Revista Conex Club – nr.1 - 2004

Revista Conex Club – nr.1 – 2004 – Alimentare cu stabilizare distribuita

Timp de citit: 2 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Termostat digital cu sonda K

Termostatul este realizat cu microcontrolerul AT90S4433 de la Atmel si accepta la intrare temperaturi cuprinse intre 0 si 1000C.

Senzorul este o sonda de tip K (termocuplu), iar reglarea temperaturii se face bipozitional, prin inchiderea sau deschiderea contactelor unui releu.

Acesta, la randul lui, cupleaza sau decupleaza un element de incalzire mentinand astfel temparatura intre doua praguri, ale caror valori se introduc de la tastatura.

Caracteristici generale:

  • Interfata cu utilizatorul
  • Display LED, culoare rosie, 3 digiti + un digit care formeaza caracterele "°C";
  • Tastatura cu 4 butoane;
  • Metoda de masurare: convertor A/D cu aproximatii succesive, 10 biti;
  • Domeniul de masurare: 0 – 1000°C:
  • Rata de achizitie: trei citiri pe secunda;
  • Senzor: termocuplu de tip K;
  • Iesire: releu, max. 10/250V;
  • Dimensiuni: 125 x 66 x 47mm (fara carcasa);
  • Carcasa: se recomanda o caseta tip G1098,
  • Alimentare: 220V/50Hz.

2. Alimentare cu stabilizare distribuita

Atunci cand este necesara alimentarea cu tensiune stabilizata a unui numar mare de module electronice se poate utiliza o sursa unica, de putere mare, pentru tot ansamblul, dar apar probleme de distribuire a curentilor mari pe magistrala de interconectare, iar stabilizarea lasa de dorit.

In plus, odata cu defectarea sursei de putere sau a unei placi in scurtcircuit intreg echipamentul este scos din functiune.

Se recomanda un circuit de prestabilizare (in comutatie) urmat de multe stabilizatoare (liniare sau in comutatie) distribuite pe fiecare modul in parte.

Necesitatea unei astfel de solutii apare, de exemplu, la sertarele cu placi, alimentate dintr-o sursa de tensiune continua nestabilizata (eventual cu circuit de rezervare pe baterie) de tensiune relativ ridicata – 48V. Pentru o astfel de tensiune un domeniu uzual de variatie este cuprins intre 38V si 58V.

3. LA4445 – Amplificator dublu AF de putere

LA4445 este un circuit integrat liniar monolitic, amplificator dublu de putere in domeniul frecventelor audio, capabil sa livreze 5.5W / 4 Ohm, pe fiecare canal.

Dintre caracteristicile principale se prezinta in continuare cateva:

  • putere de iesire pe sarcina de 4 Ohm pentru fiecare canal: 5.5W;
  • necesita putine componente exteme;
  • zgomot redus la pornire/oprire;
  • rejectia riplului tensiunii de alimentare: 46dB (tipic);
  • atenuare de diafonie buna;
  • protectie termica.

4. uA78S40 – Stabilizator de tensiune in comutatie 40V / 1.5A

Circuitul integrat uA78S40 reprezinta un stabilizator de tensiune in comutatie capabil sa furnizeze la iesire pana la 40V, la un curent max. de 1.5A. Acesta este produs de mai multe firme, cum ar fi: Motorola, Fairchild etc.

Avand un consum foarte redus (cca. 5.5mA) si un randament foarte bun, circuitul se preteaza foarte bine la aplicatii in aparatura portabila, alimentata din baterii. Insa el poate furniza un curent de iesire important, dupa cum s-a subliniat, de 1.5A, acceptand o tensiune de intrare cuprinsa intre 2.2V si 40V.

Daca socotim si pretui de achizitie rezonabil, exista toate premizele sa lucram cu acest circuit integrat.

5. Voltmetru digital 3 1/2 digiti

Montajul este un voltmetru digital de 3 si 1/2 digiti construit in jurul circuitului integrat 7107 convertor analog digital (CAD) care contine si decodoarele pentru afisaj.

Ca sursa de tensiune de referinta s-a utilizat circuitului integrat ICL8069 (LM385). Tensiunea negativa necesara functionani corecte a convertorului A/D este obtinuta cu ajutorul circuitului integrat 4049 care buffereaza oscilatorul de tact. Semnalul astfel obtinut este redresat (D1, D2) si filtrat (C7).

Punctele zecimale se pot aprinde, dupa necesitati, prin conectarea pinilor corespunzatori la masa.

Kitul se poate utiliza ca instrument de masura individual sau in echipamente complexe de masura si control.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here