Revista Hobby Petrosani - nr14-15 - 2007

Revista Hobby Petrosani – nr14-15 – 2007 – Cum utilizam un microcontroller?

Timp de citit: 3 minute

Autor: Clubul Copiilor Petrosani
Revista trimestriala a cercului de constructii electronice si radioamatorism
Coordonator: prof. Kovacs Imre – YO2LTF

Ce este un microcontroller?

Microcontrolerul este un circuit integrat "inteligent". Utilizatorul lui isi transfera o parte din propria inteligenta, in memoria acestuia in procesul de programare a microcontrolerului. Pentru a-l putea utiliza, electronistul are nevoie de scule de dezvoltare. Acestea sunt: editorul, compilatorul, simulatorul si programatorul.

Primul pas este alegerea tipului de microcontroler. Acesta este poate cel mai dificil deoarece gama de microprocesoare existente pe piata este extrem de variata. Tipurile cele mai raspandite sunt reprezentate de Atmel (AVR), Motorola, Philips, Microchip (PIC), Scenix, Maxim, Rabbit, Freescale, Infineon si o sumedenie de alte microcontrolere japoneze (de exemplu Toshiba, Renesas etc.).

Structura revistei

1. Pledorie pentru educatia copiilor nostri

Dezvoltarea armonioasa a copiilor nostri impune pregatirea teoretica realizata la scoala si dezvoltarea aptitudinilor practice, deprinderi atat de necesare in viata de zi cu zi. Acest lucru este destul de greu realizabil acasa, in familie, in conditiile in care "goana" dupa sursa de subzistenta ocupa mai tot timpul parintilor.

Solutia alternativa a fost si este incontinuare inscrierea copiilor la cercurile tehnico-aplicative de la cluburile copiilor existente in mai toate orasele si municipiile tarii noastre. Reteaua scolara de pe intinsul tarii cuprinde suficient de multe palate si cluburi ale copiilor…

2. Clubul astazi! (2007)

Clubul Copiilor din Petrosani a fost cuprins intr-un program guvernamental dedicat educatiei. Fondurile alocate de peste 5 miliarde lei vechi au permis refacerea salilor de clasa, a sistemului de incalzire, a mobilierului. Vechiul sistem de incalzire cu sobe pe combustibil solid a fost inlocuit cu incalzire centrala pe gaz metan. Geamurile vechi au fost inlocuite cu geamuri termopan, usile crapate cu usi metalice noi. Acoperisul cladirii deteriorat in timp a fost complet renovat, reproiectat , realizandu-se si o mansarda locuibila cu spatii de cazare pentru aproximativ 50 de elevi

3. Concursul judetean de electronica Lupeni-2007

Se prezinta un test grila de cunostinte pentru concursul judetean de constructii electronice.

4. Notiuni introductive de utilizare a microcontroller-elor

Desi pare dificila la prima vedere, crearea unei "jucarii" cu un microcontroler este perfect realizabila de catre orice tanar avand varsta cuprinsa intre 12 (licean) si 70 de ani (depanator radio TV iesit la pensie). Scopul acesor pagini este de a familiariza tanarul electronist roman cu modul de abordare a electronicii secolului XXI. Daca sunteti un bun cunoscator al limbii engleze, veti descoperi cel putin alte 1000 de site-uri avand acelasi subiect. Din acestea probabil ca 50 va vor oferi informatie in mod gratuit la fel ca si cel pe care tocmai navigati…

5. Cabluri pentru GSM Nokia

  • Cablu serial pentru Nokia 31xx/81xx
  • DAU-4F for Nokia Cellular Data Suite (NCDS)

5. Internet

Aparuta la mijocul anilor '80, in Chicago, SUA, sub numele MacroMind, compania isi schimba numele in, Macromedia Inc., in 1992, dupa fuzinea cu firma Authorware. Initial fondatorii MacroMind si apoi ai Macromedia erau interesati de aplicatii audio, video si animatie pentru artisti.

Odata cu dezvoltarea exploziva a Internetului, Macromedia s-a orietat, cam din 1996, spre produse software necesare creatorilor in spatiul Web. Cine n-a auzit de Dreamweaver, Fireworks, Freehand, Shockwave, Director… Dar, mai ales, cine n-a auzit de Flash?

6. Indrumator pagini WEB

In primul rand trebuie mentionat faptul ca in realitate nimic nu este gratuit, dar datorita acestei lumi mirifice care este publicitatea, s-a ajuns ca oricine isi doreste sa isi publice orice doreste pe Internet, sa o poata face in totalitate gratuit (fara a plati taxa de gazduire, taxa DNS si altele).

Este bine ca in momentul cand pornesti la drum, sa ai o adresa de e-mail. Adresa de e-mail iti este utila atat pentru corespondenta cat si pentru primirea mesajelor de confirmare a diverselor inregistrari pe care le vei face pe tot parcursul realizarii site-ului.

Pentru realizarera site-ului sunt mai multe posibilitati. Daca ai cunostinte de HTML probabil vei prefera un program de editare specializat. Site-ul poate fi creat insa si vizual prin folosirea de programe WYSIWYG (What You See Is What You Get), care permit creearea si intretinerea fara ca utilizatorul sa posede cunostinte de HTML sau programare…

7. Curiozitati

Despre:

  • Hologramele sunt fotografii
  • Soarele si celalalte stele
  • Undele electromagnetice
  • Cea mai puternica centrala electrica
  • Primul aparat care inregistra si reda sunetul
  • In fiecare an, pasarile migratoare…
  • Tunetele si fulgerele
  • Nervii din corpul vostru
  • Nailonul a fost produs prima data in…
  • Cea mai puternica masina de pompieri din lume
  • Diamantul si mina de creion
  • Cea mai mare piatra de grindina
  • Pe varful muntelui Everest…

Surse:

http://kovacsfam.ro/yo2kqk/

Daca doriti sa colaborati cu aceasta revista va rugam sa accesati sectiunea contact din ultima pagina a fiecarei publicatii.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here