Revista Tehnium nr.4 – 2006

Revista Tehnium nr.4 – 2006 – Cum realizam un aprinzator electronic?

Timp de citit: 4 minute

Principalele subiecte discutate

1. Alimentarea diferentiala a amplificatoarelor operationale

Montajele realizate cu amplificatoare operationale (AO) sau cu comparatoare de tensiune integrate pot fi alimentare fie de la surse de tensiune continua unica, U, fie de la surse diferentiale de tensiune, +U si -U in raport cu un punct de zero comun.

Optiunea intre cele doua solutii apartine realizatorului aplicatiei in cauza, dar exista si situatii in care alimentarea diferentiala este impusa de natura schemei (de exemplu, pentru a se putea efectua reglajul de offset).

Autorii articolelor care prezinta diverse montaje cu AO fac uneori precizarea privind posibilitatea de alimentare fie cu tensiune unica, fie cu tensiuni diferentiale, dar nu amintesc intotdeauna modul concret in care se realizeaza transpunerea schemei de la un tip de alimentare la celalalt.

Fireste, aceste lucruri se presupun cunoscute, numai ca exista intotdeauna si incepatori, care inca nu le-au intalnit. La inceput constructorii amatori se limiteaza la realizarea diverselor montaje, selectionate din carti sau reviste intocmai cum sunt prezentate acolo.

Mai apoi, castigand experieta teoretica si practica – adeseori intampinand si unele nevoi, lipsuri in dotare etc. – ei prind curaj si incep sa "umble" prin schemele de principiu, adeseori cu bune rezultate, care le dau o satisfactie incomparabil mai mare decat copierea "mecanica" a solutiei propuse de autor.

2. Adaptor pentru sortarea diodelor Zener

Montajul descris in articol a fost gandit ca un adaptor la un multimetru de buzunar cu afisaj digital, M, pus pe domeniul de 20V tensiune continua, alimentarea fiind facuta de la o baterie de 9V tp 6F22.

El a fost conceput la simplitatea maxima posibila, fiind destinat venficarii / sortarii rapide "pe teren" a diodelor Zener de tensiuni mici (sub 7.5V).

3. Amplificatorul Hafler DM200

Dupa aparitia pe scara larga a tranzistoarelor MOS- FET laterale de putere complementare (2SK134, 2SK135, 2SJ49, 2SJ50), lansate de catre firma HITACHI in 1977, firma americana HAFLER a lansat amplificatorul DH 200, ale carui performante pot fi considerate si astazi la nivel de varf.

Principalele caracteristici sunt urmatoarele:

Putere nominala : 100 W/8 Ohm;
Distorsiuni armonice: 0.02% in banda 20 Hz – 20kHz;
Distorsiuni de intermodulatie: < 0.005%;
Banda de frecvente: 10Hz – 40kHz +/- 0.5dB la 100 W/8 Ohm
Impedanta de intrare: 22 kOhm;
Sensibilitate: 1.5 V RMS pentru 100 W/8 Ohm;
Viteza de raspuns: 30 V/us
Putere consumata: in gol 100VA, in sarcina 470 VA.

4. Amplificator audio performant (30W)

Acest amplificator audio a fost realizat practic de elevii din clasele a XII-a, de profil electronica industriala, constituind totodata un subiect excelent ce priveste o aplicatie practica pentru Examenul de Competente Profesionale.

Performantele estimate initial (si, de altfel, confirmate practic) ale amplificatorului audio sunt urmatoarele:

Puterea nominala: PN = 30W;
Impedanta de intrare: Zi = 47 kOhm;
Impedanta de iesire (sarcina): Ze = 8 Ohm;
Tensiunea de intrare Ui: = O.85 VRMS;
Banda de frecventa BW: 15Hz – 35kHz;
Atenuarea la capetele BW: ABW = -3dB;
Raportul semnal / zgomot S/N: = 75dB;
Viteza de crestere, slew-rate: SR >/= 20 V/us;
Distorsiuni armonice totale: THD </= 0.08;
Distorsiuni de intermodulatie: TID </= 0.02;
Tensiunea de alimentare: UA = +/-30V;
Curentul de mers in gol: Io = 70mA;
Curentul nominal: IN = lA;

5. Indepartarea insectelor

Problemele cu insectele si in special cu tantarii sunt zilnice, indeosebi in zilele de vara.

Majoritatea schemelor pentru indepartarea insectelor utilizeaza generatoare audio pe diverse frecvente, incepand cu 15 kHz si terminand cu 40 kHz, unele cu forme de unda asimetrice, pentru a avea multime de armonici.

Aproape toate aceste montaje s-au dovedit ineficiente in lupta cu insectele.

Articolul prezinta realizarea unui montaj care atrage diversele insecte, in special seara, si le inlatura. Acest circuit lucreaza cu tensiuni periculoase si trebuie manevrat cu maxima atentie la testare si punere in functiune.

Montajul se compune dintr-o lampa (tub fluorescent sau un bec) care este inconjurata de o retea metalica conectata la tensiune ridicata si curent mic.

6. Aprinzator electronic

Schema propusa este un aprinzator de aragaz electronic care functioneaza la tensiune scazuta, +3V. Montajul este realizat dupa schema unui dispozitiv de fabricatie chineza, care se gaseste in comert.

La baza, este un convertor de tensiune autoblocat, realizat cu tranzistorul T1 (pnp) tip BD 238 (in schema originala este folosit S8550/40V/l.5A/1W/l00MHz) si un transformator realizat pe oala de ferita cu infasurarea primara (din colector) de 95 spire, cea de reactie (din baza) de 75 spire, iar secundarul ridicator de tensiune de 800 spire.

Tensiunea din secundar este redresata cu dioda D1 BA159 (FR107) si se aplica unui circuit de producere a inaltei tensiuni necesare arcului electric.

Circuitul este alcatuit dintr-un tiristor si un minitransformator realizat pe un baston de ferita cu diametrul de 4 mm si lungimea de 30 mm, pe care sunt bobinate doua infasurari: primarul, de 32 spire, si secundanul, de 1900 spire impartite in 7 sectiuni pe toata lungimea feritei, asezat pentru prima infasurare.

7. Aeroionizator

Conform unor statistici, un european petrece 8 ore la locul de munca, 7 ore in camera de zi si 7 ore in dormitor. Cea mai mare parte a zilei noastre o petrecem in spatii inchise (conform statisticii de mai sus, 90% din timpul nostru).

Astfel, nu sunt deloc indiferente calitatea aerului pe care il respiram si factorii care influenteaza calitatea aerului din interiorul incaperilor.

Din ce este compus aerul?

Dupa cum stim, aerul este compus din 78% azot, 21% oxigen, iar restul de 1% compus din diferite gaze. Cu toate ca avem nevoie de aer "bogat in oxigen", concentratia de oxigen din aer poate sa scada pana la 16% fara sa observam, iar cantitatea initiala de bioxid de carbon, care este mult sub 1%, poate sa creasca de trei-patru ori, fara sa cauzeze vreo problema.

Cum se formeaza ozonul?

La birouri, ozonul se formeaza in urma tensiunii electrice care este necesara pentru fotocopiere, proces in care moleculele de oxigen compuse din doi atomi se dezintegreaza in atomi de oxigen.

Acesti atomi de oxigen liberi intra in contact cu moleculele de oxigen (O2) si formeaza ozonul (O3).

Studii repetate au aratat ca sub actiunea unor fenomene naturale ca razele cosmice, radatiile solare, descarcarile electrice din atmosfera, furtunile etc., molecula de oxigen fiind sensibila, o mare cantitate de oxigen se va gasi sub forma de ioni.

Cand atmosfera este supraincarcata cu ioni negativi, ea devine bazica, determinand cresterea pH-ului si dand stare de inviorare, sporind capacitatea de munca.

Astfel, aerul cu concentratie normala sau moderat supraincarcat cu ioni negativi distruge microbii, contribuind si la buna circulatie a sangelui.

Pentru refacerea artificiala a echilibrului de ioni sau pentru a crea supraionizari pozitive sau negative se utilizeaza campul electric si efectul benefic al plantelor.

Se poate realiza un dispozitiv aeroionizator (ca cel prezentat in articol) care sa culeaga din atmosfera surplusul de ioni (negativi sau pozitivi), acesta lucrand cu tensiuni cuprinse intre 2000V – 6000V.

8. Noutati vechi: Nuvistoarele

Nuvistoarele sunt caracterizate prin dimensiuni mici robustete mecanica ridicata, frecventa de functionare mare, zgomot redus si coeficient mare de amplificare. Acestea sunt doar o parte din caracteristicile care le-au impus, la un moment dat, avand o utilizare pe scara larga si calitati superioare altor tuburi electronice.

Surse:

http://blog.copcea.ro

https://archive.org/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here