare necesitatea utilizarii (redundante) a cel putin doua metode de detectie a terminarii incarcarii.

De asemenea se impune oprirea incarcarii rapide daca tensiunea pe acumulator sau temperatura acestuia nu sunt in limitele admise. Circuitul MC3334x (MC33340 sau MC3342) poate constitui piesa de baza la realizarea unui incarcator rapid automat.

Decizia de a incheia ciclul de incarcare rapida se ia prin masurarea precisa a tensiunii bateriei (incarcarea fiind periodic intrerupta pentru o masurare exacta) si detectarea pantei negative caracteristice atingerii capacitatii optime.

9. LM1896 / LM2896 – Aplicatii

Circuitul integrat LM1896 este un amplificator audio stereo, de mare performanta, cu alimentare la tensiune mica (6V tipic), ce poate oferi 1W/canal pe o sarcina de 4 Ohm sau 2W pe o sarcina de la functionare in punte.

Realizat pe baza unei scheme interne patentate, LM1896 este ideal pentru utilizare in aplicatii radio AM (cu modulatie de amplitudine) pretentioase, schema interna fiind cu compensare la radiatii electromagnetice AM. Prezinta distorsiuni reduse si banda de zgomot ingusta.

Circuitul este ideal pentru aparatura radio portabila, alimentarea facandu-se cu tensiune cuprinsa intre 3 si 9V.

Pentru alimentare la tensiune mai mare de 9V a fost realizat LM2896, disponibil in capsula SIP (in-line) cu 11 pini, pentru o mai buna disipatie a caldurii.

10. TDA7375 – Aplicatii

Circuitul integrat TDA7375 este un amplificator audio de putere in clasa AB conceput si realizat de firma SGS-THOMSON intr-o noua tehnologie, disponibil in doua tipuri de capsula: MULTIWATT15V si MULTIWATT15H.

Circuitul contine patru amplificatoare de putere cu castigul fixat intern. Acestea pot functiona independent sau in punte. Este destinat aplicatiilor auto, dar poate fi folosit, cu rezultate remarcabile, si pentru o utilizare "stationara".

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here