Revista Hobby Petrosani - nr13 - 2007

Revista Hobby Petrosani – nr13 – 2007 – Cum facem o poza buna?

Timp de citit: 4 minute

Autor: Clubul Copiilor Petrosani
Revista trimestriala a cercului de constructii electronice si radioamatorism
Coordonator: prof. Kovacs Imre – YO2LTF

Stiati ca..? Prima fotografie care prezinta o o scena din lumea reala, se numeste "Vedere de la fereastra din Le Gras"?

Aceasta a fost realizata in anul 1827 de catre inventatorul francez Nicephore Niepce (1765-1833). Poza a fost captata prin calotipie (vechi procedeu de fotografiere in care se folosea clorura de argint ca sensibilizator si cea de sodiu sau iodura de potasiu pentru fixare) si a fost realizata in iunie sau iulie 1827.

Structura revistei

1. Pledoarie pentru educatie

Civilizatia actuala, in tendinta ei de a fi tot mai mult a vizualului, impune o educatie artistica plastica cu valente practice – formative, o educatie care sa dinamizeze procesele psihice creatoare, prin excelenta, individuale. Valorile artistice au o mare forta educativa sub toate aspectele.

Unele cercetari de psihologie a artei atrag atentia, ca influenta mediului autentic artistic este determinanta tocmai la varstele prescolare si scolare. Fiecare copil este o personalitate in formare.

Scoala si clubul copiilor (in cercurile de arte vizuale) pot transforma fiecare individualitate intr-o personalitate armonios dezvoltata numai invatandu-l pe copil toate cele patru limbaje umane fundamentale (verbal, matematic, al muncii si al artei). Numai prin studierea si utilizarea prioritar – practica a acestor limbaje, fiecare isi va putea depasi conditia de bun executant, pentru ca, devenind creative, sa-si recastige esenta sa umana de om liber…

2. Ajutor in caz de insomnie (montaj electronic)

In fiecare noapte sunt consumate in Europa milioane de pastile pentru somn. O buna parte a acestei medicatii ar fi probabil de prisos, daca persoanele in cauza ar reusi sa se destinda suficient.

O conditie esentiala pentru aceasta destindere este o ambianta linistita, care insa in lumea moderna este tot mai rara. Cercetatorii japonezi au descoperit ca si zgomotul produs de ploaie are un efect de relaxare. Cu montajul prezentat in articol se poate realiza o imitatie a zgomotului produs de ploaie.

3. Alarma pentru ploaie (montaj electronic)

In special in lunile de vara, este util cu adevarat un detector de ploaie. Se intampla adeseori ca o aversa de ploaie sa fie observata cu intarziere, astfel incat rufele intinse pe franghie sau mobila de gradina sunt udate.

Montajul prezentat poate contribui la evitarea acestor neplaceri. El utilizeaza proprietatea apei de ploaie de a prezenta o conductivitate destul de mare fata de curentul electric. Ca indicator de ploaie serveste "senzorul compact" prevazut a fi cuplat la contactele A si B. Senzorul se gaseste pe placa conceputa pentru acest montaj dar, eventual, poate fi montat si separat…

4. Despre conectoare

In practica de fiecare zi radioamatorul sau pasionatii de electronica in general se confrunta cu diferite conectoare de la diferite aparate electronice. De regula semnalele care intra sau ies sunt standardizate si cunoasterea lor este de un real ajutor.

Se prezinta urmatoarele tipuri de conectoare:

  • DIN Audio;
  • NeoGeo Audio/Video;
  • 3.5 mm Mono Tele;
  • 3.5 mm Stereo Tele;
  • 6.25 mm Mono Tele;

5. Fotografia digitala

Ce este arta digitala?

Termenul arta digitala este rezervat exclusiv artei create sau modificate printr-un proces computerizat.

Termenul ilustratie digitala se refera de obicei la arta realizata direct in programe de grafica vectoriala, cum ar fi Adobe Illustrator, adica la imaginile desenate cu ajutorul mouse-ului sau al tabletei grafice.

Grafica 3D este rezultatul crearii din forme geometrice, din poligoane sau curbe, a unor imagini complexe care redau in mod realist – tridimensional – forme, obiecte sau scene. Imaginile 3D se realizeaza exclusiv cu ajutorul unor programe specializate, de exemplu Cinema 4D, 3D Max sau Maya.

Arta digitala poate avea si surse externe, de exemplu fotografii sau desene scanate. Fotografia digitala este de asemenea foarte mult folosita in procesul creativ. Popularitatea si disponibilitatea pe scara larga a programelor de manipulare (prelucrare) fotografica, ca Adobe Photoshop, a dat nastere unei vaste si inovative baze de imagini modificate, dintre care multe pastreaza doar vagi indicii despre fotografia initiala…

6. Bani din fotografia digitala

Avansul tehnologic a facut posibil accesul multor persoane la aparate foto profesionale care sa permita realizarea de fotografii de stock. Pe de alta parte dezvoltarea internetului, cresterea numarului de site-uri web si tehnologii multimedia online, au dus la necesitatea crescuta de imagini pentru a fi prelucrate in cadrul graficii web. Cererea de imagini pentru web, este caracterizata de faptul ca cerintele referitoare la marimea imaginii (dpi) pot fi mai mici decat cele din grafica publicitara.

Ca urmare tot mai multe tipuri de aparate foto digitale se califica si va permit sa abordati realizarea unei astfel de profesii/afaceri.

Cateva sfaturi pentru a realiza fotografii de succes:

a) In caz ca optati pentru un aparat foto digital, inainte de a cumpara o camera digitala (aparat foto digital) asigurati-va ca – calitatea (numarul de megapixeli, zoom-ul optic, etc.) va va permite sa realizati imaginile conform cerintelor website-urilor unde intentionati sa afisati imaginile (fotografiile) spre vanzare;

b) Multe site-uri web de vanzare a imaginilor digitale permit sa vizualizati numarul de imagini care a fost descarcat, pe teme si subiecte de fotografie. Astfel va puteti orienta spre un subiect de fotografie profitabil, care se cere. De regula domeniul de afaceri (business) este cel mai cautat;

c) In momentul in care credeti ca aveti o idee buna cu privire la un subiect de fotografiat, fotografiati acel subiect in mai multe ipostaze si unghiuri, in felul acesta marind sansele ca fotografiile dvs. sa fie ceea ce cumparatorii cauta. In multe cazuri aceasta este o posibilitate de a scoate la vanzare acel subiect atat cu licenta multipla (plata la numar de descarcari), cat si cu licenta unica de folosire;

d) Creati un portofoliu online de fotografii, care sa va ajute pe viitor in prezentarea dumneavostra catre firmele ce scot la vanzare fotografii;

e) Documentati-va privind tehnicile de fotografie digitala din carti existente si tutorialuri de pe internet. Multe website-uri specializate in vanzarea de fotografii digitale permit sa manipulati fotografiile cu ajutorul unui program de grafica inainte de a le trimite.

7. Curiozitati

  • Despre sforait
  • Despre dinti noi
  • Despre Spania

Surse:

http://kovacsfam.ro/yo2kqk/

https://www.shtiu.ro/

Daca doriti sa colaborati cu aceasta revista va rugam sa accesati sectiunea contact din ultima pagina a fiecarei publicatii.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here