Revista Conex Club – nr.6 – 2001

Revista Conex Club – nr.6 – 2001 – LTC 3401 (1A, 3MHz Micropower Synchronous Boost Converter)

Timp de citit: 3 minute

Principalele subiecte prezentate

1. LT 1930 (Protected High Side MOSFET Driver)

Circuitul este un convertor DC / DC in capsula SOT-23 cu frecventa de comutatie de 1.2MHz. Circuitul LT1930 este compatibil cu circuitul LT1613 si poate functiona cu tensiuni cuprinse intre 2.6V si 16V.

Cu o tensiune de intrare de 5V se poate obtine o tensiune de 12V si un curent de 300mA. Tensiunea de iesire poate atinge 34V.

2. LTC 3401 (1A, 3MHz Micropower Synchronous Boost Converter)

Circuitul este un convertor DC / DC ce poate debita un curent de 500mA si o tensiune de 3.3V daca este alimentat de la o baterie alcalina de numai 0.85V.

Lucrand in regim de comutatie la frecvente foarte mari de la 300 kHz la 3 MHz obtine un randament de 97%. Toate componentele, inclusiv inductanta L1 sunt in tehnologie SMD.

Construit cu dimensiuni mici 6 x 12mm si 10 terminale are aplicatii in receptoare GSP, telefoane mobile, pager si aparatura de masura diversa.

3. Upgrade pentru kitul CNX143

Materialul prezentat se adreseaza celor care utilizeaza kitul CNX 143 (placa universala cu 8 triace), sau alte montaje similare pentru comutarea de sarcini rezistive prin intermediul triacelor sau a tiristoarelor.

Utilizarea montajelor propuse prezinta avantajul eliminarii perturbatiilor, a diminuarii puterii disipate in circuitele de grila ale dispozitivelor comandate, precum si cresterea fiabilitatii elementelor folosite ca sarcina, ca efect a aplicarii comenzii la trecerea prin zero a tensiunii.

4. Acumulatoare – Caracteristicile si modalitatile de incarcare eficienta

Telefonia mobila, calculatoarele personale, echipamentele de radiocomunicatii si o multitudine de alte aparate electronice beneficiaza de energia electrica furnizata de catre acumulatoarele miniatura.

Acestea au un avantaj important fata de elementele galvanice primare: posibilitatea reincarcarii si deci a reutilizarii.

Costurile initiale mai ridicate sunt amolltizate in timp. Din pacate, necunoasterea sau ignorarea unor caracteristici ale acestor acumulatoare ne conduce la o utilizare mai putin rationala a lor.

In articol se prezinta cateva din particularitatile acumulatoarelor mai des utilizate si cateva scheme pentru incarcarea lor.

5. Circuite imprimate – "Efectul de colt"

Rutarea manuala sau automata a traseelor de interconectare din cadrul placilor de circuit imprimat impune, intr-un numar extrem de mare de cazuri, schimbarea directiei de rutare.

Aceasta schimbare conduce la aparitia unui element PCB special, de mici dimensiuni si nesemnificativ la prima vedere, care in anumite conditii poate influenta negativ functionarea modulului electronic proiectat.

Acest element este "coltul de traseu de interconectare" sau, mai simplu, coltul. El este introdus pentru a oferi o mai mare flexibilitate de generare a layout-ului proiectat.

6. Programatorul universal "ChipMax"

ChipMax este un programator de dispozitive de inalta calitate comandat printr-o interfata de tip paralel (prezenta pe orice PC compatibil IBM).

Arhitectura hardware este prezenta pe placa unui FPGA (Field Programmable Gate Array) ce asigura o foarte buna viteza si permite programatorului sa suporte circuite de inalta densitate (EPROM, EEPROM, FLASH, PLD si microcontrollere single – chip) in capsula DIP (Dual In-line Package) fara necesitatea unor adaptoare.

7. Regulator electronic auto

Se prezinta un releu incarcator de acumulatoare intr-o varianta moderna. Acest releu functioneaza pe alternatoare ce incarca acumulatoare de 12V de tipul celor montate pe autoturismele Dacia.

8. Subtilitati in tehnica etajelor de putere

De regula electronica montajelor de RF impune cel putin ajustari elementare pentru punerea la punct. Nu rareori acestea, realizate fiind cu mare finete prezinta performante mult sub asteptarile preconizate.

Motivul: insuficienta cunoastere teoretica a realitatii practice sau a unor nuante specifice domeniului. Acest articol vine cu intentia de a diminua aceasta deficienta.

9. Lumina dinamica

Montajul are numai doua canale de iesire (avand doi timpi de comutatie), fata de luminile dinamice cu trei, patru sau zece canale.

Desi inferior luminilor dinamice complexe, montajul este frecvent utilizat atat in aplicatiile utilitare (semnalizatoare, avertizoare), cat si de divertisment (in disco-baruri, in parcuri de distractii sau reclamele luminoase).

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here