Senzor touch cu LM555 - Cum construim un senzor touch?

Senzor touch cu LM555 – Cum construim un senzor touch?

Timp de citit: < 1 minut

Cum functioneaza proiectul?

Proiectul are la baza circuitul integrat LM555. Pentru aceasta aplicatie IC1 functioneaza in modul monostabil. Intrarea montajului este legata la pinul 2 a circuitului integrat LM555. Aici avem "senzorul touch" conceput dintr-un fir, sau dintr-un traseu tip "furca". Practic, cand atingem firul, sau traseul tip "furca" releul K1 se activeaza.

Iesirea circuitului (PIN3 – IC1) este conceputa dintr-un tranzistor NPN si un releu de 12V. Timpul de raspuns dintre intrare si iesire poate fi ajustat cu ajutorul POT1 si C1.

Lista de componente necesare:

1 x R1 = 1k
1 x R2 = 10 Ohm
1 x D1, D2 = 1N4007
1 x C1 = 100uF
1 x C2 = 10nF
1 x POT1 = 5M / 4.7M
1 x Releu 12V(K1)
1 x T1 = BC547
1 x LM555
1 x Contact terminal
1 x Cablaj test si cositor (Folosind cablajul test puteti concepe senzorul touch)
1 x Placa de test tip breadboard + fire de legatura

Pentru o mai buna intelegere a functionarii circuitului si pentru a realiza acest montaj pe breadboard vom avea nevoie de schema electronica prezentata mai jos:

Descarca manualul si schema electronica

Pentru a realiza acest proiect in laboratorul propriu, descarcati manualul de aici si schema electronica in format .dsn (TinyCAD design) de aici.

De asemenea pentru aceasta aplicatie sunt disponibile si urmatoarele materiale video in care sunt prezentate functionari similare:

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here