Licurici electronic cu MOSFET si lampi de 10W - Tunning masina

Licurici electronic cu MOSFET si lampi de 10W – Tunning masina

Timp de citit: < 1 minut

Ce prezinta proiectul?

"Licurici" este denumirea populara pentru un circuit basculant astabil cu 2 indicatori luminosi care se aprind succesiv. Circuitul are ca scop invatarea utilizarii tranzistorilor MOSFET.

Aceste tipuri de circuite nu au stari stabile, basculeaza continuu intre doua stari nestabile, tranzistoarele de pe cele doua ramuri trecand pe rand din starea de conductie in starea de saturatie (basculand). Perioada de comutare din aceste stari poate fi determinata de valorile componentelor pasive (C si R) din circuit.

Ca o scurta concluzie, se aprind succesiv 2 consumatori de 10W datorita tranzistorilor MOS-FET IRF540. Proiectul necesita o alimentare de la o sursa de curent continuu de 12V / 1-2A.

Lista de componente necesare

1 x Placa de test tip breadboard + fire de legatura
1 x R1 = 470k
1 x R2 = 470k
1 x C1 = 1uF
1 x C2 = 1uF
1 x T1 = IRF540
1 x T2 = IRF540
1 x Lampa1 (L1) = 12V, 10W
1 x Lampa1 (L2) = 12V, 10W
1 x Contact terminal

Pentru o mai buna intelegere a functionalitatii circuitului si pentru a realiza acest montaj pe breadboard vom avea nevoie de schema electronica prezentata mai jos:

Pentru a intelege mai bine functionarea acestui proiect, am atasat materialele video de mai jos:

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here