Circuit astabil cu 2 LED-uri - Licurici electronic

Circuit astabil cu 2 LED-uri – Licurici electronic

Timp de citit: 2 minute

Ce prezinta proiectul?

"Licurici" este denumirea populara pentru un circuit astabil cu 2 LED-uri care se aprind succesiv. Proiectul prezinta un modul electronic pentru initierea in domeniu. Montajul se alimenteaza de la o sursa de curent continuu de 9V.

Orice circuit incepe cu o schema electronica dupa care sa te ghidezi cand il construiesti. Astfel, pentru o mai buna intelegere a functionarii circuitului si pentru a realiza acest montaj pe breadboard vom avea nevoie de schema electronica prezentata mai jos:

Lista de componente necesare:

1 x T1 = 2N2222
1 x T2 = 2N2222
1 x C1 = 10uF
1 x C2 = 10uF
2 x LED-uri
1 x R1 = 470 Ohm
1 x R2 = 47K
1 x R3 = 47K
1 x R4 = 470 Ohm
1 x Contact terminal
1 x Placa de test tip breadboard + fire de legatura

Amplasarea componentelor pe breadboard

Descarca manualul si schema electronica

Pentru a realiza acest proiect in laboratorul propriu, descarcati manualul de aici si schema electronica plus amplasarea componentelor pe breadboard in format .fzz (Fritzing design) de aici.

De asemenea pentru aceasta aplicatie este disponibil si urmatorul material video in care este prezentata o functionare asemanatoare:

Poze aditionale cu realizarea proiectului pe breadboard

14 comentarii

  1. Primul a fost aprinderea intermitenta, al doilea licuriciul.In afara de cablaj si tranzistori totul era recuperat din televizoare si radiouri stricate.

  2. Stricam placi de radio si televizoare ca sa fac la colegi si prieteni tot felul de montaje de astea, lumini dinamice cu 2 sau 3 LED, sirene, amplificatoare, ce vremuri!

  3. Cine avea licurici pe Dacie era "boss". Mai mare era provocarea cablajului ca trebuia sa intre in butonul ala fals. Asa ca ceream butonul inainte si dupa aia faceam cablaj ul si gaurile pentru led-uri.

  4. Cine avea licurici pe Dacie era "boss". Mai mare era provocarea cablajului ca trebuia sa intre in butonul ala fals. Asa ca ceream butonul inainte si dupa aia faceam cablaj ul si gaurile pentru led-uri.

  5. Tot cam la aceiasi varsta am inceput si eu iar primul montaj realizat a fost un radioreceptor 1V1 din dupa o schema publicata in revista Sport si Tehnica a regretatului si inegalabilul G. D. Oprescu, o schema cu performante uluitoare la simplitatea ei! Realizata cu tranzistorii P 403 si P13(prietenii stiu de ce!).

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here