Revista Tehnium nr.1 – 2002

Revista Tehnium nr.1 – 2002 – Amplificator de 50W cu tuburi electronice

Timp de citit: 3 minute

Principalele subiecte discutate

1. Variator de tensiune

Este vorba despre un variator de tensiune cu comanda a fazei, care se preteaza la alimentarea unor consumatori inductivi, in particular a unui transformator. Mai precis, variatorul propus este alimentat la tensiunea alternativa a retelei de 220 V si are drept sarcina primarul unui transformator de retea cu putere de pana la cca. 400 W.

Consumatorul propriu-zis se alimenteaza (cu sau fara redresare prealabila) din secundarul acestui transformator.

2. Termometru electronic

Termometrul electronic serveste la masurarea temperaturilor care apar in procesele tehnologice, in gama 0-100C, cu o precizie mai mica de 0.5%.

Numaratorul cu 4 digiti ce echipeaza aparatul mai poate fi folosit ca cronometru, frecventmetru, periodmetru, contor de evenimente etc.

3. Comanda prin lumina

Sunt situatii cand este necesar ca aprinderea unui bec electric sa se faca dintr-un loc numai de noi stiut fara a folosi un intrerupator mecanic obisnuit.

Montajul propus permite o astfel de comanda prin intermediul unei raze de lumina data cu o lanterna de buzunar, raza ce va fi indreptata catre o mica fanta din usa sau paravanul despartirilor.

Realizarea practica nu necesita relee mecanice, care sunt costisitoare, ci foloseste numai componente statice.

4. Amplificator cu tranzistoare MOSFET

Tranzistoarele cu efect de camp de putere s-au raspandit in constructia amplificatoarelor audio datorita faptului ca aceste montaje au distorsiuni reduse si au o functionare buna la frecvente inalte.

Schema propusa are un numar redus de componente si este relativ simpla fara a ridica probleme mari de executie.

Caracteristicile tehnice sunt urmatoarele:

  • Puterea de iesire de 100W pe o sarcina de 8 Ohmi
  • Impedanta de intrare de 50K
  • Tensiunea de intrare de 1V pentru a se obtine puterea de 100 W/8 Ohmi
  • THD = 0.03%
  • Tensiunea de alimentare pentru puterea nominala este de +/- 65V.

5. Amplificator de 50W cu tuburi electronice

Amplificatorul propus are urmatoarele caracteristici tehnice:

  • puterea nominala la iesire de 50 W pentru o impedanta a sarcinii de 4 sau 8 ohmi;
  • puterea maxima debitata pe sarcina (4 sau 8 ohmi) este de minimum 60 W;
  • banda de frecventa reprodusa este cuprinsa intre 20 Hz si 20.000 Hz, cu o nelinearitate de max. +/- 1.5 dB;
  • coeficientul de distorsiuni armonice este sub 1 % la puterea nominala;
  • coeficientul de distorsiuni de intermodulatie este sub 2% la puterea nominala;
  • raportul semnal / zgomot este de minimum 86 dB;
  • impedanta de intrare – 33K;
  • tensiunea minima la intrare este de 600 mV.

6. Convertor DC/AC 50Hz

Problema practica cea mai dificila, din punct de vedere tehnic si economic in realizarea unui convertor al tensiunii continue de 12 V (de exempplu) intr-o tensiune alternativa de 220 V si 50 Hz, consta in confectionarea transformatorului final.

Data fiind valoarea coborata, industriala, a frecventei tensiunii de iesire, de 50 Hz, acesta se va realiza avand ca miez de tole din otel electrotehnic.

In articol se arata ca, de la caz la caz, se pot folosi transformatoare de retea luate de la vechile televizoare cu tuburi, care nu mai "merita" a fi reparate si folosite, ci trebuie dezmembrate.

7. Receptor CW simplu in banda X

Un asemenea receptor ar putea fi folosit in sisteme de paza, in cadrul barajelor de microunde, dar si ca a avertizor radar pe autoturisme.

Pentru cel care nu au "dolari" sa-si cumpere un astfel de avertizor sofisticat (oferit de unele firme), in articol se dau indicatii pentru realizarea unei variante simple, care sa ajute eventual, pe conducatorii auto sa se incadreze in limitele vitezei legale.

8. Protectia electronica a incintelor acustice

Incintele acustice sunt componente costisitoare ale lantului electroacustic si de calitatea si starea lor de functionare depinde satisfactia audiofilului.

De aceea, protectia acestora este binevenita. Cel mai simplu mod de protectie este reprezentat de montarea, intre iesirea amplificatorului si incinta acustica, a unei sigurante fuzibile obisnuite. Valoarea acesteia depinde de puterea incintei acustice si de impedanta (rezistenta in curent alternativ) a acesteia.

Surse:

http://blog.copcea.ro

https://archive.org/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here